Κυριακή 27 Αυγούστου 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ» - «ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ»
Είχαν καταθέσει δέσμη μέτρων από τα τέλη Ιούλη

Η ΝΑΣ και η «Συμπαράταξη για την Αθήνα» είχαν καταθέσει, απ' τις 27 Ιούλη, υπόμνημα με τις θέσεις τους για την πυροπροστασία, στον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Παναγιώτη Φούρλα

Από τις 27 Ιούλη η «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία» (ΝΑΣ) με υποψήφιο για την υπερνομαρχία Αθήνας - Πειραιά τον Γιώργο Μαυρίκο και η «Συμπαράταξη για την Αθήνα» με υποψήφιο δήμαρχο τον Σπύρο Χαλβατζή, είχαν τονίσει τις ελλείψεις στην αντιπυρική θωράκιση.

Με σχετικό υπόμνημα που κατατέθηκε στον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Παναγιώτη Φούρλα, είχαν καταγγείλει τις πολιτικές των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που ευθύνονται για την κατάσταση. Παράλληλα, είχαν προτείνει δέσμη μέτρων για να προστατευτούν τα δάση από τις πυρκαγιές. Σήμερα, μετά τις πυρκαγιές που κατέστρεψαν τεράστιες εκτάσεις αλλά και κόστισαν ανθρώπινες ζωές, αποδεικνύεται για πολλοστή φορά η δασοκτόνα πολιτική του δικομματισμού.

Στο υπόμνημα που κατέθεσαν τόνιζαν πως «οι ελλείψεις στην αντιπυρική θωράκιση του Λεκανοπεδίου γίνονται χρόνο με το χρόνο όλο και πιο εμφανείς. Είναι ζήτημα που μαζί με την καταστροφή του περιβάλλοντος, των ελεύθερων χώρων, έχουν σχέση με την ποιότητα ζωής των εργαζομένων. Η καταστροφή των δασών στους ορεινούς όγκους του Λεκανοπεδίου επιδεινώνει τα προβλήματα με τις πλημμύρες και συμβάλλει στη χειροτέρευση των κλιματολογικών συνθηκών (άνοδος της θερμοκρασίας και της υγρασίας)».

Υπογράμμιζαν πως «το όλο και αυξανόμενο κύμα των πυρκαγιών οφείλεται στην προσπάθεια μετατροπής της γης σε εμπόρευμα, καθώς δημιουργεί προϋποθέσεις για οικοπεδοποίηση και τσιμεντοποίηση των δασικών εκτάσεων, πάντα βέβαια με τη βοήθεια ενός ευνοϊκού νομικού και θεσμικού πλαισίου για τον αποχαρακτηρισμό τους. Οι περσινές πυρκαγιές στη Ραφήνα, το Νέο Βουτσά και την Καλλιτεχνούπολη έδειξαν ότι το δίκτυο πυρασφάλειας που υπάρχει δεν μπορεί να υλοποιήσει κανέναν αντιπυρικό σχεδιασμό τη στιγμή που τα οργανωμένα συμφέροντα αποφασίσουν να χτυπήσουν».


Στη συνέχεια διαπιστώνονταν ότι «ο αντιπυρικός σχεδιασμός είναι ουσιαστικά ίδιος τα 20 τελευταία χρόνια. Τα εναέρια μέσα παρά το ότι βοηθούν, δεν μπορεί να αποτελούν το κύριο μέσο καταστολής των πυρκαγιών. Η πολιτική, που ακολουθήθηκε και συνεχίζεται και σήμερα, για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών δεν αντιμετωπίζει τις αιτίες που γενούν και αξιοποιούν τους εμπρησμούς. Δε δίνει βάρος στην πρόληψη και την προκαταστολή. Τα όποια ελλειμματικά προγράμματα αντιπυρικής προστασίας υπάρχουν, δεν έχουν υλοποιηθεί πλήρως».

Για τη ΝΑΣ και τη «Συμπαράταξη για την Αθήνα», αγωνιστικούς δημοτικούς συνδυασμούς, η αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών είναι «πολιτικό ζήτημα, αφού το 60% των πυρκαγιών οφείλονται σε εμπρησμούς και αξιοποιούνται από επιχειρηματικά συμφέροντα. Μετά την πυρκαγιά οι εκτάσεις που έχουν οικονομική αξία αρκετές φορές δεν κηρύσσονται αναδασωτέες». Επίσης, τονίζεται πως «αντί να ενισχυθεί η διαχείριση και η προστασία των δασικών οικοσυστημάτων, με απόφαση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, την οποία υλοποιεί και η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, διασπάστηκαν η πρόληψη - προκαταστολή από την καταστολή με τη μεταφορά της στην πυροσβεστική υπηρεσία».

Μέτρα για να προστατευτούν τα δάση

Απέναντι σε όλα αυτά προτάθηκε «σύνολο μέτρων τα οποία πρέπει να παρθούν για να οδηγήσουν σε ανοδική πορεία τη Δασοπονία στη χώρα μας και να προστατευτούν τα δάση από τις πυρκαγιές:

  • Επίλυση του ιδιοκτησιακού προβλήματος. Καμιά παραχώρηση σε ιδιώτες των δασών και δασικών εκτάσεων.
  • Εκτέλεση και εφαρμογή του δασικού κτηματολογίου με κριτήριο το τεκμήριο κυριότητας του δημοσίου στα δάση και δασικές εκτάσεις, από τη Δασική Υπηρεσία.
  • Ριζική αλλαγή, κωδικοποίηση και εκσυγχρονισμός της δασικής νομοθεσίας.
  • Ριζική αλλαγή στο μέχρι σήμερα ασκούμενο αντιπυρικό σχεδιασμό με κύριο βάρος στην πρόληψη, την ενίσχυση των υποδομών αντιπυρικής προστασίας των δασών και την ενίσχυση και οργάνωση των επίγειων δυνάμεων.
  • Σύγχρονος αντιπυρικός σχεδιασμός στα πλαίσια συνολικής διαχείρισης και προστασίας.
  • Αύξηση της χρηματοδότησης για τα Δασικά Οικοσυστήματα (επενδύσεις 1% του κρατικού προϋπολογισμού).
  • Ενίσχυση των δυνάμεων πυροπροστασίας με πλήρη κάλυψη σε προσωπικό και μέσα.
  • Αναδασώσεις σε όλες τις εκτάσεις ανεξάρτητα του ιδιοκτησιακού χαρακτήρα.
  • Απαλλοτρίωση υπέρ του δημοσίου δασικών εκτάσεων και δασών οι οποίες κατέχονται, λυμαίνονται, καταπατούνται ή διεκδικούνται από ιδιώτες και επιχειρηματίες.
  • Αξιοποίηση υπέρ του δημοσίου των αποτελεσμάτων και των επιτευγμάτων της επιστήμης και της τεχνικής στα Δασικά Οικοσυστήματα. Ολοκλήρωση των έργων προεπενδυσιακού χαρακτήρα.
  • Απαγόρευση εγκατάστασης οικοδομικών συνεταιρισμών και οικιστικής ανάπτυξης σε όλα τα δάση.
  • Σχεδιασμός χρήσεων γης».

Τέλος, στο υπόμνημα υπογραμμίζεται ότι «η προστασία, η οικολογική ανόρθωση των Δασικών Οικοσυστημάτων είναι και πάλη για την απόσυρση του Δασοκτόνου Νομοσχεδίου. Η ΝΑΣ προβάλλει την ανάγκη μιας άλλης, λαϊκής δασικής πολιτικής, που θα εξασφαλίσει τη δασική προστασία, διαχείριση, και τη συνολική επίλυση των προβλημάτων και της αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών, με μέσο-μακροπρόθεσμο σχεδιασμό, κοινωνικά κριτήρια και κοινωνική - λαϊκή ιδιοκτησία στα δασικά οικοσυστήματα».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ