Τετάρτη 19 Ιούλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Κλιμακώνεται η ενδο-κοινοτική βία

Νέο λουτρό αίματος με θύματα σιίτες εργάτες στην Κούφα

Στην πόλη Κούφα έγινε η χτεσινή «περίεργη»και πολύνεκρη επίθεση

Associated Press

Στην πόλη Κούφα έγινε η χτεσινή «περίεργη»και πολύνεκρη επίθεση
ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Τελειωμό δεν έχει το αιματοκύλισμα στην κατεχόμενη χώρα, καθώς, όπως όλα δείχνουν, οι αλλεπάλληλες είναι οι προβοκατόρικου χαρακτήρα επιθέσεις με στόχο είτε σιίτες είτε σουνίτες αμάχους. Χτες, στο αίμα βυθίστηκε η σιιτική πόλη Κούφα, στο νότιο Ιράκ.

Παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη σε κεντρικό σημείο, μπροστά στο ιερό σιιτικό τέμενος της πόλης. Τη στιγμή της έκρηξης πλήθος εργατών (σιιτών) είχε κατακλύσει την περιοχή αναζητώντας κάποιο μεροκάματο. Συνολικά σκοτώθηκαν 53 άμαχοι και τραυματίστηκαν τουλάχιστον 105. Ιρακινές αστυνομικές δυνάμεις που έσπευσαν στην περιοχή λιθοβολήθηκαν από εξαγριωμένους κατοίκους και συγγενείς των νεκρών, που τις κατηγορούν για ανικανότητα διασφάλισης της στοιχειώδους τάξης.

Και αυτή η επίθεση, όπως και η επίθεση ενόπλων, τη Δευτέρα, σε υπαίθρια αγορά της σιιτικής Μαχμουντίγια, όπου σκοτώθηκαν τουλάχιστον 50 σιίτες άμαχοι και τραυματίστηκαν περισσότεροι από 75, αποδίδονται, από αρκετούς, σε σουνίτες εξτρεμιστές. Ιδιαίτερα η χτεσινή επίθεση στην Κούφα εκτιμάται ότι «στόχευε» συμβολικά και τον σιίτη ηγέτη Μουκτάντα Σαντρ, του οποίου η πόλη θεωρείται προπύργιο. Υπενθυμίζεται ότι οι άνδρες της παραστρατιωτικής δύναμης του Σαντρ (στρατός του Μεχντί), όπως και της δύναμης Μπαντρ του Ανώτατου Συμβουλίου για την Ισλαμική Επανάσταση στο Ιράκ, κατηγορούνται για χιλιάδες εκτελέσεις σουνιτών πολιτών, που πυροδότησαν περαιτέρω την ένταση.

Ενδεικτικό ότι η κατάσταση έχει αρχίσει να λαμβάνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις εκδίκησης και αντεκδίκησης είναι το γεγονός ότι χτες στη Μαχμουντίγια βρέθηκαν εκτελεσμένοι σε διάφορα σημεία της πόλης 19 σουνίτες. Στη Βαγδάτη, εντοπίστηκαν άλλες 5 σοροί. Συνολικά, από τις αρχές Ιούλη έχουν σκοτωθεί 527 Ιρακινοί πολίτες και από τις αρχές Μάη οπότε ανέλαβε η «κυβέρνηση ενότητας» υπό τον σιίτη αλ Μάλικι έχουν σκοτωθεί 1.850 πολίτες, στην πλειοψηφία τους σε επιθέσεις είτε κατά σουνιτών είτε σιιτών.

Επίθεση με σαφώς αντικατοχικό στόχο σημειώθηκε στη Χαουίζα, όπου ένοπλοι άνοιξαν πυρ κατά σημείου ελέγχου της αστυνομίας σκοτώνοντας 7 αστυνομικούς και τραυματίζοντας 2. Στη Βασόρα, οι βρετανικές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι σκότωσαν 4 σιίτες παραστρατιωτικούς και τραυμάτισαν άλλους 10 κατά τη διάρκεια επιχείρησης για τη σύλληψη «υπόπτων».

Τέλος, χτες, γνωστοποιήθηκε ότι συνελήφθησαν ο Γενικός Διευθυντής της «Ανεξάρτητης Εκλογικής Επιτροπής» του Ιράκ, καθώς και 10 υπάλληλοί της, με την κατηγορία της «κατάχρησης δημόσιου χρήματος», κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης των εκλογών της 15ης Δεκέμβρη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επανεμφάνιση Σαντρ με αντικατοχικό μήνυμα(2007-03-31 00:00:00.0)
Συνεχίζεται η ενδοκοινοτική βία(2006-07-15 00:00:00.0)
Αναζωπύρωση της ενδοκοινοτικής θρησκευτικής βίας(2006-07-11 00:00:00.0)
Αιματοκυλίσματα σε ύποπτες επιθέσεις(2006-07-04 00:00:00.0)
Μέτωπο και στην «πολιτική σκηνή»(2006-03-03 00:00:00.0)
Ενωτικές κινήσεις σιιτών - σουνιτών(2005-05-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ