Τετάρτη 19 Ιούλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΘΗΝΑ
«Εχετε στα χέρια σας το αίμα των λαών! »

Μαζική και μαχητική διαδήλωση καταδίκης του ιμπεριαλιστικού εγκλήματος σε βάρος του λαού της Παλαιστίνης και του Λιβάνου

«Σας μιλήσαμε πριν με την αραβική γλώσσα, την πολιτισμένη και ειρηνική γλώσσα μας. Εμείς έχουμε έρθει εδώ με τον πολιτισμό μας και σεις έχετε το αίμα του λαού της Παλαιστίνης και του Λιβάνου στα χέρια σας». Αυτά τα λόγια καταγγελίας στον ιμπεριαλισμό βγήκαν από τα χείλη Λιβανέζων και Παλαιστινίων εργατών μπροστά από την ισραηλινή πρεσβεία χτες το απόγευμα. Ενώ λίγο πριν η λιβανέζικη κοινότητα είχε τραγουδήσει τον εθνικό ύμνο της χώρας της: «Ολοι μαζί για την πατρίδα...».

Λίγο πριν, από νωρίς το απόγευμα, ήταν μαζεμένοι έξω από το Πολεμικό Μουσείο εργαζόμενοι, νεολαίοι, γυναίκες και παιδιά κρατώντας τις σημαίες και ξεδιπλώνοντας τα πανό τους. Για να διαδηλώσουν όλοι μαζί, Ελληνες, Παλαιστίνιοι και Λιβανέζοι: «Στον ιμπεριαλισμό καμιά υποταγή, η μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί». Οι σημαίες των ταξικών συνδικαλιστικών δυνάμεων κυμάτιζαν πλάι πλάι με τις σημαίες των λαών που δέχονται τις τελευταίες μέρες τα ιμπεριαλιστικά πυρά. Το πανό της ΝΑΣ, που ηγούνταν της πορείας, κρατούσαν Ελληνες, Παλαιστίνιοι και Λιβανέζοι εργάτες, ακριβώς πίσω τους νεολαίοι, κρατούσαν τις πικέτες με τα συνθήματα της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας «Αλληλεγγύη στο λαό της Παλαιστίνης, του Λιβάνου και της Συρίας», «Να σταματήσουμε την επιθετικότητα του Ισραήλ». Ακολουθούν τα πανό του ΠΑΜΕ, της ΟΓΕ, του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας και της «Συμπαράταξης για την Αθήνα».

Λίγο πριν κλείσει η πορεία προς την ισραηλινή πρεσβεία ο Ουαλίντ Ελίας μίλησε εκ μέρους της λιβανέζικης κοινότητας στην Ελλάδα. «Καλούμε να σταματήσει η βάρβαρη επίθεση κατά του Λιβάνου και της Παλαιστίνης. Χαιρετίζουμε και στεκόμαστε αλληλέγγυοι στο πλευρό του λιβανικού και παλαιστινιακού λαού και δηλώνουμε στους Ισραηλινούς κατακτητές ότι θα είμαστε πάντα ενάντια σε οποιονδήποτε προσπαθήσει να μπει στη χώρα μας».

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Κώστας Μυτιληνιού, μέλος της Γραμματείας Αθήνας του ΠΑΜΕ, ο οποίος μεταξύ άλλων υπογράμμισε: «Τους ενοχλεί η αντίσταση των λαών που δε σκύβουν το κεφάλι. Τους ενοχλεί ότι οι λαοί στέκονται αλληλέγγυοι ο ένας με τον άλλον. Φοβούνται ότι η λαϊκή αντίσταση μπορεί να φουντώσει και να εκφραστεί στα σωματεία, στους δρόμους, στις επερχόμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές». Στη συνέχεια ο Κ. Μυτιληνιού κάλεσε όλους τους διαδηλωτές να συνεχίσουν τις συζητήσεις στα εργοστάσια, στη γειτονιά, παντού και να αποκαλύπτουν το «βάρβαρο πρόσωπο του ιμπεριαλισμού που δεν αλλάζει». Κατέληξε λέγοντας ότι το δικαίωμα στην ελευθερία και την ειρήνη είναι αδιαπραγμάτευτο.

Η πορεία ξεκίνησε με τους διαδηλωτές να μη σταματούν στιγμή να καταγγέλλουν μέσα από τα συνθήματά τους τον αμερικανικό και ευρωπαϊκό ιμπεριαλισμό που στηρίζει και ενισχύει τη φωτιά που άναψε το Ισραήλ στη Μέση Ανατολή: «Φονιάδες, ληστές, υποκριτές είναι οι Ευρωπαίοι ιμπεριαλιστές» και «Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι».

Η πορεία σταματά για λίγα λεπτά έξω από την αμερικάνικη πρεσβεία όπου τα αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα γίνανε ακόμα πιο έντονα: «Εξω οι φονιάδες από το Λίβανο» και «Λευτεριά στην Παλαιστίνη» φώναζαν οι διαδηλωτές και «Αλληλεγγύη στην πάλη των λαών, κάτω η νέα τάξη των ιμπεριαλιστών». Λίγο αργότερα η πορεία κατέληξε στην ισραηλινή πρεσβεία όπου ο Παναγιώτης Σοφός, υποψήφιος δήμαρχος Περιστερίου και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, κάλεσε όλο το λαό να υψώσει φωνή καταγγελίας και να απαιτήσει να υποχωρήσουν τα ισραηλινά στρατεύματα από την Παλαιστίνη και το Λίβανο.

Στη διαδήλωση αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό και λιβανέζικο λαό παρευρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής την Γενική Γραμματέα του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, αντιπροσωπεία της Κομμουνιστικής Ανανέωσης, της Παρέμβασης Αριστερών Πολιτών και της ΟΓΕ, ο υποψήφιος υπερνομάρχης Αθήνας - Πειραιά Γ. Μαυρίκος, ο υποψήφιος νομάρχης Πειραιά Γ. Μανουσογιαννάκης και ο υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας Σπ. Χαλβατζής.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ