Τρίτη 12 Σεπτέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Πέντε χρόνια αιματοχυσίας που συνεχίζεται

Οι αμερικανικές κατοχικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν όλο και περισσότερα επιχειρησιακά προβλήματα

Associated Press

Οι αμερικανικές κατοχικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν όλο και περισσότερα επιχειρησιακά προβλήματα
ΚΑΜΠΟΥΛ.- Τουλάχιστον 5 αστυνομικοί σκοτώθηκαν και 30 άνθρωποι τραυματίστηκαν χτες όταν βομβιστής αυτοκτονίας πυροδότησε τα εκρηκτικά που ήταν ζωσμένος την κηδεία του Χακίμ Τανιουάλ, του δολοφονηθέντος κυβερνήτη της ανατολικής επαρχίας Πάκτια του Αφγανιστάν, στο χωριό Χισαράκ της Χοστ, από όπου καταγόταν. Στην τελετή βρίσκονταν και κυβερνητικοί υπουργοί, γεγονός που μάλλον τη μετέτρεψε σε «στόχο» των Ταλιμπάν - οι οποίοι είχαν διεκδικήσει την ευθύνη για το φόνο.

Στο μεταξύ, εκπρόσωπος των δυνάμεων κατοχής του Αφγανιστάν ισχυρίστηκε χτες ότι δυνάμεις του ΝΑΤΟ και του «εθνικού» στρατού του Αφγανιστάν «σκότωσαν 92 μαχητές Ταλιμπάν» στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης «Επιχείρησης Μέδουσα». Η ISAF είχε ανακοινώσει ότι «σκότωσε άλλους 94» ισλαμιστές σουνίτες μαχητές το βράδυ του Σαββάτου και την Κυριακή και έκανε λόγο για 512 Ταλιμπάν νεκρούς από τις 2 Σεπτέμβρη. Ταλίμπ εκπρόσωπος απέρριψε τους ισχυρισμούς των δυνάμεων κατοχής και υποστήριξε με τη σειρά του ότι μόνο δύο Ταλιμπάν σκοτώθηκαν την Κυριακή.

Το Σαββατοκύριακο αναφέρθηκαν και δύο «συμμαχικές» (κατοχικές) απώλειες, μία στην επαρχία Ζαμπούλ ενός ΝΑΤΟικού εκπαιδευτή και ενός στρατιώτη στην περιοχή Παντζαουαγί της επαρχίας Κανταχάρ. Το ΝΑΤΟ δεν ανακοίνωσε τις εθνικότητες των θυμάτων.

Στο μεταξύ, οι μαχητές των Ταλιμπάν φέρονται - σύμφωνα με το «Ασοσιέιτεντ Πρες» - να κατέλαβαν για δεύτερη φορά μέσα σε δύο μήνες την περιοχή Γκαρμσέρ της απομακρυσμένης επαρχίας Χελμάντ.

Τέλος, χτες μια βρετανική Μη Κυβερνητική Οργάνωση (ΜΚΟ), η Christian Aid, προειδοποίησε ότι πάνω από 1 εκατομμύριο Αφγανοί απειλούνται με λιμό λόγω της ξηρασίας που κατέστρεψε τις αγροτικές καλλιέργειες και κάλεσε να αποσταλεί άμεση επισιτιστική βοήθεια 60 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τη ΜΚΟ, οι σοδειές καταστράφηκαν κατά ποσοστό 50%, 70%, έως και 100%. Το ποσοστό προκύπτει από επιτόπια έρευνα σε 66 χωριά του βόρειου και δυτικού Αφγανιστάν στις επαρχίες Χεράτ, Φαριάμπ, Μπατζίς και Γκορ. Η έρευνα της Christian Aid αναφέρει πως από το λιμό απειλούνται περισσότερο «τα παιδιά, οι έγκυες γυναίκες, οι άκληρες οικογένειες και οι ηλικιωμένοι».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ