Παρασκευή 4 Αυγούστου 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΔ - ΠΑΣΟΚ
Σκυλοκαυγάς για την ιδιωτικοποίηση της Εμπορικής

Συνεχίστηκε χτες ο σκυλοκαυγάς της κυβέρνησης με το ΠΑΣΟΚ, πάνω από το «πτώμα» της Εμπορικής Τράπεζας, την οποία από κοινού παρέδωσαν στη γαλλική Credit Agricole - για παρεμβάσεις στα ασφαλιστικά ταμεία, προκειμένου να πουλήσουν ή να μη πουλήσουν τις μετοχές τους.

Ανεβάζοντας τους τόνους της υποκριτικής αντιπαράθεσης, ο υπουργός Οικονομίας, στη διάρκεια της χτεσινής συνέντευξης Τύπου, ...κατήγγειλε «κομματικές παρεμβάσεις», οι οποίες -όπως είπε - φτάνουν μέχρι το σημείο του εκφοβισμού και των απειλών προσώπων σε συγκεκριμένα μέλη ΔΣ Ταμείων... Πάντα στο ίδιο πνεύμα έκανε λόγο για παρακρατικές τακτικές της αντιπολίτευσης, οι οποίες δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές από την ελληνική κοινωνία... Οσο για τη θέση της κυβέρνησης στο συγκεκριμένο θέμα, τυπικά ο υπουργός όπως και ο παριστάμενος υπουργός Απασχόλησης ισχυρίστηκαν ότι δεν έχουν δοθεί εντολές στις διοικήσεις των Ταμείων, πέραν του να κάνουν αυτό που είναι καλύτερο για τους ασφαλισμένους... Είναι κοινό μυστικό, βέβαια, ότι τόσο από την κυβέρνηση όσο και από το ΠΑΣΟΚ ασκούνται αφόρητες πιέσεις στις διοικήσεις των Ταμείων, να πουλήσουν ή να μην πουλήσουν μετοχές της Εμπορικής στη γαλλική τράπεζα. Οχι επειδή διαφωνεί το ΠΑΣΟΚ με την προοπτική της ιδιωτικοποίησής της, αλλά επειδή το «βολεύει» να κάνει δήθεν αντιπολίτευση στο όνομα των συμφερόντων των εργαζομένων. Ποιος θα θυμάται, σου λέει, ότι ήταν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ που ενίσχυσε το «τζογάρισμα» των αποθεματικών των Ταμείων με την «επένδυση σε μετοχές» και στο χρηματιστήριο... Τώρα κάνουν λόγο για το τίμημα που θα πουλήσουν τα Ταμεία και όχι γι' αυτό το ίδιο το πρόβλημα. Και ποιο είναι αυτό; Μα το γεγονός ότι τα χρήματα των ασφαλισμένων γίνονται κεφάλαιο για τους επιχειρηματίες. Δεν τους έπιασε ο πόνος για τα ασφαλιστικά ταμεία. Για τους εργαζόμενους αυτή η ταχτική αποκαλύπτει για άλλη μια φορά την ανάγκη ενίσχυσης της δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης από τα τεράστια κέρδη που αποκομίζουν οι επιχειρήσεις αλλά και από τον κρατικό προϋπολογισμό. Οχι δηλαδή Ταμεία που να τζογάρουν τα αποθεματικά τους σε όφελος του κεφαλαίου.

Βεβαίως, ο ΟΑΕΔ και το ΙΚΑ αποφάσισαν - εφαρμόζοντας πιστά τις κυβερνητικές επιλογές - να πουλήσουν το σύνολο των μετοχών της Εμπορικής που διαθέτουν στη γαλλική τράπεζα (5,4% και 2,80% αντίστοιχα). Ακόμα, ο ΟΓΑ, που διαθέτει το 4,9% του μετοχικού κεφαλαίου της Εμπορικής, πουλά το 1,36%, και ο ΟΑΕΕ, που διαθέτει το 0,84%, πουλά το 0,5%. Στο μεταξύ, η Credit Agricole συνεχίζει να αγοράζει μετοχές της Εμπορικής από το Χρηματιστήριο και μέχρι χτες είχε αποκτήσει το 14%.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ