Τετάρτη 19 Ιούλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ
Απόλυτη καταστροφή

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Καμμένη γη άφησαν πίσω τους οι ισραηλινές δυνάμεις, που χτες αποχώρησαν από το κέντρο της Μπέιτ Χανούν, στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας για να ανασυνταχθούν κοντά στα ισραηλινά σύνορα, πάντα εντός παλαιστινιακού εδάφους. Η αποχώρηση των τουλάχιστον 15 τεθωρακισμένων από το κέντρο της πόλης έγινε, νωρίς το μεσημέρι, υπό την κάλυψη καταιγισμού πυρών από ελικόπτερα.

Σπίτια γκρεμισμένα, δρόμοι κατεστραμμένοι, καλλιέργειες ξεριζωμένες, στύλοι ηλεκτροδότησης κομματιασμένοι, αγωγοί υδροδότησης θρυμματισμένοι είναι ό,τι άφησαν πίσω τους. Δε γλίτωσαν ούτε 3 από τα 4 σχολεία που διατηρεί ο ΟΗΕ στην πόλη, τα οποία υπέστησαν σοβαρότατες ζημιές. Η εικόνα της απόλυτης καταστροφής δεν αφήνει πολλά περιθώρια αμφισβήτησης για τους πραγματικούς στόχους του ισραηλινού στρατού, που σίγουρα δε σχετίζονται με εκτοξευτήρες ρουκετών ή υπόπτους αλλά με το να καταστεί αδύνατη κάθε δυνατότητα επιβίωσης των Παλαιστινίων στη γη τους.

Την ίδια ώρα, μετά από πιεστικές εκκλήσεις ανθρωπιστικών οργανώσεων, άνοιγε μετά από τρεις βδομάδες αποκλεισμού το μεθοριακό πέρασμα της Ράφα, που συνδέει τη Λωρίδα της Γάζας με την Αίγυπτο. Χιλιάδες Παλαιστίνιοι είχαν εγκλωβιστεί στην αιγυπτιακή πλευρά της μεθορίου και μην έχοντας χρήματα, είχαν κατασκηνώσει στην ύπαιθρο υπό τον καυτό ήλιο με αποτέλεσμα να πεθάνουν δεκάδες από αυτούς, κυρίως λεχώνες, μωρά και ηλικιωμένοι.

Ο ισραηλινός στρατός, που θεωρητικώς δεν ελέγχει το συγκεκριμένο φυλάκιο, είχε επιβάλει το κλείσιμό του, καθιστώντας σαφές στους Ευρωπαίους αξιωματούχους που είναι υπεύθυνοι για τη λειτουργία του ότι δεν εγγυάται για την ασφάλειά τους, εφόσον το πλησιάσουν. Για του λόγου του αληθές, μάλιστα, βομβάρδιζε κατά διαστήματα τη μεθόριο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ