Πέμπτη 2 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Οραματίζεται «πολιτιστικά» εμπορικά κέντρα...

«Εξετάσεις» στο κεφάλαιο δίνει με κάθε ευκαιρία η ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού, με τον Γ. Βουλγαράκη χθες να καταθέτει συγκεκριμένα βήματα άγριας εμπορευματοποίησης του πολιτισμού, ακόμη και στα πρότυπα ...του «The Mall» (Δε Μολ, το γιγάντιο εμπορικό κέντρο στο Μαρούσι)!

Με αφορμή χθεσινή συνέντευξη Τύπου με θέμα τη χρήση του κτιρίου του «Ακροπόλ Παλλάς», η ηγεσία του ΥΠΠΟ επιδόθηκε σε ένα αντιδραστικό ιδεολογικό «κρεσέντο», όταν η συζήτηση έφτασε στο θέμα της συμφωνίας της κυβέρνησης με το «Ιδρυμα Νιάρχου» για τη Λυρική και την Εθνική Βιβλιοθήκη. Ουσιαστικά, ο Γ. Βουλγαράκης ...«ανακήρυξε» ως «εθνικό ευεργέτη» του ελληνικού πολιτισμού το Ιδρυμα! Συγκεκριμένα, ο υπουργός δήλωσε μεν αναρμόδιος να απαντήσει για τους όρους και τις προϋποθέσεις αυτής της «συνεργασίας», καθώς και για ζητήματα όπως σε ποιον θα ανήκει η κυριότητα, για τον τρόπο λειτουργίας και χρήσης των οργανισμών αυτών, για την επωνυμία τους («Εθνική Λυρική Σκηνή - Σταύρος Νιάρχος» και «Εθνική Βιβλιοθήκη - Σταύρος Νιάρχος»), λέγοντας ότι αυτά είναι ζητήματα της κυβέρνησης και του υπουργείου Οικονομικών. Ωστόσο, για την επωνυμία εξέφρασε την προσωπική του άποψη, λέγοντας ότι δε θα τον πείραζε καθόλου να φέρουν το όνομα του ευεργέτη και ότι το θεωρεί απόλυτα φυσιολογικό...

Και επειδή το κεφάλαιο, είτε με τη μορφή του «ευεργέτη» είτε του «χορηγού», θέλει και το ...«κατιτίς» του, ο υπουργός ανακοίνωσε ότι στο νομοσχέδιο για την «πολιτιστική χορηγία» που παρουσιάστηκε πρόσφατα, εντάχθηκε η πλήρης φορολογική απαλλαγή όλου του ποσού της «χορηγίας», μέχρι και το 30% του κέρδους μιας επιχείρησης, αντικαθιστώντας το 67% επί του ποσού της «χορηγίας» που οριζόταν μέχρι τώρα στο νομοσχέδιο. Ετσι, το εν λόγω νομοσχέδιο γίνεται σαφώς ευνοϊκότερο για το κεφάλαιο.

Ανακοίνωσε, επίσης, την προετοιμασία για την αγορά του πρώην εργοστασίου Τσαούσογλου στην Πειραιώς 260, όπου φέτος έγιναν και εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Αθηνών. Το εργοστάσιο ανήκει στην Εθνική Τράπεζα και θα αγοραστεί από το ΥΠΠΟ με δάνειο ...από την ίδια τράπεζα. Εκεί ο υπουργός προτίθεται να δημιουργήσει ένα ...«πολιτιστικό Μολ». Δηλώνοντας ότι θαυμάζει τον τρόπο διοίκησης του Μεγάρου, πρόσθεσε ότι το κτίριο της οδού Πειραιώς πρέπει να είναι κερδοφόρο.

Κατά τ' άλλα, το «Ακροπόλ Παλλάς» θα στεγάσει γραφεία διοίκησης και διαχείρισης του κτιρίου, συμβούλια (πολιτισμού και χορηγιών) και πολλές αίθουσες εκδηλώσεων.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ