Τετάρτη 27 Σεπτέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Δύο όψεις ενός νομίσματος

Οσο πλησιάζουν οι μέρες για τις εκλογές τόσο περισσότερο φουντώνει η προσπάθεια αποπροσανατολισμού των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Σε ολόκληρη τη χώρα οι ψευτοαντιπαραθέσεις δίνουν και παίρνουν με σκοπό να κρύψουν τις ομοιότητες της αντιλαϊκής τους πολιτικής και μέσα από την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Αυτό το άθλιο προεκλογικό παιχνίδι στην περίπτωση της Πάτρας, έχει τα εξής χαρακτηριστικά. Ο Ανδρέας Φούρας, υποψήφιος δήμαρχος Πάτρας με το ΠΑΣΟΚ, κατηγορεί τον Ευάγγελο Φλωράτο, υποψήφιο δήμαρχο με τη ΝΔ, ότι ως επιχειρηματίας και τραπεζίτης ενδιαφέρεται για την προώθηση και διεκπεραίωση των συμφερόντων των επιχειρηματιών. Ο Ευ. Φλωράτος ανταπαντά και αφήνει υπονοούμενα ότι ως υφυπουργός Αθλητισμού μοίρασε κρατικό χρήμα με αδιαφανείς διαδικασίες σε ημέτερους φίλους του επιχειρηματίες για διάφορα δημόσια έργα.

Η αντιπαράθεση αυτή πέρα από αποπροσανατολιστική, είναι εξοργιστική. Γιατί ο μεν Φλωράτος, είναι και φυσικός εκπρόσωπος της οικονομικής ολιγαρχίας της περιοχής, ο δε Φούρας, έχει απόλυτα πετυχημένη θητεία (έχει άλλωστε εκτιμηθεί δεόντως η προσφορά του αυτή) στην εξυπηρέτηση των ίδιων συμφερόντων, ενώ με τους στημένους «καυγάδες» τους... υποτιμούν τη νοημοσύνη του λαού, θέλοντας να τον εξαπατήσουν, ισχυριζόμενοι πως κόπτονται για το καλό του. Αλλά και γιατί πριν από 8 χρόνια αποτέλεσαν τους βασικούς πρωταγωνιστές μιας άθλιας πολιτικής συναλλαγής, προϊόν της οποίας ήταν ο εξοβελισμός του Παναγιώτη Κοσιώνη και του αγωνιστικού του συνδυασμού από το δεύτερο γύρο των τοπικών εκλογών.

Τότε, λοιπόν, στελέχη του ΠΑΣΟΚ - ορισμένοι το έχουν ομολογήσει δημόσια και μάλιστα είχαν το θράσος να ζητήσουν και ...συγνώμη - μεταξύ αυτών και ο Φούρας, έδωσαν εντολή σε οπαδούς του κόμματός τους να ψηφίσουν τον υποψήφιο της ΝΔ, Ευάγγελο Φλωράτο, και όχι τον υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέα Καράβολα, προκειμένου ο Φλωράτος να περάσει στο δεύτερο γύρο σε βάρος του Π. Κοσιώνη. Το αποτέλεσμα βέβαια στη συνέχεια ήταν ο δήμος να περάσει στα χέρια της ΝΔ, αλλά για τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και του μεγάλου κεφαλαίου της περιοχής ο στόχος είχε επιτευχθεί: Ο δικομματισμός πέρασε αλώβητος τη δοκιμασία!

Και για να μην ξεχνιόμαστε: Οι συγκεκριμένες ραδιουργίες είχαν γίνει σε μια περίοδο που το «εκσυγχρονιστικό» ΠΑΣΟΚ έδινε τον «μεγάλο» αγώνα κατά της «επάρατης Δεξιάς» και η ΝΔ καλούσε το λαό να διώξει τη «χολέρα» του ΠΑΣΟΚ! Επί των ημερών τους η ανεργία στην Πάτρα και στο νομό γενικότερα, από το 5% το 1988 εκτινάχτηκε λίγα χρόνια αργότερα στα ύψη και σήμερα το ποσοστό των ανέργων βρίσκεται σταθερά πάνω από το 25%, ενώ ταυτόχρονα το ποσοστό των ημιαπασχολήσιμων αγγίζει το 40%.

Την ίδια στιγμή, το μεγάλο κεφάλαιο που δραστηριοποιήθηκε στην περιοχή είχε την ευκαιρία, μεταξύ άλλων, να ξεκοκαλίσει πολλά δισεκατομμύρια δραχμές από τα περίφημα ΕΟΚικά Μεσογειακά Ολοκληρωμένα Προγράμματα και διάφορες επιδοτήσεις - μόλις ήρθε το «πλήρωμα» του χρόνου οι περισσότεροι «έκλεισαν» τις επιχειρήσεις, αφήνοντας στο δρόμο χιλιάδες εργαζόμενους. Απέναντι σε αυτό τον απροκάλυπτο και χυδαίο εμπαιγμό η ψήφος καταδίκης των λαϊκών στρωμάτων της Πάτρας δεν είναι απλά ... επιβεβλημένη αλλά επιβάλλεται να είναι και ηχηρή σε ολόκληρη τη χώρα. Με τη στήριξη των αγωνιστικών ψηφοδελτίων συνεργασίας που στηρίζουν το ΚΚΕ, το ΔΗΚΚΙ, η Κομμουνιστική Ανανέωση, η Παρέμβαση Αριστερών Πολιτών και άλλοι ριζοσπάστες αγωνιστές.


Νίκος ΤΣΑΚΑΝΙΚΑΣ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ