Σάββατο 15 Ιούλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Η συμμορία «G8»

H κορυφή της πυραμίδας του ιμπεριαλιστικού συστήματος οι ηγέτες των οκτώ πλουσιότερων χωρών του καπιταλιστικού κόσμου συναντιούνται από σήμερα στο Λένινγκραντ. Πρόκειται για την Ομάδα των 8 ή όπως έχει καθιερωθεί να λέγεται «G8». Δεκαπέντε χρόνια μετά την ανατροπή της Σοβιετικής Ενωσης, η Ρωσία περνάει τελικά τις εξετάσεις του ισχυρού καπιταλιστή, ικανού όχι μόνο να συμμετάσχει σε μια τέτοια συνάντηση, αλλά και να τη φιλοξενήσει.

Η ημερήσια διάταξη, οι προδημοσιεύσεις, οι επίσημες δηλώσεις εκείνων που συμμετέχουν αποκαλύπτουν για άλλη μια φορά την εσωτερική λειτουργία του ιμπεριαλιστικού συστήματος. Δηλαδή το γεγονός πως σαν συμμορία ληστών σχεδιάζουν όλοι μαζί τη ληστεία, αλλά πάντα τα σπάνε στη μοιρασιά. Ετσι κι εκείνοι που συμμετέχουν στη «συμμορία των 8» σαν εκπρόσωποι του κεφαλαίου των χωρών τους είναι απόλυτα σύμφωνοι όσον αφορά την υποταγή και την εκμετάλλευση των λαών, αλλά την ίδια ώρα συγκρούονται για το ποιος θα αρπάξει το μεγαλύτερο κομμάτι.

Φυσικά αυτή η κεντρική συμφωνία με τις ταυτόχρονες διαφωνίες ποτέ δε φαίνεται «με γυμνό μάτι». Καμουφλάρεται πίσω από άσχετα ζητήματα που αναδείχνονται από τη διπλωματική γλώσσα σε πρωτεύοντα. Για παράδειγμα, αν και οι συμμετέχοντες στη «G8» είναι ομόφωνοι στη σκλήρυνση των εργασιακών σχέσεων, δηλαδή της εκμετάλλευσης και σ' αυτή την κατεύθυνση σπρώχνουν το σύνολο των πολιτικών κατευθύνσεων (π.χ. Παιδεία, Ασφαλιστικό κ.ά.) την ίδια ώρα αναδείχνουν κάποιες τάχα «διαφωνίες» για να καμουφλάρουν τις πραγματικές. Αλίμονο, για παράδειγμα, όλος ο πόνος των ΗΠΑ και των Βρετανών να είναι «η δημοκρατία στη Ρωσία», έτσι όπως έχουν εντείνει την προπαγάνδα τους τελευταία... 'Η σιγά μην το πρόβλημα του Πούτιν και της Ρωσίας να είναι να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για καινούρια συμφωνία για τους εξοπλισμούς...

Πίσω από αυτές τις φραστικές αντιπαραθέσεις βρίσκεται η πραγματικότητα των παλαιών και καινούριων αγορών και των δυνατοτήτων εκμετάλλευσης και κερδοφορίας. Ετσι, καθόλου τυχαία, ουσιαστικά κύριο θέμα στην ημερήσια διάταξη της συνάντησης της «G8» είναι το ενεργειακό. Εκεί βρίσκεται μια από τις κύριες πηγές του εσωτερικού ιμπεριαλιστικού ανταγωνισμού. Ποιος ελέγχει τις πηγές, τους αγωγούς, αλλά και τους δρόμους, που περνάει το πετρέλαιο και τα προϊόντα του. Τότε είναι που αυτόματα αποκτούν νόημα, για παράδειγμα, τα σχέδια για την «Ευρεία Μέση Ανατολή», η τωρινή σφαγή των Παλαιστινίων, ο καημός των ΗΠΑ για «δημοκρατία» στις ισλαμικές χώρες, το ενδιαφέρον της ΕΕ για την Αφρική, οι «πορτοκαλί» και όποιας άλλης απόχρωσης «επαναστάσεις»...

Οπως σε κάθε ιμπεριαλιστική σύναξη έτσι και στη Ρωσία αυτές τις μέρες, θα γίνει άγριο «dare - avere» (δώσε - πάρε). Η κατάληξη θα είναι σχετική με το δεδομένο συσχετισμό στο εσωτερικό του εκμεταλλευτικού συστήματος από τη θέση που έχει ή διεκδικεί κάθε ξεχωριστός ιμπεριαλιστής στην πυραμίδα. Σε κάθε περίπτωση, οι λαοί δεν έχουν τίποτα να κερδίσουν, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα της ιμπεριαλιστικής συναλλαγής. Χάνουν έτσι και αλλιώς όσο υπάρχει το σύστημα της εκμετάλλευσης. Θα κερδίσουν μόνο με την οριστική ανατροπή του.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ