Παρασκευή 21 Ιούλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΤΗΛΕ ...ΠΑΘΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Καλοκαίρι και καταχνιά

Κι όλα απαλά κι ανάλαφρα αφήνονται στην καλοκαιρινή ραστώνη με την ελπίδα της απραξίας και της λήθης. Οι ήχοι της πόλης κόπασαν λίγο και το δηλητήριο της ατμοσφαιρικής ρύπανσης εισπνέεται ανενόχλητα από τα καταψυγμένα σπλάχνα. Μια πάχνη ατονίας σκεπάζει τις πολιτικές δραστηριότητες, μπροστά στην απόλαυση της θαλάσσιας αύρας και τα μπάνια του λαού.

Ας ευχηθούμε στον κ. Γιακουμάτο να πάει για διακοπές. Το αναλώσιμο «χιούμορ» του και το πνεύμα ειρωνείας έχουν από καιρό εξαντληθεί κι έχουν κάνει την εμφάνισή τους γυμνά αυτά που διαθέτει σε επάρκεια: φτηνός λαϊκισμός, εμπάθεια και κακοήθεια. Προφανώς, του χρειάζεται ανάπαυση. Μήπως και γλιτώσουμε κάνα δυο βδομάδες απ' τις τηλεοπτικές του εμφανίσεις. Ωσαύτως και για τον κ. Κουλούρη. Δεν μπορώ να καταλάβω, όταν σκέφτομαι τον ένα, έρχεται δίπλα και κολλάει και ο άλλος, σε συζητήσεις κατ' ιδίαν. Αυτοί οι δύο - θαρρώ - πάνε πακέτο...

Καλοκαίρι και καταχνιά και μέσα στη θαμπούρα ξεκληρίζεται ένας κόσμος κάτω από τις ευλογίες της «G8». H στάση της λεγόμενης Διεθνούς Κοινότητας απογειώνει την απειλή και η βία κλιμακώνεται και φτάνει στα άκρα. Για τους λάτρεις της «Ειρήνης» και της απανταχού χάρτινης Δημοκρατίας πέρα βρέχει.

Στη Γάζα και το Λίβανο οργιάζει ο όλεθρος από τη νέα βάρβαρη δολοφονική επιδρομή του Ισραήλ.... Γυναικόπαιδα σκοτώνονται, φτωχογειτονιές καίγονται, περιουσίες και υποδομές χρόνων καταστρέφονται... Και οι άλλοι εξισώνουν τους θύτες με τα θύματα. Οι «ίσες αποστάσεις» και... οι εκκλήσεις για αυτοσυγκράτηση αποτελούν το κοινό χαρακτηριστικό των απανταχού απολογητών του συστήματος.

Ενα μωρό σκοτωμένο στην αγκαλιά του πατέρα του, σαν ένα μαχαίρι μπηγμένο στην πλάτη του μέλλοντος και κανενός αυτί δεν ιδρώνει. Συνειδητή χαύνωση και ξετσιπωσιά, υποταγή στις βουλές των ανωτέρων, με τη σιγουριά της μακρινής απόστασης...

Καλοκαίρι και καταχνιά. Και μόνο στους σταθμούς των τρένων, τα αεροδρόμια και τα λιμάνια οι ουρές μεγαλώνουν, η ανασφάλεια αυξάνεται και η οργή ξεχειλίζει. Εκεί βρίσκονται οι τελευταίες ασθμαίνουσες φωνές γεμάτες απόγνωση από τον απόηχο μιας πόλης που ξεψυχάει, αφού τίποτα δε λειτουργεί σωστά. Ανεπαρκή και πανάκριβα τα όποια κοινωνικά δικαιώματα, στο έλεος των κερδοσκόπων. Προσοχή μη φρενάρετε τα μπάνια του λαού. Υπάρχει και το πούλμαν με τρία ευρώ για τις παραλίες του Ωρωπού. Αν δεν τις έχουν «κλείσει» κι αυτές...

Καλοκαίρι και καταχνιά... Μη μου τους κύκλους τάραττε. Η καλύτερη συντροφιά είναι η οθόνη της τηλεόρασης. Συνεχίζουν ακάθεκτοι το δικό τους δρόμο, τη δική τους ρότα... Κακλαμάνη και Σκανδαλίδη, Γεννηματά και Ντινόπουλο, με όλο τους το ανούσιο και άσφαιρο οπλοστάσιο. Κανείς άλλος... Α ναι, και οι επαναλήψεις... Οι αναρίθμητες κακόγουστες κι αηδιαστικές επαναλήψεις.

Καλοκαίρι και καταχνιά και μ' αυτό το πλευρό να κοιμάστε, εάν πιστεύετε πως δεν κινείται τίποτα. Εμείς επιμένουμε και το δείχνουμε: Χαλβατζής - Μαυρίκος - Νικολόπουλος - Μανουσογιαννάκης...! Παντού, σε όλη τη χώρα, συνδυασμούς αγώνα, αντίστασης, ελπίδας και προοπτικής!


Βασίλης ΛΙΟΓΚΑΡΗΣ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ