Κυριακή 23 Ιούλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Γρηγοριάδης Κώστας

«Ζήλεψε» ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τις επιχειρήσεις του Ισραήλ ενάντια στο Λίβανο και θεωρεί ότι θα πρέπει να εισέλθει η Τουρκία στο έδαφος του Ιράκ για να διενεργήσει εκκαθαριστικές επιχειρήσεις σε βάρος των μαχητών του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK). Οπως μετέδωσε το «CNN Turk», ήδη υπάρχει σχεδιασμός αποστολής τουλάχιστον 50.000 στρατιωτών στο Ιράκ για να «καταστρέψουν βάσεις των μαχητών του PKK» με σύντομες αεροπορικές επιχειρήσεις σε βάθος έως 60 χιλιομέτρων εντός του Βορείου Ιράκ.

Πριν λίγες μέρες, ο Τούρκος πρωθυπουργός είχε κατηγορήσει την κυβέρνηση των ΗΠΑ ότι χρησιμοποιεί δύο μέτρα και δύο σταθμά στην ευρύτερη περιοχή, επειδή από τη μία δίνει τη συγκατάθεσή της για την επέμβαση του Ισραήλ στο Λίβανο, αλλά τάσσεται ενάντια μιας τουρκικής παρέμβασης στο Βόρειο Ιράκ με στόχο το PKK. Και αυτή η δήλωση έρχεται μετά τις «συστάσεις» της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αγκυρα πως η Ουάσιγκτον είναι ενάντια σε μια μονομερή επίθεση του τουρκικού στρατού στο Βόρειο Ιράκ και πως «η συνεργασία με τις ΗΠΑ και την ιρακινή κυβέρνηση μπορεί να είναι ουσιαστικό στοιχείο για την ενίσχυση της τουρκικής ασφάλειας».

Πάντως, θεωρείται από ειδικούς αναλυτές μάλλον απίθανη μια τέτοια επέμβαση το προσεχές διάστημα, μιας και αυτές τις μέρες συνέρχεται το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες εκλογής του νέου αρχηγού του στρατεύματος.


Κ. Χ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ