Παρασκευή 6 Οχτώβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ
Προσοχή - και ψυχραιμία - για τη γρίπη

Η εποχική γρίπη παρουσιάζει συνήθως έξαρση μεταξύ του Δεκέμβρη και του Φλεβάρη και ο ασθενής αναρρώνει χωρίς την ανάγκη ειδικής φαρμακευτικής αγωγής, επισημαίνει, σε χτεσινή ανακοίνωσή του, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), υπογραμμίζοντας ότι τα αντιβιοτικά δεν έχουν καμία θέση στη θεραπεία της γρίπης, διότι δεν καταπολεμούν τους ιούς.

Ωστόσο όμως, όπως σημειώνει το ΚΕΕΛΠΝΟ, συνιστάται ο αντιγριπικός εμβολιασμός σε ορισμένες κατηγορίες πληθυσμού, ο οποίος πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο από Οκτώβρη έως Νοέμβρη. Ομως, αυτήν την περίοδο, παρουσιάζονται και οι σχετικές παρενέργειες με την προμήθεια των εμβολίων, καθώς η εισαγωγή τους είναι συνδεδεμένη με ισχυρά οικονομικά συμφέροντα και παίζονται διάφορα παιγνίδια με τις τιμές. Ετσι, κάθε χρόνο, οι αντιγριπικοί εμβολιασμοί συνοδεύονται από «φόβους, καταγγελίες κλπ.» για επάρκεια ή όχι, που τελικά σταματάνε όταν γίνονται οι εισαγωγές.

Οι κατηγορίες, στις οποίες συνιστάται ο αντιγριπικός εμβολιασμός, είναι: ηλικιωμένοι 60 ετών και άνω, πάσχοντες από άσθμα και άλλες πνευμονοπάθειες, από καρδιακή νόσο, ανοσοκαταστολή, δρεπανοκυτταρική νόσο και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες. Παιδιά που παίρνουν μακροχρόνια θεραπεία με ασπιρίνη (π.χ. με νόσο Kawasaki) για να ελαττωθεί ο κίνδυνος εμφάνισης συνδρόμου Reye. Οι πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη και από χρόνια νεφροπάθεια.

Επίσης πρέπει να εμβολιαστούν οι κλειστοί πληθυσμοί (προσωπικό, εσωτερικοί σπουδαστές γυμνασίων, λυκείων, στρατιωτικών και αστυνομικών στολών, ειδικών σχολείων ή σχολών, τρόφιμοι και προσωπικό ιδρυμάτων κ.ά.) και οι επαγγελματίες υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, άλλοι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία κ.ά.).

Τέλος, πρέπει να εμβολιαστούν οι απασχολούμενοι στην πτηνοτροφία (εκτροφείς, σφαγείς, κλπ.), για την αποφυγή τυχόν ταυτόχρονης λοίμωξης από το στέλεχος Η5Ν1 που κυκλοφορεί στα πτηνά.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ