Τρίτη 4 Ιούλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Αιματοκυλίσματα σε ύποπτες επιθέσεις

ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Λουτρό αίματος, τις τελευταίες μέρες στο Ιράκ, σε σειρά επιθέσεων, οι περισσότερες από τις οποίες είχαν ως μοναδικό στόχο αμάχους, κυρίως σιίτες. Η ιρακινή πρωτεύουσα δεν έχει ακόμη συνέλθει από το αιματοκύλισμα του Σαββάτου, όταν από βομβιστική επίθεση σε αγορά της σιιτικής συνοικίας Σαντρ Σίτι, σκοτώθηκαν 66 πολίτες και τραυματίστηκαν περισσότεροι από 100.

Την Κυριακή, οι επιθέσεις κατά πολιτών συνεχίστηκαν σε λαϊκή αγορά της βόρειας Βαγδάτης και στη σιιτική συνοικία Καράντα, με συνολικά περισσότερους από 10 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες. Χθες, στη Βαγδάτη, από επίθεση με όλμους τραυματίστηκαν τουλάχιστον 10 άμαχοι στη σιιτική συνοικία Σάαμπ, ενώ στη Μαχμουντίγια, από παρόμοια επίθεση, σκοτώθηκαν 4 άμαχοι και 14 τραυματίστηκαν.

Την Κυριακή, πάλι, στη Μαχμουντίγια, σε παρόμοια επίθεση, σκοτώθηκαν 3 άμαχοι και τραυματίστηκαν 18. Η μοναδική επίθεση, χθες, με στόχο Ιρακινούς αστυνομικούς σημειώθηκε στη Μοσούλη, όπου από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου σκοτώθηκαν 4 άμαχοι και 1 αστυνομικός και τραυματίστηκαν 28 άτομα, πολλοί εκ των οποίων αστυνομικοί.

Από την πλευρά της, η ιρακινή κυβέρνηση κοινοποίησε λίστα με «41 πιο καταζητούμενα άτομα», τα οποία, όπως διευκρίνιζαν, εμπλέκονται σε τρομοκρατικές επιθέσεις στο κατοχικό Ιράκ. Μεταξύ των καταζητουμένων (τα ονόματα των οποίων παραδόθηκαν και στην Ιντερπόλ) συμπεριλαμβάνονται, επίσης, αυτά της πρωτότοκης κόρης και της συζύγου του Σαντάμ Χουσεΐν, με αποτέλεσμα να προκληθεί ένταση με την ιορδανική κυβέρνηση, της οποίας επίσημες φιλοξενούμενες είναι οι δύο γυναίκες.

Συλλήψεις και «μηνύματα»

Συνελήφθη στις ΗΠΑ ο απολυμένος, από το στράτευμα πριν από λίγες βδομάδες, 21χρονος Αμερικανός στρατιώτης Στίβεν Γκριν, με την κατηγορία ότι βίασε 2 Ιρακινές και στη συνέχεια τις σκότωσε, όπως και άλλα 2 μέλη της οικογένειάς τους, στη Μαχμουντίγια, το Μάρτη. Εκτός από τον Γκριν, στην υπόθεση εμπλέκονται και άλλοι 4 στρατιώτες. Αν καταδικαστεί ο Γκριν, απειλείται ακόμη και με θανατική ποινή.

Ταυτόχρονα, «λαλίστατος» εμφανίζεται, τις τελευταίες μέρες, ο Οσάμα μπιν Λάντεν, καθώς σε λιγότερο από δύο μέρες, κυκλοφόρησε νέο ηχητικό του μήνυμα στο Διαδίκτυο. Ο Λάντεν προειδοποιεί να μην αποσταλούν στρατεύματα στη Σομαλία και απειλεί την Ουάσιγκτον ακόμη και με επιθέσεις στο έδαφός της. Επίσης, επανέρχεται στο κατεχόμενο Ιράκ, «προειδοποιώντας» με αντίποινα, όπως λέει, τους σιίτες «να σταματήσουν την πολιτική εκμηδενισμού των σουνιτών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ