Η κυπριακή κυβέρνηση θα υποβάλει μέχρι τη Δευτέρα, στα Ηνωμένα Εθνη, κατάλογο με τα θέματα καθημερινότητας και ουσίας για το Κυπριακό για συζήτηση στο πλαίσιο των τεχνικών επιτροπών.
Αυτό δήλωσε ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Γ. Λιλλήκας, εκφράζοντας την ελπίδα να υπάρξει ανάλογη ετοιμότητα και εκ μέρους της τουρκοκυπριακής ηγεσίας.
Ελπίζουμε, είπε, να μην υπάρξει αλλαγή στα συμφωνηθέντα, ότι δηλαδή η συζήτηση θα είναι παράλληλη για θέματα ουσίας και καθημερινότητας και ότι η πρόοδος στις επιτροπές αυτές είναι αλληλένδετη.
Ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι υπάρχουν ζητήματα διαδικασίας, τα οποία πρέπει να συμφωνηθούν, για να μπορέσουν να αρχίσουν εργασίες των επιτροπών για τα καθημερινά ζητήματα, αλλά και για τα θέματα ουσίας.
Αν η προσπάθεια, επισήμανε, είναι να αρχίσουμε με θέματα καθημερινότητας και στη συνέχεια να περάσουμε σε θέματα ουσίας, τότε θα υπάρξει εμπλοκή.
Το κυπριακό πρόβλημα απαιτεί «μια κυπριακή λύση», τονίζει ο βοηθός Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Ιμπραχίμ Γκαμπάρι, σε άρθρο του, το οποίο δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Πολίτης».
«Ολα τα βλέμματα τώρα στρέφονται στη διαδικασία των διακοινοτικών συζητήσεων, που δρομολογήθηκε να ξεκινήσουν στο τέλος του μήνα με την ενεργό εμπλοκή του ειδικού αντιπροσώπου του ΓΓ στην Κύπρο, Μάικλ Μόλερ», αναφέρει ο κ. Γκαμπάρι και επισημαίνει:
«Πολλοί αντιμετωπίζουν αυτές τις συζητήσεις, ορθώς ή λάθος, σαν ένα βαρόμετρο της πολιτικής βούλησης να προχωρήσουμε μπροστά, πράγμα το οποίο θα προσδιορίσει και το κατά πόσον ωρίμασε ο χρόνος για την επανέναρξη των συνομιλιών για μια συνολική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος». Ο βοηθός Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών διαβεβαιώνει στο άρθρο του ότι η δέσμευση των Ηνωμένων Εθνών σε μια συνολική διευθέτηση (του Κυπριακού), που τόσο καθαρά αποδείχτηκε στη διάρκεια της θητείας του Γενικού Γραμματέα, Κόφι Ανάν, «δεν ατόνησε και ούτε πρόκειται να εγκαταλειφθεί».