Τετάρτη 30 Αυγούστου 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Είναι κατά των διαδηλώσεων

Μετά τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, Β. Πολύδωρα, και τον υποψήφιο της ΝΔ για το Δήμο της Αθήνας, Ν. Κακλαμάνη, τη σκυτάλη, κραδαίνοντας μέτρα και διατάξεις για τον περιορισμό των διαδηλώσεων, πήρε και ο έτερος διεκδικητής του αξιώματος του δημάρχου Αθηναίων - με τη σημαία του ΠΑΣΟΚ, αυτός - Κ. Σκανδαλίδης. Μόνο που αυτός θέλει τη σχετική πρωτοβουλία να μην την αναλάβει η κυβέρνηση, αλλά ο... δήμαρχος! Να μετατραπεί, δηλαδή, η Τοπική Αυτοδιοίκηση σε μοχλό επιβολής ενός ακόμη αντιδημοκρατικού και αντιλαϊκού μέτρου... Οσο βέβαια κωμικοτραγικό είναι το γεγονός να βλέπει κανείς ανθρώπους να ζητούν την ψήφο του λαού για να τον εκπροσωπήσουν εξαγγέλλοντας τον περιορισμό των συνταγματικών του δικαιωμάτων, είναι άλλο τόσο προκλητικό, αυταρχικό, σκοταδιστικό, απάνθρωπο.

Ολη αυτή η προσπάθεια δεν είναι καινούρια - και στο παρελθόν είχε τεθεί και επιχειρηθεί τόσο από τον τότε δήμαρχο Αθήνας Δ. Αβραμόπουλο και από υπουργούς του ΠΑΣΟΚ, όπως για παράδειγμα ο Κ. Λαλιώτης και ο Δ. Ρέππας - και δεν είναι, φυσικά, ανεξήγητη. Οσο οι δυνάμεις του δικομματισμού εντείνουν την αντεργατική τους πολιτική, δίνουν τα πάντα στο κεφάλαιο, συμμετέχουν στα ιμπεριαλιστικά σχέδια των ΗΠΑ και της ΕΕ, τόσο θα φοβούνται την αντίδραση του λαϊκού κινήματος και θα προσπαθούν να βάλουν φίμωτρο στους αγώνες τους και τις κινητοποιήσεις τους. Η κήρυξη, άλλωστε, των απεργιών ως παράνομων, το χτύπημα και η καταστολή των λαϊκών κινητοποιήσεων, είναι μέτρα που εφαρμόζονται κατά κόρον από τα δύο αυτά κόμματα τις τελευταίες δεκαετίες. Είναι, λοιπόν, η δική τους πολιτική που προκαλεί τις διαδηλώσεις και τις κινητοποιήσεις. Είναι η δική τους πολιτική που αναγκάζει τους εργαζόμενους να βγουν στους δρόμους, όταν έχουν εξαντλήσει κάθε άλλον τρόπο αντίδρασης και διεκδίκησης.

Βέβαια στην απόπειρα αυτή φίμωσης του λαϊκού και εργατικού κινήματος, ο δικομματισμός ευθυγραμμίζεται με τα συμφέροντα αυτών που υπηρετεί και υπακούσει σε φορείς, όπως το ΕΒΕΑ, που επικαλούνται επιχειρηματικά προβλήματα που δημιουργούνται, δήθεν, από τις διαδηλώσεις. Η επιχειρηματολογία τους, είναι τουλάχιστον ανόητη, αν όχι υποβολιμαία. Κι αυτό γιατί είναι γνωστό στους πάντες ότι την οικονομική δυσπραγία των επαγγελματιών και μικρεμπόρων δεν τη δημιουργούν οι διαδηλώσεις, αλλά η οικονομική αδυναμία των εργαζομένων και γενικότερα των λαϊκών στρωμάτων, που έχει και αυτή τη βάση της στις αντιλαϊκές πολιτικές που προωθούν οι κυβερνήσεις του δικομματισμού. Αλλοι πάλι επικαλούνται το κυκλοφοριακό χάος. Ποιος, όμως ευθύνεται και γι' αυτό; Οι διαδηλώσεις ή η «ανάπτυξη» που προώθησαν οι αστικές κυβερνήσεις εδώ και δεκαετίες, με την τσιμεντοποίηση λόγω της κερδοσκοπίας με τη γη εξυπηρετώντας τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου;

Ολοι αυτοί που επιδιώκουν να βάλουν φίμωτρο στις λαϊκές κινητοποιήσεις - κυβέρνηση, ΠΑΣΟΚ, υποψήφιοι δήμαρχοι του δικομματισμού - εντελώς προκλητικά ζητούν διάλογο και τη συναίνεση για να την επιβάλλουν «αναίμακτα». Ο λαός, όμως, θα τους δώσει την απάντηση με κάθε δυνατότητα που διαθέτει. Και οι επερχόμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, αποτελούν ένα βήμα. Κανένας διάλογος και κανένα «παζάρι» στον περιορισμό των δημοκρατικών ελευθεριών. Ψήφος στα αγωνιστικά ψηφοδέλτια που στηρίζουν το ΚΚΕ, το ΔΗΚΚΙ, η Παρέμβαση Αριστερών Πολιτών και η Κομμουνιστική Ανανέωση, που εγγυώνται να σταθούν δίπλα του στις κινητοποιήσεις, στις οποίες σίγουρα θα καταφύγουν όσο συνεχίζεται η ίδια πολιτική.


Νίκος ΠΕΡΠΕΡΑΣ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ