Τρίτη 20 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αναθέτει στην ΕΕ τα Ελληνοτουρκικά

Στην αδιέξοδη στρατηγική της ανάθεσης των Ελληνοτουρκικών στην ΕΕ φαίνεται να εμμένει η κυβέρνηση, καλλιεργώντας ψευδαισθήσεις πως η ΕΕ θα ασκήσει πιέσεις στη γειτονική χώρα να συμμορφωθεί με τις αρχές της «καλής γειτονίας».

Ταυτόχρονα, όμως, η κυβέρνηση έχει αρχίσει να κινείται ολοένα και πιο δραστήρια στην κατεύθυνση της παραπομπής των ελληνοτουρκικών διαφορών στο Αιγαίο στη Χάγη.

Παρά το γεγονός ότι οι «25» στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την περασμένη βδομάδα το μόνο που έκαναν ήταν να επαναλάβουν τις γνωστές γενικόλογες «φιλικές» συστάσεις στην Αγκυρα περί καλής γειτονίας, η κυβέρνηση επιχειρεί να δημιουργήσει την παραπλανητική εντύπωση περί «κλοιού της ΕΕ που σφίγγει» γύρω από την Τουρκία, πράγμα που καμία σχέση δεν έχει με την πραγματικότητα. Ταυτόχρονα, όμως, η ίδια η κυβέρνηση απορρίπτει το ενδεχόμενο της ειδικής σχέσης Τουρκίας - ΕΕ και επιμένει στην πλήρη ένταξή της στο τέλος των διαπραγματεύσεων «εφόσον εκπληρώνει όλα τα κριτήρια».

«Σε κάθε περίπτωση ο δρόμος για την Ευρώπη περνά μέσα από την εκπλήρωση των κριτηρίων της Ενωσης και των δεσμεύσεων και υποχρεώσεων που έχει αναλάβει κάθε υποψήφια χώρα», δήλωσε χτες ο Κ. Καραμανλής, μετά την ενημέρωση που έκανε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής. Οπως είπε, τον ενημέρωσε για τη συζήτηση που έγινε στη σύνοδο «για την απορροφητική ικανότητα της ΕΕ», ζήτημα για το οποίο ο ίδιος ως γνωστό έχει εκφράσει τη διαφωνία του να καθιερωθεί ως «κριτήριο» για την ένταξη νέων κρατών - μελών της ΕΕ. Οσον αφορά το θέμα του «ευρωσυντάγματος», ο Κ. Καραμανλής είπε στον Καρ. Παπούλια ότι «υπάρχει σχεδιασμός για να αρθεί το αδιέξοδο».

Την ίδια στιγμή, επανέρχονται οι «φωνές» στο πλαίσιο της ΕΕ για ειδική σχέση με την Τουρκία στο τέλος των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Μια ειδική σχέση της Τουρκίας με την ΕΕ, αντί της πλήρους ένταξης στην ΕΕ, προτείνει ο Αυστριακός καγκελάριος Βόλφγκανγκ Σιούσελ. «Η ΕΕ δεν μπορεί να εισάγει ανασφάλεια με τις νέες προσχωρήσεις» είπε, μιλώντας γενικά για τη διεύρυνση, σε κυριακάτικη συνέντευξή του.

Ειδικά για την Τουρκία, ο Αυστριακός καγκελάριος, η χώρα του οποίου προεδρεύει της ΕΕ, εκτίμησε ότι υπάρχουν και άλλες επιλογές εκτός από την πλήρη ένταξη. «Είμαι πεπεισμένος πως μια ειδική σχέση είναι μία από τις πιθανότητες» τόνισε, αναγνωρίζοντας ότι οι διαπραγματεύσεις, που έχουν ήδη ξεκινήσει, είναι δύσκολες.

Το σκεπτικό που η ελληνική κυβέρνηση εμμένει στην πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ και δεν αποδέχεται την ειδική σχέση εξήγησε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Κ. Χατζηγάκης, ο οποίος ως γνωστόν κινείται στο περιβάλλον της Ντ. Μπακογιάννη. «Ειδική σχέση σημαίνει ότι η Τουρκία θα είναι ένας εταίρος προνομιακός της Ευρώπης, θα εξάγει τα αγροτικά της προϊόντα, θα έχει την τελωνειακή ένωση, θα έχει και μια συνεργασία στην άμυνα και στην εξωτερική πολιτική, άρα και στα ζητήματα που σχετίζονται με το λεγόμενο ευρωστρατό θα είναι ισότιμος εταίρος μαζί μας και από την άλλη πλευρά, καθώς δε θα συμμετέχει σε όλες τις διαδικασίες, θα το χρησιμοποιεί ως άλλοθι για να κάνει του κεφαλιού της σε σχέση με τις διμερείς μας σχέσεις και με τα ανθρώπινα δικαιώματα», είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με αντιφάσεις η συζήτηση για τις διμερείς τους σχέσεις(2017-08-23 00:00:00.0)
Στόχος η πλήρης ένταξη στην ΕΕ(2008-04-03 00:00:00.0)
Η Κύπρος στη «μέγκενη» ΕΕ - Τουρκίας(2006-12-08 00:00:00.0)
Τρία «όχι» για το «ναι» των «25»(2004-12-09 00:00:00.0)
«Επίδειξη ισχύος» από τον Γκιουλ(2004-11-19 00:00:00.0)
Με τα ίδια κριτήρια όπως όλες οι άλλες χώρες(1998-11-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ