Παρασκευή 18 Αυγούστου 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Πρώτη και ... καλύτερη

Η Αθήνα δήλωσε ήδη συμμετοχή και τις δυνάμεις που θα προσφέρει για την ...κατάληψη του Λιβάνου

Ούτε οι ψαρόβαρκες δε γλίτωσαν από τους ανελέητους βομβαρδισμούς των Ισραηλινών

Associated Press

Ούτε οι ψαρόβαρκες δε γλίτωσαν από τους ανελέητους βομβαρδισμούς των Ισραηλινών
H Αθήνα έχει ήδη προσφέρει, από την περασμένη Τετάρτη, δυνάμεις οι οποίες θα ενταχθούν στο στρατό που σχηματίζεται και - με το μανδύα της «ειρηνευτικής» αποστολής του ΟΗΕ - αναμένεται να εγκατασταθεί στο Νότιο Λίβανο.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που διαρρέουν από το υπουργείο Αμυνας, η ελληνική κυβέρνηση πρόσφερε δύο πολεμικά πλοία - μία φρεγάτα και ένα αρματαγωγό - καθώς και 15 αξιωματικούς για το κοινό στρατιωτικό επιτελείο, το οποίο θα ηγηθεί της επιχείρησης. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο υπό δημιουργία στρατός κατοχής αναμένεται να αρχίσει να αναπτύσσεται στο Νότιο Λίβανο μέσα στις επόμενες δύο βδομάδες.

Οπως γράφηκε χτες («Τα Νέα»), με υπερ-επείγον έγγραφό του ο ΟΗΕ ζήτησε από την Ελλάδα, όπως και από όλα τα κράτη - μέλη, να δηλώσει τα μέσα και το προσωπικό που είναι διατεθειμένη να προσφέρει. Στο ελληνικό υπουργείο Εθνικής Αμυνας έχει ήδη διαβιβαστεί το έγγραφο του ΟΗΕ με το επίσημο αίτημα συμμετοχής και διαμορφώνεται - σε συνεννόηση με το ΥΠΕΞ - η ελληνική θετική απάντηση.

Πέραν της φρεγάτας, του αρματαγωγού και των επιτελικών στελεχών - που θα εγκατασταθούν σε στρατηγείο στη Νέα Υόρκη ή στη Γενεύη - ορισμένοι κύκλοι άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο μελλοντικής αποστολής και ενός ενισχυμένου Λόχου Μηχανικού ή Υγειονομικού, όταν οι προϋποθέσεις ασφαλούς παρουσίας τους στο Λίβανο θα ήταν εξασφαλισμένες.

Ωστόσο, στρατιωτικές πηγές υποστηρίζουν ότι σχετική οδηγία επ' αυτού δεν υπάρχει, καθώς η αποστολή χερσαίων μονάδων σε μια περιοχή όπου εγκυμονούνται ακόμη σοβαροί κίνδυνοι ανάφλεξης δε θεωρείται αυτή τη στιγμή συνετή.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα θα συμμετάσχει σε επιχειρήσεις επιτήρησης ακτών (ναυτικό αποκλεισμό, νηοψίες, κ.ά.) και σε θαλάσσιες στρατιωτικές μεταφορές, ενώ θα έχει λόγο και στον επιτελικό σχεδιασμό. Τα ελληνικά πολεμικά πλοία θα έχουν ως κύρια βάση το λιμάνι της Λάρνακας.

Πέραν της εμπλοκής σε μια επιχείρηση με σαφείς πολιτικούς στόχους, οι οποίοι αντιμετωπίζονται με επιφύλαξη αλλά και εχθρότητα από τους αραβικούς πληθυσμούς, η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης έχει και μια διόλου ευκαταφρόνητη οικονομική παράμετρο. Οπως σημειώνουν στο ΥΠΕΞ, το οικονομικό κόστος της ελληνικής συμμετοχής σε διάφορες επιχειρήσεις του ΟΗΕ και του ΝΑΤΟ ανά τον κόσμο ανέρχεται αυτή τη στιγμή στα 250 εκατ. ευρώ ετησίως. Οπως υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές, η σχεδιαζόμενη νέα ναυτική συμμετοχή στην «ειρηνευτική» δύναμη του Λιβάνου θα προσθέτει περισσότερα από 1 εκατ. ευρώ το μήνα στο ήδη υψηλότατο τίμημα των ελληνικών συμμετοχών στις δυτικές «σταυροφορίες» ανά την υφήλιο.

Η Κύπρος

Η Λευκωσία, από την πλευρά της, ανακοίνωσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θέτει στη διάθεση της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των Ηνωμένων Εθνών τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της, καθώς και άλλες υποδομές, για μεταφορά στο Λίβανο της «ειρηνευτικής» δύναμης, η οποία θα αναπτυχθεί σε εφαρμογή του ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Το ίδιο ισχύει και για τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Χριστόδουλος Πασιαρδής, διευκρίνισε ότι η Κύπρος θα συμμετάσχει με δύο αξιωματικούς της Εθνικής Φρουράς στην ειρηνευτική δύναμη, η οποία θα αναπτυχθεί στο Λίβανο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Βάζει πλώρη για Περσικό με αίτημα των ΗΠΑ(2019-08-17 00:00:00.0)
Και σταθερές «συνεισφορές»(2018-11-10 00:00:00.0)
Υπάρχει ρίσκο...(2006-09-08 00:00:00.0)
Εμπλέκει τη χώρα στα ιμπεριαλιστικά σχέδια(2006-09-07 00:00:00.0)
Συμπληρωματική δύναμη στο Ισραήλ;(2006-08-29 00:00:00.0)
Στην υπηρεσία των ιμπεριαλιστών(2006-08-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ