Τρίτη 25 Ιούλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Συνεχίζεται το ξεκλήρισμα των αμάχων

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΡΑΜΑΛΑ.-

Κι άλλοι άμαχοι προστέθηκαν στον μακρύ κατάλογο των θυμάτων των ισραηλινών αλλεπάλληλων επιδρομών στη Λωρίδα της Γάζας, που δεν έχουν σταματήσει ούτε λεπτό από τις 28 Ιουνίου, οπότε και, με πρόσχημα τη σύλληψη του Ισραηλινού στρατιώτη Γκιλάντ Σαλίτ, εξαπολύθηκαν. Χτες, 6 άμαχοι, μεταξύ των οποίων τουλάχιστον 2 παιδιά ηλικίας 11 και 14 χρόνων καθώς και ένα ζευγάρι, σκοτώθηκαν από δύο διαφορετικές επιθέσεις με βλήματα αρμάτων μάχης, κατά πολυκατοικίας και κατά ενός ανοιχτού χώρου όπου βρίσκονταν κάρα με γαϊδουράκια, στην πόλη Μπέιτ Λαχίγια. Τραυματίστηκαν άλλοι 5 Παλαιστίνιοι, συμπεριλαμβανομένων και των δύο παιδιών του άτυχου ζευγαριού.

Νωρίτερα, χτες το πρωί, ισραηλινός πύραυλος έπληξε αποθήκη στην πόλη της Γάζας, όπου, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, υπήρχαν όπλα της «Τζιχάντ». Ο στρατός, μάλιστα, υποστηρίζει ότι ειδοποίησε έγκαιρα τους κατοίκους των γύρω σπιτιών για να απομακρυνθούν ενώ για τις αιματηρές επιθέσεις στην Μπέιτ Λαχίγια διατείνεται ότι «ερευνά τα γεγονότα». Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, όπως και άλλες μέρες, ισραηλινά αεροπλάνα πέταξαν φυλλάδια στη Λωρίδα της Γάζας, καλώντας τους πολίτες να απομακρυνθούν από περιοχές ή οικήματα, από όπου εκτοξεύονται ρουκέτες γιατί αυτά θα γίνουν στόχος ισραηλινών επιθέσεων.

Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός («Χαμάς»), Ισμαήλ Χανίγια, δήλωνε, χτες, ενόψει της άφιξης αργά το βράδυ της Κοντολίζα Ράις στην περιοχή, ότι θα επιθυμούσε «η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών να ασκήσει πιέσεις για τον τερματισμό των ισραηλινών επιχειρήσεων κατά των Παλαιστινίων, για να αναλάβουν οι ΗΠΑ τις ηθικές τους ευθύνες ως υπερδύναμη». Παλαιστινιακές οργανώσεις έχουν ανακοινώσει γενική απεργία ενόψει της επίσκεψης Ράις, εκφράζοντας οργή για τη στάση των ΗΠΑ απέναντι στις ισραηλινές επιχειρήσεις.

Η Ράις, πιθανότατα σήμερα, θα συναντηθεί με τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Αμπάς, αλλά όχι με την κυβέρνηση της «Χαμάς». Ο Αμπάς, σε συνέντευξή του στη γαλλική «Ουμανιτέ», εκφράζει φόβους γενικότερης ανεξέλεγκτης ανάφλεξης αν «δεν υπάρξει άμεση παρέμβαση της διεθνούς κοινότητας, για τερματισμό των ισραηλινών δολοφονικών επιχειρήσεων, στην Παλαιστίνη και στο Λίβανο, μια παρέμβαση που θα καταλήξει σε πολιτικές διαπραγματεύσεις που θα ασχοληθούν και με την τύχη των Ισραηλινών στρατιωτών αλλά και των χιλιάδων Παλαιστινίων και Αράβων κρατουμένων».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ