Τετάρτη 30 Αυγούστου 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ
«Δεν υποκύπτουμε σε απειλές και τελεσίγραφα»

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-

Οι πολεμικές μηχανές των ΗΠΑ ανάβουν και πάλι και ένας «πόλεμος με το Ιράν μοιάζει» αναπόφευκτος, καθώς η αμερικανική κυβέρνηση αναζητεί πια «πελάτες» για μία νέα «συμμαχία των προθύμων» αυτή τη φορά ενάντια στο Ιράν. Οπως ακριβώς έπραξε και με το Ιράκ. Και στις δύο περιπτώσεις ο πόλεμος έχει αποφασιστεί καιρό και φυσικά ουδεμία σχέση δεν έχουν τα πυρηνικά που κατέχει ή ενδεχομένως αναπτύξει το Ιράν.

«Δε θα υποκύψουμε σε απειλές και τελεσίγραφα», δήλωσε ο Πρόεδρος του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινετζάτ, στη διάρκεια χτεσινής συνέντευξης Τύπου στην Τεχεράνη, απορρίπτοντας το σχετικό τελεσίγραφο του ΟΗΕ, προσθέτοντας ότι «η ειρηνική πυρηνική ενέργεια είναι δικαίωμα του ιρανικού έθνους. Το ιρανικό έθνος επέλεξε αυτό το δρόμο... Κανείς δεν μπορεί να το σταματήσει». Μάλιστα ο Αχμαντινετζάτ κάλεσε τον Αμερικανό Πρόεδρο σε τηλεοπτική μονομαχία για να συζητήσουν επί των διεθνών ζητημάτων.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών είχε δώσει προθεσμία στην Τεχεράνη μέχρι αύριο να συμμορφωθεί στην απόφαση 1696 του Συμβουλίου Ασφαλείας. Η Τεχεράνη καλείται να σταματήσει τον εμπλουτισμό ουρανίου για να μην επιβληθούν κυρώσεις.

Ως μία πρώτη αντίδραση στις δηλώσεις του Ιρανού Προέδρου ο Βρετανός πρεσβευτής στον ΟΗΕ, Εμιρ Τζόουνς Πέρι, δήλωσε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα πρέπει να εξετάσει στα μέσα Σεπτέμβρη την άρνηση του Ιράν να αναστείλει τις δραστηριότητες του εμπλουτισμού ουρανίου. «Αναμένω ο φάκελος αυτός να επιστρέψει σύντομα ενώπιον του Συμβουλίου Ασφάλειας του ΟΗΕ, όμως μόνο μετά από μια άλλη σειρά συζητήσεων ανάμεσα στις πρωτεύουσες», δήλωσε τέλος ο Πέρι.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ