Τετάρτη 30 Αυγούστου 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
Να αναπτυχθεί η αλληλεγγύη προς τους πέντε Κουβανούς πατριώτες

Οι πέντε Κουβανοί πατριώτες
Οι πέντε Κουβανοί πατριώτες
Ρενέ Γκονσάλες (15 χρόνια φυλάκιση), Χιράρδο Ερνάντες Νορντέλο (2 φορές ισόβια κάθειρξη και 15 μήνες φυλάκιση), Ραμόν Λαμπανίνο (μία φορά σε ισόβια κάθειρξη και 18 μήνες φυλάκιση), Αντόνιο Γκερέρο (μία φορά σε ισόβια κάθειρξη και 10 χρόνια φυλάκιση), Φερνάντο Γκονσάλες Γιορτ (19 χρόνια φυλάκιση). Είναι οι πέντε Κουβανοί πατριώτες φυλακισμένοι στις ΗΠΑ που στο πρόσωπο τους τιμωρούν την ανυπότακτη σοσιαλιστική Κούβα και το λαό της, στην προσπάθειά τους να διατηρήσουν την ακεραιότητα, ανεξαρτησία και αξιοπρέπειά τους.

Οι πέντε Κουβανοί αγωνιστές συνελήφθησαν από το FBI στην προσπάθειά τους να διεισδύσουν στις οργανώσεις της αντικουβανικής μαφίας του Μαϊάμι (ΗΠΑ), με σκοπό να ματαιώσουν τις εγκληματικές πράξεις τρομοκρατίας που σχεδιάζονταν από αυτή σε βάρος κυρίως προσώπων και της οικονομίας της Κούβας. Συγκεκριμένα, τον Ιούνη του 1998, η κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Κούβας παρέδωσε σημαντικά στοιχεία στο FBI, σχετικά με την εγκληματική δράση της μαφίας στο Μαϊάμι. To FBI, αντί να ενεργήσει προς εξάρθρωση των εγκληματικών αυτών οργανώσεων συνέλαβε τους 5 Κουβανούς πατριώτες, με τους οποίους, μάλιστα, στο παρελθόν είχε συνεργαστεί για την εξάρθρωση άλλων παράνομων κυκλωμάτων.

Οι πέντε Κουβανοί αγωνιστές κρατήθηκαν επί 17 μήνες στην Ειδική Μονάδα Απομόνωσης (SHU), χωρίς να έχουν πρόσβαση σε δικηγόρο για την υπεράσπισή τους μέχρι και την έναρξη της δίκης τους, στις 8/6/2001. Κατηγορήθηκαν για συνωμοσία, κατασκοπία και κατοχή πλαστών εγγράφων. Οι στοιχειώδεις κανόνες μιας δίκαιης δίκης δεν τηρήθηκαν, κανένα από τα 240 αποδεικτικά στοιχεία δε δόθηκαν στην υπεράσπιση, υπερασπιστικές μαρτυρίες σημαντικών προσώπων των ίδιων των υπηρεσιών ασφαλείας των ΗΠΑ δεν ελήφθησαν υπόψη, ενώ τα πολυάριθμα αιτήματα των δικηγόρων υπεράσπισης για διεξαγωγή της δίκης σε μια άλλη, λιγότερο εχθρική και μεροληπτική πόλη από το Μαϊάμι, απορρίφθηκαν.

Ολοι καταδικάστηκαν στις υψηλότερες προβλεπόμενες ποινές - μέχρι και δις ισόβια - και οδηγήθηκαν σε διαφορετικές φυλακές υψίστης ασφαλείας, οι οποίες είναι διάσπαρτες σε όλη τη χώρα, με αποτέλεσμα να καθίσταται δυσχερής, αν όχι αδύνατη, η επικοινωνία με τη διπλωματική αντιπροσωπεία της Κούβας. Οι αιτήσεις παροχής βίζας των συζύγων των δύο από τους πέντε κρατουμένους, προκειμένου να τους επισκεφθούν απορρίπτονται κατ' επανάληψη. Ενας από τους φυλακισμένους δε γνωρίζει καν το παιδί του, το οποίο γεννήθηκε μετά τη σύλληψή του. Το Μάρτη του 2004 συζητήθηκε η έφεσή τους με αίτημα την επανάληψη της δίκης.

H Διεθνής Αλληλεγγύη κατήγγειλε και εξακολουθεί να καταγγέλλει τις καταφανώς αυθαίρετες και αντίθετες με τους διεθνείς κανόνες Δικαιωμάτων του Ανθρώπου συνθήκες σύλληψης, κράτησης, διεξαγωγής της δίκης και φυλάκισης και ζήτησε και ζητάει την άμεση αποφυλάκιση των 5 Κουβανών κρατουμένων. Υπό την πίεση της Διεθνούς Αλληλεγγύης, διαμαρτυριών, κινητοποιήσεων, διαδηλώσεων, στις 27 του περασμένου Μάη, η Ομάδα Εργασίας ενάντια στις Αυθαίρετες Κρατήσεις της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών αποφάσισε ότι η στέρηση της ελευθερίας των πέντε Κουβανών είναι αυθαίρετη και παράνομη και προέτρεψε την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών να βάλει τέλος στη φυλάκισή τους. Στις 9 Αυγούστου 2005 μετά την παρέλευση χρονικού διαστήματος 18 μηνών από το χρόνο συζήτησης της έφεσης, το Εφετείο της Ενδέκατης Περιφέρειας της Ατλάντα κατέληξε σε απόφαση: ένα κείμενο 93 σελίδων που ακυρώνει τις ποινές και τη δίκη παρωδία ενάντιά τους που έγινε στο Μαϊάμι. Για να καταλήξουν σε αυτή την ομόφωνη απόφαση, οι δικαστές έλαβαν υπόψη τους όλες τις παραμέτρους της υπόθεσης, συμπεριλαμβανομένων των πολυάριθμων τρομοκρατικών ενεργειών ενάντια στην Κούβα και εξέτασαν σε βάθος τα προαναφερθέντα, την πρόοδο της διαδικασίας και τη νομολογία. Οι πέντε είχαν παρουσιάσει τα επιχειρήματά τους για την έφεση στις 7 Απρίλη 2003 αντιμετωπίζοντας υπερβολικά εμπόδια, όπως η πλήρης απομόνωση που έκανε αδύνατη την ομαλή επικοινωνία με τους δικηγόρους τους. Μετά την έκδοση αυτής της απόφασης τίποτα δε δικαιολογούσε το συνεχιζόμενο εγκλεισμό τους στις φυλακές.

Το Εφετείο της Ατλάντα με δωδεκαμελή σύνθεση άρχισε τη διαδικασία αναψηλάφησης της υπόθεσης. Το χρονοδιάγραμμα είχε ως ακολούθως:

  • 15 Δεκέμβρη 2005: Η υπεράσπιση παρουσίασε τα επιχειρήματά της στο δικαστήριο.
  • 27 Γενάρη 2006: Η κατηγορούσα αρχή παρουσίασε τα επιχειρήματά της στο Δικαστήριο.
  • 13 Φλεβάρη 2006: Ακούστηκαν τα επιχειρήματα και των δύο πλευρών ενώπιον της ολομέλειας του δικαστηρίου.
  • Υπεράσπιση και Εισαγγελία είχαν 20 λεπτά ο καθένας για να εκφράσουν τα επιχειρήματά τους.
  • Η υπόθεση επανεξετάστηκε από το δικαστήριο με βάση τρία ζητήματα. Τη διάκριση του δικαστηρίου της Φλόριντα, το οποίο αρνήθηκε στους κατηγορουμένους διεξαγωγή της δίκης, τη διεξαγωγή νέας δίκης και την επιλογή ενός αδέκαστου ενόρκου.

Το 11ο Εφετείο της Ατλάντα ύστερα από 6 μήνες εξέδωσε την άδικη απόφασή του, με την οποία απέρριψε το αίτημα επανάληψης της δίκης και διέταξε τη συνέχιση της κράτησής τους. Είναι φανερό ότι η απόφαση αυτή, νομικά και ουσιαστικά αβάσιμη, δεν έχει ιστορικό προηγούμενο στα δικαστικά χρονικά. Ερχεται σε πλήρη δικονομική και ουσιαστική αντίθεση με την προγενέστερη απόφαση των τριών δικαστών της Ατλάντα. Δεν υπάρχει ούτε το πιο ελάχιστο σημείο που να δείχνει ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ θέλει να επανορθώσει τις σοβαρές ζημιές που έχει προξενήσει στους πέντε και τις οικογένειές τους, όπως αυτές που παρατήρησε η Ομάδα εναντίον των Αυθαιρέτων Κρατήσεων της Επιτροπής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα που βρίσκεται στη Γενεύη στις 27 Μάη. Επίσης δεν ακούει στις εκκλήσεις των τριών δικαστών της Ατλάντα που αποφάσισαν να ανακαλέσουν διαμέσου 98 σελίδων τις ποινές που επιβλήθηκαν στους πέντε, εκφράζοντας την ανάγκη για μεταφορά του τόπου ακρόασης σε άλλη πόλη.

Το θέμα πλέον παίρνει σοβαρές πολιτικές διαστάσεις. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ, που σφάζει, παραβιάζει τα δικαιώματα και βασανίζει ανυπεράσπιστους λαούς, που παγιδεύει τους ίδιους τους πολίτες της και επινοεί εχθρούς, όπλα μαζικής καταστροφής και ασύμμετρους πολέμους για να απομυζήσει τους φυσικούς πόρους των λαών, έχει πολιτική και νομική υποχρέωση να αποφυλακίσει τους πέντε Κουβανούς αδελφούς μας, που βρίσκονται ενταφιασμένοι σε φυλακές υψίστης ασφαλείας.

Στις 12 Σεπτέμβρη συμπληρώνονται 8 χρόνια από την άδικη φυλάκισή τους. Η ημερομηνία αυτή έχει οριστεί ως ημέρα παγκόσμιας κινητοποίησης για να απαιτηθεί η άμεση απελευθέρωσή τους. Η περίπτωσή τους αποτελεί ένα ανεπανάληπτο παράδειγμα απόκρυψης της αλήθειας και παραποίησης των πληροφοριών, κυρίως μέσα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η κυβέρνησή τους, αγνοεί τις συστάσεις, κυρίως επειδή έχει καταφέρει να κρατήσει την κοινή γνώμη απληροφόρητη. Η παγκόσμια κινητοποίηση έχει να κάνει κυρίως με ένα βασικό δικαίωμα: Το δικαίωμα των ανθρώπων να γνωρίζουν την αλήθεια. Η ανάπτυξη της αλληλεγγύης είναι άμεση και αναγκαία. Ο Ελληνο-Κουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης κάνει έκκληση σε προσωπικότητες, διανοούμενους, καλλιτέχνες, πολιτικούς παράγοντες, στα συνδικάτα και σε κάθε προοδευτικό άνθρωπο καλής θέλησης να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους προς την Κούβα και στους πέντε Κουβανούς ήρωες. Να υψώσουν φωνή διαμαρτυρίας για την απόκρυψη της αλήθειας και την αδικία που εξακολουθεί να γίνεται εναντίον τους. Να απαιτήσουν την άμεση απελευθέρωσή τους.


Κώστας ΤΟΥΜΑΣΑΤΟΣ
Γενικός Γραμματέας του Ελληνο-Κουβανικού Συνδέσμου Φιλίας και Αλληλεγγύης


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ