Σάββατο 1 Ιούλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Σε κλοιό αλλεπάλληλων πληγμάτων και αφανισμού η Γάζα
  • 1,4 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν μείνει χωρίς στοιχειώδη αγαθά, ενέργεια, νερό, τρόφιμα
  • Εκκλήσεις διεθνών οργανώσεων να τερματιστεί ο αποκλεισμός
  • Εν αναμονή σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

Οι Ισραηλινοί συνεχίζουν να πολιορκούν...
Οι Ισραηλινοί συνεχίζουν να πολιορκούν...
ΡΑΜΑΛΑ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΚΑΪΡΟ.--

Σφίγγει ο κλοιός γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας. Με επιλεκτικά αλλεπάλληλα πλήγματα, η ισραηλινή αεροπορία «σάρωνε» την ευρύτερη περιοχή, για τρίτη συνεχόμενη μέρα χτες, ενώ καταστρέφοντας άλλον ένα σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας έκλεινε την τελευταία στρόφιγγα ρεύματος, νερού, διατήρησης των εναπομεινάντων τροφίμων και φαρμάκων.

Οι εκπρόσωποι του ΟΗΕ και του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού ζητούσαν, χτες, άμεση άρση του ισραηλινού αποκλεισμού για να περάσουν νερό, τρόφιμα και ανθρωπιστικό υλικό, προειδοποιώντας ότι η κατάσταση έχει φτάσει σε εφιαλτικά όρια. Μετά από αίτημα των αραβικών χωρών, αναμενόταν να συνεδριάσει για το θέμα, εκτάκτως, το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Ισραηλινά αεροσκάφη, κατά τη διάρκεια της περασμένης νύχτας, έπληξαν το υπουργείο Εσωτερικών, γραφεία της «Φατάχ» και της «Χαμάς», καθώς και στρατόπεδα εκπαίδευσης της δεύτερης, αλλά και εγκαταλειμμένα κτίρια που θεωρούν «αποθήκες πυρομαχικών» στη Λωρίδα της Γάζας. Σε μία από τις επιθέσεις, στη Ράφα, τραυματίστηκε θανάσιμα στέλεχος της «Τζιχάντ», ενώ το απόγευμα ισραηλινός πύραυλος στόχευσε αυτοκίνητο, σε έρημη περιοχή της βόρειας Γάζας, τραυματίζοντας ένα δεύτερο στέλεχος της «Τζιχάντ». Αντίθετα, 3 ακόμη επιβαίνοντες διέφυγαν. Νεκρός έπεσε και ένας μαχητής των «Ταξιαρχιών του Αλ Ακσα», το πρωί χτες, σε ισραηλινή εισβολή στη Νάμπλους της Δυτικής Οχθης.

Σενάρια και πιέσεις

...Οι Παλαιστίνιοι προσπαθούν να βρουν διέξοδο διαφυγής

Associated Press

...Οι Παλαιστίνιοι προσπαθούν να βρουν διέξοδο διαφυγής
Οι ισραηλινές δυνάμεις παραμένουν, όπως φαίνεται, υπό εντολή «αναμονής» εξαπόλυσης μιας χερσαίας εισβολής. Οι πληροφορίες για τους λόγους είναι αντιφατικές. Σύμφωνα με το πρωθυπουργικό γραφείο, δόθηκε «μικρό χρονικό περιθώριο» στον Αιγύπτιο Πρόεδρο να συνεχίσει τις διαμεσολαβητικές του προσπάθειες.

Ο ισραηλινός Τύπος, όμως, έχει δική του εκδοχή, υποστηρίζοντας ότι προέκυψε διαφωνία μεταξύ της πολιτικής και της στρατιωτικής ηγεσίας. Ο πρωθυπουργός, Ολμέρτ, φέρεται να μην ενέκρινε τα σχέδια «ευρείας χερσαίας εισβολής μέσα σε κατοικημένες περιοχές», εκτιμώντας ότι οι απώλειες αμάχων θα είναι πολλές και το πολιτικό κόστος διεθνώς δυσβάσταχτο. Πιθανώς, δεν είναι τυχαίο ότι χτες δημοσιοποιήθηκαν τα αποτελέσματα δημοσκόπησης που δείχνει ότι η πλειοψηφία των Ισραηλινών (53%) δεν εγκρίνει τη χρήση στρατιωτικής βίας για να απελευθερωθεί ο όμηρος.

Παράλληλα, βέβαια, κλιμακώνονται οι πιέσεις και κατά της «Χαμάς». Μετά τη σύλληψη 64 στελεχών της (υπουργών, βουλευτών, δημάρχων), χτες, ανακάλεσαν σε 4 από αυτούς (1 υπουργό και 3 βουλευτές) την άδεια παραμονής τους στην ανατολική Ιερουσαλήμ, στην οποία κατοικούν.

Χανίγια: «Δεν παραδινόμαστε»

Ο πρωθυπουργός Χανίγια κατηγόρησε το Ισραήλ ότι «επιδιώκει να ταπεινώσει τους Παλαιστινίους, να καταστρέψει την κυβέρνησή τους προχωρώντας σε κλιμάκωση που υπερβαίνει τη λογική αντίδραση στην απαγωγή του στρατιώτη». Ο Χανίγια υποστήριξε ότι γίνονται προσπάθειες απελευθέρωσης σε συνεννόηση με αραβικές και ευρωπαϊκές ηγεσίες, χωρίς να αναφερθεί σε προϋποθέσεις, πληροφορία που είχε δημοσιεύσει η αιγυπτιακή εφημερίδα «Αλ Αχράμ», αναφέροντας ότι ο Αιγύπτιος Πρόεδρος πέτυχε να συναινέσει η «Χαμάς» στην απελευθέρωση αλλά η ισραηλινή πλευρά απέρριψε «τους όρους που τέθηκαν».

Ο Χανίγια επέμεινε, επίσης, ότι υπάρχει συνεργασία με τον Πρόεδρο Αμπάς, και διευκρίνισε ότι μετά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ των παλαιστινιακών οργανώσεων, δε θα διεξαχθεί δημοψήφισμα για το σχέδιο «εθνικής πολιτικής». Ο Πρόεδρος Αμπάς, από την άλλη, συναντήθηκε, χτες, στην πόλη της Γάζας με τον απεσταλμένο της ΕΕ, Μαρκ Οτε, που μετά δήλωνε ότι «η ΕΕ στηρίζει τον Πρόεδρο Αμπάς στην τωρινή κρίση», εκτιμώντας πως «πράττει ό,τι μπορεί για το λαό του» και καταλήγοντας σε άλλο ένα ευχολόγιο περί αποκλιμάκωσης.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος, από την πλευρά του, ζήτησε την άμεση απελευθέρωση του ομήρου και την αυτοσυγκράτηση του Ισραήλ. Ο Ρώσος Πρόεδρος συνομίλησε με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό. Την ίδια στιγμή, οι αραβικές ηγεσίες καταδίκασαν λεκτικά την ισραηλινή επιχείρηση σε μια προσπάθεια εκτόνωσης της οξυνόμενης οργής της κοινής τους γνώμης. Διαδηλώσεις καταδίκης της ισραηλινής πολιτικής έγιναν σε Κάιρο, Δαμασκό, Βηρυτό, Αμάν και Αγκυρα, αλλά και στο Ισραήλ από φιλειρηνιστές.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διεργασίες για κυβέρνηση και εκλογές(2009-03-10 00:00:00.0)
Ενταση της φονικής αντιπαράθεσης(2007-06-14 00:00:00.0)
Νέες ισραηλινές αιματηρές επιχειρήσεις(2007-04-24 00:00:00.0)
Συνάντηση, άνευ προσδοκιών, Ολμέρτ - Αμπάς(2007-03-10 00:00:00.0)
Πιέσεις και δήθεν «προσπάθειες» για ειρήνη...(2007-01-26 00:00:00.0)
Συνεχίζεται το ξεκλήρισμα των αμάχων(2006-07-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ