Σάββατο 15 Ιούλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Συνεχίζεται η ενδοκοινοτική βία

Οργή και διαδηλώσεις καταδίκης για την ισραηλινή στρατιωτική επίθεση στο Λίβανο

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Νέες επιθέσεις κατά σουνιτικών και σιιτικών στόχων, και κυρίως τεμενών, σημειώθηκαν χτες σε ολόκληρη τη χώρα, παρά τα έκτακτα μέτρα ασφαλείας. Ολα αυτά, τη στιγμή που σιίτες και σουνίτες Ιρακινοί διαδήλωναν χτες σε διάφορα σημεία της χώρας καταδικάζοντας τις ισραηλινές επιθέσεις στο Λίβανο και εκφράζοντας τη συμπαράστασή τους στο λιβανικό λαό αλλά και τη σιιτική «Χεζμπολάχ».

Τουλάχιστον 14 προσκυνητές σκοτώθηκαν και 5 τραυματίστηκαν από βομβιστική επίθεση στο σουνιτικό τέμενος Ισμαΐλ αλ Κουμπάισι στη Βαγδάτη. Ταυτόχρονα, επίθεση με όλμους πραγματοποιούνταν κατά σιιτικού τεμένους στο Μπάλαντ Ρουζ, βορειοανατολικά της πρωτεύουσας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 2 σιίτες προσκυνητές και να τραυματιστούν 6. Υπενθυμίζεται ότι από την περασμένη βδομάδα μέχρι χτες, σε τέτοιες επιθέσεις ενδοκοινοτικού μίσους, έχουν σκοτωθεί 250 Ιρακινοί τουλάχιστον.

Εκτός των δύο αυτών σαφώς ύποπτων επιθέσεων, στο Ρασάαντ, έξω από το Κιρκούκ, ένοπλοι επιτέθηκαν σε σημείο ελέγχου του ιρακινού στρατού σκοτώνοντας 12 Ιρακινούς στρατιώτες και τραυματίζοντας έναν 13ο. Επίσης, άλλοι 22 άνθρωποι σκοτώθηκαν χτες στο Ιράκ σε διάφορες επιθέσεις, κυρίως δολοφονίες κατά συγκεκριμένων ατόμων, είτε αξιωματούχων είτε σουνιτών είτε σιιτών.

Οργή και διαδηλώσεις

Κεντρικό θέμα στα χτεσινά κηρύγματα των σιιτών αλλά και των σουνιτών ιμάμηδων, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης προσευχής της Παρασκευής, ήταν η καταδίκη των ισραηλινών επιθέσεων στο Λίβανο. Εκπρόσωπος του θρησκευτικού ηγέτη των σιιτών του Ιράκ, Μεγάλου Αγιατολάχ Αλί αλ Σιστάνι, καταδίκασε «τις σιωνιστικές τρομοκρατικές επιθέσεις κατά πολιτών και πολιτικών υποδομών, τη στιγμή που η "Χεζμπολάχ" επιτίθεται κυρίως σε στρατιωτικούς στόχους». Ιρακινοί διαδήλωσαν σε διάφορα σημεία της χώρας εκφράζοντας αλληλεγγύη στο λιβανικό λαό, με την οργή να είναι πολύ μεγαλύτερη στις σιιτικές περιοχές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ