Κυριακή 27 Αυγούστου 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟ ΣΩΜΑ
Ελλείψεις που φτάνουν το 30%!

Μεγάλα τα κενά στην Πυροσβεστική με ευθύνη ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Ανήμπορη να αντιδράσει σε πολλά ταυτόχρονα μέτωπα

Eurokinissi

Μεγάλα τα κενά στην Πυροσβεστική με ευθύνη ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Ανήμπορη να αντιδράσει σε πολλά ταυτόχρονα μέτωπα
Τα προβλήματα στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών έχουν να κάνουν και με τις τεράστιες ελλείψεις στην επάνδρωση του Πυροσβεστικού Σώματος. Πέρσι, ο τότε υπαρχηγός και νυν αρχηγός του Σώματος, Α. Κόης... ευχόταν την αποφυγή πολλών μετώπων πυρκαγιάς ταυτόχρονα σε διάφορες περιοχές της χώρας. Φέτος, ο ίδιος τόνιζε πως η Πυροσβεστική είναι έτοιμη. Η πραγματικότητα όμως ανέδειξε το τεράστιο κενό σε ανθρώπινο και τεχνολογικό εξοπλισμό όταν ξέσπασαν δύο φωτιές, την ίδια στιγμή, σε Χαλκιδική και Μάνη. Παράλληλα, φάνηκε η ανάγκη για πρόληψη (καθαρισμοί, συντήρηση δασικών δρόμων κ.ά.) που τα τελευταία χρόνια έχει παραμεληθεί. Μάλιστα, τα ποσά για στοιχειώδη νέα έργα έχουν υποδεκαπλασιαστεί ενώ συνεχίζεται η μείωση του προσωπικού της Δασικής Υπηρεσίας.

Κατά τη φετινή αντιπυρική περίοδο λοιπόν, το Πυροσβεστικό Σώμα είχε να αντιμετωπίσει - μέσα από τις πυρκαγιές - τα τεράστια οργανικά κενά που φτάνουν ακόμα και το 30%! Ενώ έπρεπε δηλαδή να υπηρετούν 12.765 ένστολοι, σήμερα υπάρχουν 9.235, εκ των οποίων οι 7.916 είναι υπαξιωματικοί και πυροσβέστες.

Οπως αναφέρουν τα στοιχεία της «Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης Πυροσβεστών», οι οργανικές θέσεις από το 1983 έως και το 1998, καλύφθηκαν κατά 17% (857 θέσεις). Ολα αυτά, όταν τη συγκεκριμένη 15ετία, τα γενικά συμβάντα είχαν παρουσιάσει αύξηση της τάξης του 135,54% και οι πυρκαγιές κατά 142%. Προσλήψεις στην Πυροσβεστική έχουν να γίνουν από το 2000 ενώ από την αρχή του νέου έτους θα ριχθούν στις... μάχες της κατάσβεσης συνολικά 540 νεοπροσληφθέντες πυροσβέστες.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι ότι στη φωτιά της Μάνης, οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες Αρεόπολης και Γυθείου έχουν 55 οργανικές θέσεις εκ των οποίων οι 22 είναι κενές. Αντίστοιχα, στη Χαλκιδική, οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες Πολυγύρου και Ιερισσού έχουν 55 οργανικές θέσεις αλλά οι 18 είναι κενές. Τα κλιμάκια Μαρμαρά, Κασσάνδρας, Αρναίας και Αγ. Ορους έχουν 75 οργανικές θέσεις, αλλά η πραγματική δύναμη είναι 59 άνδρες. Εκτός όλων αυτών, τα 12 από τα συνολικά 22 καναντέρ, καθηλώθηκαν στα αεροδρόμια λόγω βλαβών, λόγω αναγκαίων συντηρήσεων και υψηλών θερμοκρασιών, τη στιγμή που είχαν εκδηλωθεί, στην επικράτεια, 78 πυρκαγιές.

Παρεμβάσεις του ΚΚΕ στη Βουλή

Από τις συζητήσεις που έχουν γίνει τόσο στις 9 Δεκέμβρη 2005 όσο και στις 12 Μάη 2006 στη Βουλή, μετά από Επίκαιρες Ερωτήσεις του βουλευτή του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκου σχετικά με τον κίνδυνο των πυρκαγιών και τα προβλήματα των εργαζομένων στο Πυροσβεστικό Σώμα, φάνηκε η πρόθεση της κυβέρνησης να αφεθεί η υπηρεσία αυτή στην τύχη της και στο... φιλότιμο του προσωπικού. Στην πρώτη, ο τότε υφυπουργός Δημόσιας Τάξης Χ. Μαρκογιαννάκης, σε ό,τι αφορά τους περίπου 5.500 εποχικούς πυροσβέστες και το δίκαιο αίτημα να αποκτήσουν μόνιμη και σταθερή δουλιά, είχε ξεκαθαρίσει πως με «τις παρούσες δημοσιονομικές συνθήκες είναι αδύνατη η πρόσληψη με συμβάσεις αορίστου χρόνου των 5.500 περίπου εποχικών δασοπυροσβεστών». Ωστόσο, είχε ομολογήσει πως οι ελλείψεις σε μόνιμο προσωπικό στην Πυροσβεστική ξεπερνούν το 25%.

Τον περασμένο Μάη, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Β. Πολύδωρας, ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, λέγοντας ότι το υπουργείο είναι έτοιμο από πλευράς τεχνικών μέσων. Ο Αντ. Σκυλλάκος είχε τονίσει ότι με παρεμβάσεις της κυβέρνησης (νομιμοποίηση καταπατημένων και αναθεώρηση του Συντάγματος) έχει ανοίξει η όρεξη των καταπατητών και την ίδια στιγμή τα κενά στην Πυροσβεστική Υπηρεσία φτάνουν στις 4.000 θέσεις.


Πέτρος ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ