Πέμπτη 2 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Παιδεία και Πολιτισμός» των μονοπωλίων

Στη «διάχυση» της αντιδραστικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τον πολιτισμό σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, με γενναιόδωρη χρηματοδότηση, στοχεύει το πρόγραμμα «Παιδεία και Πολιτισμός», η υλοποίηση του οποίου συζητήθηκε χθες στην Κυβερνητική Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού υπό τον πρωθυπουργό, Κ. Καραμανλή, παρόντων των υπουργών Οικονομίας, Εξωτερικών, Παιδείας και Πολιτισμού.

Χαρακτηριστικό της σημασίας που δίνουν τα «πολιτιστικά» μονοπώλια της ΕΕ στο ρόλο της Παιδείας, στο πλαίσιο της διαδικασίας μετατροπής του πολιτισμού σε καθαρά εμπορεύσιμο «προϊόν», είναι ότι θα διατεθούν για την περίοδο 2007-2013, από κοινοτικούς πόρους, περίπου 168 εκατ. ευρώ, ενώ με τους εθνικούς πόρους το πρόγραμμα θα φθάσει περίπου στα 200 εκατ. ευρώ. Τη διετία 2007-2008 θα διατεθούν 30,6 εκατ. ευρώ (22,5 εκατ. από κοινοτικούς πόρους).

Η αρχή γίνεται με το φαινομενικά «αθώο» μέτρο των «Θεωρικών», που απευθύνεται σε μαθητές, σπουδαστές, φοιτητές και εκπαιδευτικούς. Το μέτρο περιλαμβάνει την «Κάρτα Θεωρικών» για δωρεάν πρόσβαση των παραπάνω δικαιούχων «σε επιλεγμένους χώρους Πολιτισμού και σε επιλεγμένες πολιτιστικές εκδηλώσεις» (σ.σ. η υπογράμμιση δική μας). Η πολύ προσεκτική διατύπωση παραπέμπει στις αποφάσεις της ΕΕ για «αφομοίωση» των «ιδανικών» της, μέσα από προγράμματα, όπως «Νεολαία σε δράση», «Πολιτισμός 2007», «Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Δράσης στον τομέα της διά βίου μάθησης», τα οποία αποτελούν «μπούσουλα» για την πολιτική των κυβερνήσεων των κρατών - μελών στους συγκεκριμένους τομείς. Είναι φανερό, λοιπόν, ποια θα είναι τα ιδεολογικά κριτήρια επιλογής των χώρων και των εκδηλώσεων για τη δωρεάν πρόσβαση.

Στην ίδια λογική κινείται και η απόφαση για τη Μικρή Μαθητική Βιβλιοθήκη, όπου οι μαθητές του Λυκείου «θα αποκτούν δωρεάν αριθμό βιβλίων της επιλογής τους, μέσα από έναν ευρύ εγκεκριμένο (σ.σ. η υπογράμμιση δική μας) κατάλογο».

Με τα ίδια κριτήρια προγραμματίζονται παρεμβάσεις σε όλους τους πολιτιστικούς τομείς, θα χρηματοδοτηθεί η «νεανική καλλιτεχνική έκφραση, ποιοτικές εκδηλώσεις για νέους, καθώς και πολιτιστικές υποδομές σε επιλεγμένους εκπαιδευτικούς χώρους». Στο «παιχνίδι» θα μπουν και «διακεκριμένοι εκπρόσωποι των Τεχνών και του Πνεύματος», που «θα επισκέπτονται εκπαιδευτικούς χώρους». Τον ερχόμενο Γενάρη θα διεξαχθεί στην Αθήνα ειδική Ημερίδα για τη διασύνδεση Παιδείας και Πολιτισμού, ενώ το φθινόπωρο του 2007 προγραμματίζεται, στην Αθήνα, παγκόσμιο συνέδριο με θέμα την ελληνική γλώσσα, «την ενίσχυση και τις προοπτικές της».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ