Τετάρτη 30 Αυγούστου 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
Θανάσιμη «Καλοκαιρινή Βροχή»

ΓΑΖΑ.- Οι δυνάμεις του Ισραήλ συνεχίζουν να σφυροκοπούν τη Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Οχθη του ποταμού Ιορδάνη με ένα καθημερινό μπαράζ πληγμάτων του πυροβολικού, αεροπορικών βομβαρδισμών, εισβολών, δολοφονιών και απαγωγών - «συλλήψεων», για τα δυτικά ΜΜΕ - Παλαιστινίων μαχητών και πολιτικών. Η «εκεχειρία» στο Λίβανο δίνει την ευχέρεια στην κυβέρνηση του Εχούντ Ολμέρτ να συνεχίζει, με ελάχιστη διεθνή προσοχή, την ατέρμονη εγκληματική της εκστρατεία στα Παλαιστινιακά Κατεχόμενα Εδάφη. Η επιχείρηση «Καλοκαιρινή Βροχή» βρίσκεται ήδη στην ένατη βδομάδα. Χθες, η αεροπορία του Ισραήλ σκότωσε έναν Παλαιστίνιο μαχητή και τραυμάτισε «πολλούς πολίτες» στη Σιζάια σε βομβαρδισμό της, το ισραηλινό πεζικό εισέβαλε και ενεπλάκη σε μάχη στον προσφυγικό καταυλισμό Μπαλάτα, κοντά στη Ναμπλούς, σκοτώνοντας δύο 25χρονους τοπικούς αξιωματούχος της οργάνωσης Ταξιαρχίες Μαρτύρων του Αλ Ακσα και τραυματίζοντας άλλους τρεις, ενώ άλλο ένα μέλος της οργάνωσης, 24 ετών, σκοτώθηκε από μονάδα των ειδικών δυνάμεων που είχε εισβάλει στη Ραμάλα. Το Γαλλικό Πρακτορείο μετέδωσε νέο απολογισμό από την έναρξη της Ιντιφάντα - 5.356 νεκροί, στη συντριπτική τους πλειοψηφία Παλαιστίνιοι. Μόνο στην τελευταία επιχείρηση, πάνω από 250 άνθρωποι, μεταξύ αυτών 44 παιδιά, έχουν βρει το θάνατο από τις επιθέσεις που εξαπολύει η σύγχρονη στρατιωτική μηχανή του Ισραήλ, που επιχειρεί να καθυποτάξει έναν ουσιαστικά ανυπεράσπιστο πληθυσμό.

Στο μεταξύ, και ενώ η Φάταχ επισήμως θέλει να συστήσει «κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας» με την Χαμάς, χθες οπαδοί της συγκρούστηκαν με την αστυνομία έξω από το παλαιστινιακό Κοινοβούλιο. Αρκετοί από τους διαδηλωτές είναι χρονίως άνεργοι: δεν έχουν πια πρόσβαση στις εργασίες που είχαν στο Ισραήλ πριν από την έναρξη της παλαιστινιακής εξέγερσης το 2000, που επιδείνωσε τη φτώχεια στη Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Οχθη.

Στέλεχος της Χαμάς φωτογράφισε τη Φάταχ ότι βρίσκεται πίσω από την κινητοποίηση και την κατηγόρησε ότι επιχειρεί να αμαυρώσει την εικόνα της κυβέρνησης.

Ούτως ή άλλως, όμως, η τοπική οικονομία έχει καταρρεύσει από το βομβαρδισμό αγροτικών εκτάσεων και των συστημάτων άρδευσής τους και το ναυτικό αποκλεισμό της Παλαιστίνης, που καταστρέφει 35.000 αλιείς. Το εμπάργκο από ΗΠΑ και ΕΕ βάζει κι άλλα καρφιά στο φέρετρο της όποιας οικονομικής δραστηριότητας στα Κατεχόμενα...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ