Τρίτη 20 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΡΑΚΗ
Προκλητικές δηλώσεις Γιακίς

Με μια συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε στο τουρκικό προξενείο, ο Γιασάρ Γιακίς, πρώην ΥΠΕΞ και επικεφαλής της Επιτροπής της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης για την εναρμόνιση της Τουρκίας, ολοκλήρωσε την περιοδεία του στη Θράκη.

Στη διάρκεια της συνέντευξης, επανέλαβε τους ισχυρισμούς περί τουρκικής μειονότητας, αναφέροντας ότι «στη Θράκη υπάρχει μια μειονότητα που είναι εθνικά Τούρκοι, στη θρησκεία μουσουλμάνοι και είναι πολίτες της Ελλάδας».

Αναφέρθηκε στο θέμα της εκπαίδευσης, τονίζοντας πως «αρχίζοντας από το νηπιαγωγείο και συνεχίζοντας με τη μέση εκπαίδευση μπορούμε άνετα να πούμε ότι τα παιδιά της τουρκομουσουλμανικής μειονότητας, εδώ, δεν έχουν ίδιες ευκαιρίες με τα παιδιά της πλειονότητας». Για το θέμα της εκλογής του Μουφτή, είπε, πως είναι δικαίωμα της μειονότητας να εκλέγει το θρησκευτικό της ηγέτη. Ενώ για τη βακουφική περιουσία, δήλωσε πως πρέπει να εμποδιστεί το κομμάτιασμα και η φορολόγησή της.

Ερωτηθείς αν η Τουρκία θα αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία, δήλωσε ότι η Τουρκία βρίσκεται σε ενταξιακές συνομιλίες με την ΕΕ, μέσα στην οποία υπάρχει μια χώρα που δεν την αναγνωρίζει. «Ξέρουμε ότι αυτό είναι παράλογο. Υπάρχει και κάτι άλλο όμως, πιο παράλογο. Η ΕΕ δέχτηκε ως πλήρες μέλος μια χώρα που είπε όχι στο σχέδιο Ανάν», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, που δημοσιεύονται στον τοπικό Τύπο της Θράκης, το πρωί του Σαββάτου, ο Γ. Γιακίς προήδρευσε σε κλειστή σύσκεψη που έγινε στο τουρκικό προξενείο Κομοτηνής, με την παρουσία νυν και πρώην βουλευτών της μειονότητας, όπως ο Ακήφογλου Μπηρόλ, ο Μουσταφά Μουσταφά και ο Ιλχάν Αχμέτ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ