Eurokinissi |
Το νομοσχέδιο δεν αντιμετωπίζει τα σοβαρά προβλήματα των πυροσβεστών |
Ετσι, τόνισε, δεν αποκλείεται κάποια στιγμή να δούμε τις αντλίες της Πυροσβεστικής να στρέφονται κατά των διαδηλωτών σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία, όπως συμβαίνει στις χώρες της ΕΕ. Ο βουλευτής κατήγγειλε πως σε μια περίοδο που οι ανάγκες είναι αυξημένες (πυρκαγιές, τροχαία, φυσικές καταστροφές, εκρήξεις) η κυβέρνηση συνεχίζει να διατηρεί καθηλωμένες τις οργανικές θέσεις της Πυροσβεστικής και αρνείται την αναγκαία μονιμοποίηση των 5.500 εποχικών υπαλλήλων. Σαν να μην έφτανε αυτό, προχωρά στην επέκταση της μερικής απασχόλησης στο χώρο, διατηρώντας σε ισχύ το αντίστοιχο ΠΔ των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. Επίσης, δεν αναγνωρίζει το επάγγελμα του πυροσβέστη ως επικίνδυνο και ανθυγιεινό και χρησιμοποιεί τη στρατιωτική δομή της Πυροσβεστικής σε βάρος των υπηρετούντων.
Ο στρατιωτικός προσανατολισμός συνεπάγεται μια σειρά απαγορεύσεις και περιορισμούς για το προσωπικό της Πυροσβεστικής, ακόμα και για την άσκηση συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων, όπως αυτό της απεργίας, διατηρεί το αντιδημοκρατικό καθεστώς λειτουργίας, ενώ με τη διατήρηση του στρατιωτικού της χαρακτήρα εντάσσεται ακόμα περισσότερο στους λεγόμενους αντιτρομοκρατικούς σχεδιασμούς. Παράλληλα, η οργάνωση των υπηρεσιών της ανατίθεται στον εκάστοτε υπουργό, στα χέρια του οποίου αφήνονται ρυθμίσεις και για θέματα όπως ο χρόνος εργασίας, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος να γίνουν «νόμιμες» οι μόνιμες επιφυλακές του προσωπικού της.
Το σχέδιο νόμου συγκεντρώνει την έντονη κριτική συνδικαλιστών, οι οποίοι επισημαίνουν πως στο νομοσχέδιο με ρητή διατύπωση επαναφέρεται, ενώ σε όλα τα μέχρι σήμερα νομοθετικά κείμενα δεν υπήρχε και έτεινε να καταργηθεί σιωπηρά, το άρθρο 9 του ΑΝ 360/1968 «περί τροποποιήσεως και συμπληρώσεως των περί Πυροσβεστικής Υπηρεσίας κειμένων διατάξεων», το οποίο όριζε όσους υπηρετούν στο Πυροσβεστικό Σώμα ως «άνδρες των Σωμάτων Ασφαλείας» ή γενικότερα την Πυροσβεστική ως «Σώμα Ασφάλειας».
Παράλληλα, στην παράγραφο 5, του άρθρου 3 του σχεδίου νόμου προβλέπεται ότι με προεδρικό διάταγμα που εκδίδεται με πρόταση του υπουργού Δημόσιας Τάξης, μπορεί, μεταξύ άλλων, να καθορίζεται και ο χρόνος εργασίας του προσωπικού. Οι συνδικαλιστές υπογραμμίζουν ότι με δεδομένο πως το σχέδιο νόμου ορίζει ότι το ΠΣ διέπεται από δικούς του οργανικούς νόμους και κανονισμούς και σε όσα θέματα δε ρυθμίζονται από αυτούς εφαρμόζεται η διαδικασία που ισχύει για τους πολιτικούς υπαλλήλους του Δημοσίου, είναι πιθανό με την έκδοση ΠΔ να μεταβληθούν οι εργασιακές σχέσεις των υπαλλήλων του Σώματος προς το χειρότερο, σύμφωνα με τις οξυμένες υπηρεσιακές ανάγκες. Το τελευταίο συνδέεται και με τα 4.000 οργανικά κενά της υπηρεσίας.
Εξάλλου τονίζουν πως επιχειρείται να αφαιρεθεί η δυνατότητα από το εποχικό προσωπικό της υποστήριξης της θέσης ότι καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες, κρύβοντας το γεγονός ότι τα οργανικά κενά δημιουργούν πάγιες ανάγκες, τα οποία εκφεύγουν από την εποχικότητα. Εξάλλου σοβαρά θέματα που αφορούν τις εργασιακές σχέσεις, την υπηρεσιακή κατάσταση των υπαλλήλων, καθώς και η λύση χρόνιων προβλημάτων, παραπέμπονται σε υπουργικές αποφάσεις και διατάγματα που θα... εκδοθούν.