Παρασκευή 6 Οχτώβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΤΤΙΚΗ
Η καλοκαιρία θέριεψε πάλι το νέφος

Η καλοκαιρία των τελευταίων ημερών τίναξε στα ύψη την ατμοσφαιρική ρύπανση στον αττικό ουρανό. Ιδιαίτερα ανεβασμένες ήταν οι τιμές από τη Δευτέρα έως και χτες τόσο του διοξειδίου του αζώτου και κυρίως του επικίνδυνου και φονικού ρύπου των αιωρούμενων σωματιδίων.

«Πρωταθλητής» στις συγκεντρώσεις του ρύπου αυτού αναδείχτηκε και χτες το Μαρούσι, με 139 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα, όπως και την Τετάρτη και τη Δευτέρα, ενώ την Τρίτη η μεγαλύτερη τιμή του ρύπου μετρήθηκε στην οδό Αριστοτέλους, στο κέντρο της Αθήνας. Σημειώνεται ότι για τα αιωρούμενα σωματίδια ή μικροσωματίδια δεν έχουν θεσπιστεί όρια συναγερμού. Ωστόσο, διεθνώς έχει καθιερωθεί ότι για να είναι γενικά παραδεκτή η ποιότητα της ατμόσφαιρας, η τιμή του ρύπου αυτού δε θα πρέπει να ξεπερνά τα 50 μικρογραμμάρια περισσότερες από 35 μέρες το χρόνο. Τόσο, όμως, στην Αθήνα, όσο και στη Θεσσαλονίκη, οι τιμές του ρύπου ξεπερνούν το όριο αυτό περισσότερες από τις μισές μέρες του χρόνου!

Υπενθυμίζουμε ότι οι υψηλές συγκεντρώσεις των μικροσωματιδίων ενοχοποιούνται για 7.200 πρόωρους θανάτους στην Ελλάδα και για 348.000 στην Ευρώπη. Παράλληλα, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Παγκόσμιου Συμβουλίου Υγείας, οι Ελληνες υπολογίζεται ότι εξαιτίας τους χάνουν κάπου επτά μήνες ζωής...

Σύμφωνα με μελέτη επιστημόνων που εκπονήθηκε από το Εθνικό Αστεροσκοπείο, αν οι 800 βιομηχανίες μεσαίας και μεγάλης όχλησης που βρίσκονται στην Αττική εφάρμοζαν σύγχρονη αντιρρυπαντική τεχνολογία και χρησιμοποιούσαν φυσικό αέριο - με ένα κόστος 58 εκατ. ευρώ - θα μπορούσαμε να έχουμε μείωση: κατά 29% των τιμών των αιωρούμενων σωματιδίων, κατά 18% των οξειδίων του αζώτου, κατά 13% του διοξειδίου του θείου και των πτητικών οργανικών ενώσεων και κατά 8% του διοξειδίου του θείου.

Ωστόσο, η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως έκανε άλλωστε και η προηγούμενη του ΠΑΣΟΚ, εξακολουθεί να παρακολουθεί αδιάφορα το νέφος να σκοτώνει. Αντί να υποχρεώσει τους βιομήχανους να πάρουν μέτρα, τους χαϊδεύει αφήνοντάς τους ασύδοτους. Αντί να αυξήσει το αστικό πράσινο και τα δάση, που μπορεί να αποδειχτούν χρήσιμα φίλτρα για την ατμοσφαιρική ρύπανση, ξεπουλά τους τελευταίους ελεύθερους χώρους στο μεγάλο κεφάλαιο και προετοιμάζει αναθεώρηση του Συντάγματος για περισσότερους αποχαρακτηρισμούς δασών...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ