Τετάρτη 9 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ
Αποφάσεις στήριξης των πολυεθνικών

Ερώτηση - καταγγελία του ΚΚΕ στη Βουλή για τα πρόσφατα κυβερνητικά μέτρα

Τις επιπτώσεις που θα έχουν οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για το φάρμακο στα μικρά φαρμακεία και στους φαρμακευτικούς συνεταιρισμούς, καθώς και στους ασφαλισμένους και την εγχώρια παραγωγή φέρνουν στη Βουλή με ερώτησή τους οι βουλευτές του ΚΚΕ Απ. Τασούλας και Μ. Μπόσκου.Οι βουλευτές του Κόμματος καταγγέλλουν την κυβερνητική πολιτική στον τομέα του φαρμάκου και ζητούν να υπάρξει ουσιαστικός έλεγχος με στόχο την αντικειμενική κοστολόγηση της παραγωγής των φαρμάκων, τη στήριξη της εγχώριας παραγωγής, τη λειτουργία των κρατικών φαρμακοβιομηχανιών και λειτουργία του κυκλώματος εμπορίας και διακίνησης του φαρμάκου σε όφελος των ασφαλισμένων και όχι των πολυεθνικών.

Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

"Τα μέτρα τα οποία ανακοίνωσε πρόσφατα η κυβέρνηση δήθεν για την περιστολή της φαρμακευτικής δαπάνης, είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα οδηγήσουν σε νέες τσουχτερές αυξήσεις των τιμών των φαρμάκων, θα πλήξουν το μικρό φαρμακείο οδηγώντας το σταδιακά στον αφανισμό, θα φέρουν τους φαρμακευτικούς συνεταιρισμούς στα όρια της διάλυσης και της καταστροφής και θα επιφέρουν ένα σοβαρότατο χτύπημα στην ντόπια παραγωγή φαρμάκων, ενώ εξυπηρετούν μόνο τις μεγάλες πολυεθνικές και τους μεγαλέμπορους του φαρμάκου. Ετσι, από τη μια πλευρά ενώ δεν προωθείται κανένας ουσιαστικός έλεγχος στην κοστολόγηση της παραγωγής του φαρμάκου, γίνεται λόγος για κατάργηση της ενιαίας λιανικής τιμής των φαρμάκων και από την άλλη παραμένουν ανενεργές οι κρατικές φαρμακοβιομηχανίες και κλειστή η κρατική φαρμακαποθήκη. Την ίδια ώρα διατηρείται το απαράδεκτο σύστημα της "λίστας". Και σα να μην έφταναν όλα αυτά, στο νέο νομοσχέδιο για την υγεία διαλύεται ουσιαστικά ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκου (ΕΟΦ) με αποτέλεσμα να αφήνεται στο έλεος του ιδιωτικού τομέα η παραγωγή, η διακίνηση και η διάθεση του φαρμάκου με όλες τις αρνητικές συνέπειες που θα έχει αυτό για τον ελληνικό λαό.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. κ. υπουργοί ποια είναι τα μέτρα που πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση και πότε ώστε:

  • Να υπάρξει ουσιαστικός έλεγχος με στόχο την αντικειμενική κοστολόγηση της παραγωγής των φαρμάκων και την αποτροπή της πρακτικής των πολυεθνικών που καταφεύγουν στο Λονδίνο στη λεγόμενη "Ευρωπαϊκή Αρχή Εγκρισης Τιμών Φαρμακευτικών Σκευασμάτων" στα πλαίσια της απαράδεκτης λογικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης "περί εμπορίας των φαρμάκων. "
  • Να λειτουργήσουν άμεσα οι κρατικές φαρμακοβιομηχανίες και η κρατική φαρμακαποθήκη, για τη δημιουργία των οποίων δαπανήθηκαν τεράστια ποσά και παραμένουν σήμερα κλειστές στερώντας έτσι από το κράτος έναν ουσιαστικό ρυθμιστικό παρεμβατικό μηχανισμό για τη διαμόρφωση των εξελίξεων στο χώρο του φαρμάκου.
  • Να καταργηθούν οι διάφορες "λίστες" στο φάρμακο οι οποίες κάθε άλλο παρά περιορισμό της φαρμακευτικές δαπάνης έχουν φέρει, ενώ έχουν δημιουργήσει σοβαρότατα προβλήματα στους ασφαλισμένους.
  • Να μην βασιστεί η επιδιωκόμενη περιστολή της φαρμακευτικής δαπάνης στη μείωση του ποσοστού κέρδους των φαρμακείων πολύ περισσότερο μάλιστα που τα παχυλά κέρδη των πολυεθνικών όχι μόνο παραμένουν στο απυρόβλητο, αλλά αναμένεται να αυξηθούν θεαματικά.
  • Να στηριχτούν οι φαρμακευτικοί συνεταιρισμοί οι οποίοι με τα νέα μέτρα σε συνδυασμό με άλλες διατάξεις που ισχύουν οδηγούνται στα όρια της διάλυσης και της καταστροφής.
  • Να μην καταργηθεί η ενιαία λιανική τιμή στο φάρμακο αφού σε διαφορετική περίπτωση θα υπάρξει μεταξύ των φαρμακείων ανταγωνισμός που θα οδηγήσει στον εξοστρακισμό των μικρών φαρμακείων και στη συνέχεια στην αύξηση των τιμών των φαρμάκων σε βάρος ολόκληρου του λαού".

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org