Παρασκευή 25 Αυγούστου 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ - ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2006
ΚΩΣΤΑΣ ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ
Χέρι χέρι με τους ιδιώτες
  • Οπως ο υποψήφιος της ΝΔ, Νικήτας Κακλαμάνης, έτσι και αυτός του ΠΑΣΟΚ, για το Δήμο της Αθήνας, ξεκαθαρίζουν για ποιον δουλεύουν. Ο Κ. Σκανδαλίδης δήλωσε ξεκάθαρα ότι θέλει συνεργασία με επιχειρηματίες για την «αξιοποίηση» δημόσιων χώρων και κτιρίων
  • Εντονη αντίδραση του Σπύρου Χαλβατζή: «Οι δημόσιοι χώροι ούτε πωλούνται ούτε νοικιάζονται»

Την ακόμη εντονότερη πρόσδεση του Δήμου της Αθήνας στο ιδιωτικό κεφάλαιο επιδιώκει και ο υποψήφιος δήμαρχος με το ΠΑΣΟΚ, Κ. Σκανδαλίδης, αφού, μετά τη χτεσινή του συνάντηση με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, Γ. Αλογοσκούφη, τάχθηκε υπέρ των Συμπράξεων Δημόσιου - Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Πιο συγκεκριμένα, έκανε λόγο για «συνεργασία του δήμου με τους ιδιώτες και μέσα από ένα καινούριο χρηματοδοτικό σχήμα να μπορέσει να ανακατασκευάσει, να αναπαλαιώσει ή να διαμορφώσει κτίρια, ώστε να τα χρησιμοποιήσει για κοινωφελείς σκοπούς για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα».

Στην ουσία, ο Κ. Σκανδαλίδης ακολουθεί τα ίδια βήματα με τον συνυποψήφιό του της ΝΔ, Νικ. Κακλαμάνη, ο οποίος - με ανοιχτή πρόσκληση στους επιχειρηματίες της πόλης, στην πρώτη του κιόλας προεκλογική συγκέντρωση στις 4 του Μάη - είχε ζητήσει να ...κατεδαφιστούν παλιά κτίρια για να γίνουν πλατείες! Και οι δυο τους έχουν έναν κοινό στόχο, που δεν είναι άλλος από την ακόμη μεγαλύτερη δραστηριοποίηση των επιχειρηματιών στο δήμο.

Συναίνεση στο ξεπούλημα

Την έντονη αντίδραση του Σπύρου Χαλβατζή, υποψήφιου δημάρχου Αθήνας με τη «Συμπαράταξη», προκάλεσαν οι δηλώσεις των Κ. Σκανδαλίδη και Γ. Αλογοσκούφη. «Η "Συμπαράταξη για την Αθήνα" έχει επανειλημμένα υπογραμμίσει ότι ο δημοτικός και δημόσιος χώρος δεν πρέπει ούτε να πωλείται ούτε να ενοικιάζεται και, πολύ περισσότερο, να εκχωρείται στο μεγάλο κεφάλαιο», τόνισε ο υποψήφιος δήμαρχος. Και πρόσθεσε: «Η τοποθέτηση του Κ. Σκανδαλίδη, κατά τη συνάντησή του με τον κ. Αλογοσκούφη, δίνει το στίγμα. Η επονομαζόμενη αξιοποίηση της δημόσιας και δημοτικής περιουσίας δεν είναι τίποτε άλλο παρά το ξεπούλημά τους στο μεγάλο κεφάλαιο μέσω των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα. Δείχνει τη συναίνεση των δυνάμεων του δικομματισμού στην κατεύθυνση των ιδιωτικοποιήσεων, την υποταγή στα κέρδη του κεφαλαίου».

Ο Κ. Σκανδαλίδης, στις δηλώσεις του, είπε ότι «η αξιοποίηση της δημόσιας και δημοτικής περιουσίας» πρέπει να γίνει μέσω συμπράξεων. Δηλαδή, τα μεγάλα προβλήματα της πόλης, σύμφωνα με τον υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ, θα λυθούν με τη συμμετοχή των ιδιωτών! Ο Κ. Σκανδαλίδης έγινε ακόμη πιο σαφής λέγοντας: «Ιδιαίτερα μας ενδιαφέρει η δυνατότητα που έχει ο δήμος, μέσα από παρόμοιες συμπράξεις και χρηματοδοτικά σχήματα, να αντιμετωπίσει το μεγάλο πρόβλημα των εγκαταλειμμένων διατηρητέων κτιρίων που είναι εκατοντάδες στην Αθήνα». Η προοπτική αυτή, βέβαια, βρήκε καθ' όλα σύμφωνο τον Γ. Αλογοσκούφη.

Υπενθυμίζεται ότι και ο Αλ. Τσίπρας, υποψήφιος του ΣΥΝ, με συνέντευξή του είχε δηλώσει ότι «το να αξιοποιήσει κανείς τη δυνατότητα μέσα σε μια ελεύθερη αγορά, να γίνουν κάποιες συνεργασίες του δήμου με ιδιώτες, προκειμένου να ωφεληθούν οι πολίτες, είναι κάτι που μπορούμε να δούμε»! Βέβαια, μόλις δύο μέρες μετά την παραπάνω δήλωση - θέση, ο Αλ. Τσίπρας την αποκήρυξε ...κατηγορηματικά, επιτιθέμενος στη σημερινή διοίκηση του δήμου, η οποία «στράφηκε ολοκληρωτικά στις "δυνάμεις της αγοράς" προχωρώντας στις περίφημες ΣΔΙΤ»...

Εμπαιγμός για τον προαστιακό

Ο Κ. Σκανδαλίδης, ξεπερνώντας κάθε όριο υποκρισίας, αναφέρθηκε και στο ζήτημα της υπογειοποίησης του προαστιακού σιδηρόδρομου, για το οποίο - όπως είπε - ζήτησε την ολοκλήρωση του έργου. Υπενθυμίζεται ότι επί κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ προωθήθηκε το έργο με τη σημερινή του μορφή (όχι υπογειοποίηση) και μάλιστα όταν κάτοικοι προσέφυγαν στα δικαστήρια για να ακυρώσουν το έργο, αντιμετωπίστηκαν με ...μηνύσεις από την κυβέρνηση του Κ. Σκανδαλίδη. Αλλωστε, η παράταξη του ΠΑΣΟΚ, στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Αθήνας, υπερψήφισε την πρόταση της ΕΡΓΟΣΕ για να κατασκευαστεί ο προαστιακός υπέργεια!

Σημειώνεται ότι η «Συμπαράταξη για την Αθήνα» ήταν η μόνη παράταξη του Δημοτικού Συμβουλίου που με συγκεκριμένες παρεμβάσεις (προσφυγή στο ΣτΕ, συμμετοχή σε κινητοποιήσεις, επιστολή του επικεφαλής της, Σπύρου Χαλβατζή, στον πρόεδρο του ΣτΕ) πάλεψε για την υπογειοποίηση του προαστιακού.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ