Σάββατο 1 Ιούλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Κριτήριο ψήφου η ανεργία

Το ζήτημα της ανεργίας αναδεικνύεται σε βασικό κριτήριο ψήφου στις επικείμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές. Αναγνωρίζεται καθολικά από τους εργαζόμενους σαν ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα για τη λαϊκή οικογένεια, με αυξανόμενους ρυθμούς επιδείνωσης, παρά την επίπλαστη εικόνα που προσπαθούν να δημιουργήσουν οι εκάστοτε κυβερνήσεις, αξιοποιώντας νόθα κριτήρια στην επίσημη καταγραφή των ανέργων.

Οι «ενεργητικές πολιτικές για την απασχόληση», που με ευλάβεια εφάρμοσαν και εφαρμόζουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, οι γενναιόδωρες επιδοτήσεις στο κεφάλαιο για τη δημιουργία δήθεν νέων θέσεων εργασίας, αποδείχτηκε ότι εξυπηρετούν μόνο τους μεγαλοεπιχειρηματίες, χωρίς ούτε στο ελάχιστο να βελτιώνουν τη θέση των ανέργων, να μειώνουν τα ποσοστά της πραγματικής ανεργίας. Στην κεντρική γραμμή αυτής της πολιτικής κινούνται και οι προτάσεις του ΣΥΝ για την ανεργία, που ούτε παροδική είναι, ούτε πρόσκαιρη.

Σύμφωνα ακόμα και με τα επίσημα στοιχεία της ΕΣΥΕ, οι άνεργοι αγγίζουν τις 471.000. Η ανεργία πλήττει κυρίως τους νέους 15 έως 29 ετών (18,7% επί του συνόλου) και ιδιαίτερα τις νέες γυναίκες, από τις οποίες η μία στις τέσσερις είναι άνεργη. Οι μακροχρόνια άνεργοι ανέρχονται στο 53,6% επί του συνόλου. Επιπλέον, ένας στους τρεις είναι νέος άνεργος, δηλαδή εισέρχεται πρώτη φορά στην αγορά εργασίας.

Η ανεργία είναι αλληλένδετη με τις εργασιακές σχέσεις, αφού η δήθεν αντιμετώπισή της αξιοποιείται σαν πρόσχημα για τη διεύρυνση των εργασιακών ανατροπών, τόσο για τους άνεργους, όσο και για το σύνολο των εργαζομένων. Την ίδια στιγμή, ασύλληπτα ποσά καταλήγουν στις τσέπες των βιομηχάνων στο πλαίσιο των ενεργητικών πολιτικών για την απασχόληση, όταν το επίδομα ανεργίας παραμένει καθηλωμένο στα 330 περίπου ευρώ, με απαγορευτικούς όρους για μεγάλη μερίδα των ανέργων.

Οι δήμαρχοι και νομάρχες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αλλά και του ΣΥΝ, έχουν δώσει δείγματα γραφής και στο ζήτημα της ανεργίας. Προώθησαν και προωθούν τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, στο όνομα δήθεν της αντιμετώπισης του προβλήματος (Τοπικά Σύμφωνα και Τοπικές πρωτοβουλίες Απασχόλησης). Υπερασπίζονται τη στρατηγική επιλογή της παροχής κινήτρων, προνομίων και επιδοτήσεων προς τους εργοδότες, σπέρνοντας την αυταπάτη ότι έτσι μπορούν να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Δε διστάζουν ακόμα και να εναντιωθούν στους εργαζόμενους, όταν αυτοί διεκδικούν ουσιαστικά μέτρα για την προστασία των ανέργων, όπως στη Νάουσα. Αποδέχονται το ρόλο του «τροχονόμου» κονδυλίων προς τους μεγαλοεργοδότες που τους επιφυλάσσουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Εργαζόμενοι και άνεργοι δεν έχουν τίποτα να κερδίσουν από δημάρχους και νομάρχες στρατευμένους στην πολιτική του κεφαλαίου. Εχουν αντικειμενικό συμφέρον να συστρατευτούν με τους υποψήφιους που στηρίζει το ΚΚΕ, το ΔΗΚΚΙ, η Παρέμβαση Αριστερών Πολιτών, η Κομμουνιστική Ανανέωση και άλλες αγωνιστικές δυνάμεις. Να αναδείξουν εκπροσώπους σε κάθε δήμο και νομό που θα βρεθούν δίπλα τους στους αναγκαίους όσο ποτέ αγώνες για την ουσιαστική στήριξη και προστασία των ανέργων, ενάντια στην πολιτική της ανεργίας, για μια άλλη ανάπτυξη, αποκλειστικά προς όφελος του λαού.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ