Σάββατο 17 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΑΙΔΕΙΑ
Ο αγώνας είναι κοινός

Στην τρίωρη στάση εργασίας στις 22 του Ιούνη και σε συγκέντρωση στις 12.30 μ.μ. στην Ομόνοια καλεί όλους τους εργαζόμενους του Λεκανοπεδίου το ΠΑΜΕ

Από το προχτεσινό συλλαλητήριο στην Αθήνα
Από το προχτεσινό συλλαλητήριο στην Αθήνα
Ενάντια στον προσχηματικό διάλογο και τους κυβερνητικούς ελιγμούς οι μαζικές και δυναμικές κινητοποιήσεις στην ανώτατη εκπαίδευση συνεχίζονται με αμείωτη ένταση και αμετακίνητες απαιτήσεις.

Φοιτητές και σπουδαστές δεν «τσιμπάνε» από το επικίνδυνο «δόλωμα» του διαλόγου, που δε σημαίνει τίποτε άλλο από παζάρι για το τι δικαιώματα θα εκχωρήσουν, και προσανατολίζονται σε νέα συλλαλητήρια την Πέμπτη 22 του Ιούνη. Τη Δευτέρα και την Τρίτη είναι προγραμματισμένες οι περισσότερες Γενικές Συνελεύσεις των φοιτητικών και σπουδαστικών συλλόγων, που είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις καταλήψεις και τις πολύμορφες κινητοποιήσεις τους.

Να πάρουν μέρος στην τρίωρη παναττική στάση εργασίας την Πέμπτη 22 του Ιούνη (12 μ.-3 μ.μ.) και στη συγκέντρωση που διοργανώνει στην Ομόνοια στις 12.30 το μεσημέρι, καλεί τους εργάτες και τις εργάτριες του Λεκανοπεδίου το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο. Μαζί με τα παιδιά τους, τους σπουδαστές και τους φοιτητές, να απαντήσουν στην αντιεκπαιδευτική πολιτική και να δώσουν τη μάχη για δημόσια λαϊκή Παιδεία.

Στην τοποθέτησή τους χτες κατά τη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ τα στελέχη του ΠΑΜΕ διαφώνησαν ριζικά με τις θέσεις της πλειοψηφίας και όσον αφορά στις μορφές πάλης πρότειναν: Την προκήρυξη 24ωρης πανελλαδικής απεργίας στις 22 του Ιούνη και 48ωρης πανελλαδικής απεργίας στις 27 και 28 του Ιούνη, κατά τη Σύνοδο των υπουργών Παιδείας της ΕΕ που γίνεται στην Αθήνα. Για να επικεντρωθεί, όπως τόνισαν, η αντιπαράθεση στην ίδια τη μήτρα που γεννά τα προβλήματα και στον τομέα της Παιδείας, που είναι η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ομως, η πλειοψηφία αποφάσισε την προκήρυξη της τρίωρης παναττικής στάσης εργασίας, μια απόφαση που - όπως σχολίαζαν τα στελέχη του ΠΑΜΕ - είναι ενταγμένη στην εκλογική τακτική του ΠΑΣΟΚ.

Ταυτόχρονα, η πλειοψηφία ανακοίνωσε ότι τα θέματα της Παιδείας θα συζητηθούν στη συνεδρίαση της διοίκησης της ΓΣΕΕ στις 26/6 και θα συνδεθούν με τις κινητοποιήσεις της Θεσσαλονίκης στις 9 του Σεπτέμβρη..! Με δυο λόγια, μια στάση εργασίας και μετά «καλό καλοκαίρι»... Ενώ στο δελτίο Τύπου που εξέδωσε ζητάει από την κυβέρνηση «να ξεκινήσει ουσιαστικό διάλογο για τα προβλήματα της Παιδείας από μηδενική βάση».

Τεκμηριώνοντας την πρότασή τους για τη μορφή των κινητοποιήσεων, τα στελέχη του ΠΑΜΕ υπογράμμισαν: «Δεν προτείνουμε αυτές τις κινητοποιήσεις απλά σαν αλληλεγγύη προς τους φοιτητές αλλά επιδιώκουμε να δοθούν ποιοτικά χαρακτηριστικά, να υπάρξει συντονισμός της νέας γενιάς και των αγώνων της με την εργατική τάξη και την ταξική πάλη».

Η τοποθέτηση των στελεχών του ΠΑΜΕ

Παίρνοντας το λόγο στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ τα στελέχη του ΠΑΜΕ μεταξύ άλλων τόνισαν: «Η επίθεση της κυβέρνησης σε βάρος της δημόσιας ανώτατης εκπαίδευσης δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, όπως διαμορφώθηκαν στη Λισαβόνα και στην Μπολόνια, έχουν στο στόχαστρο τη δημόσια και δωρεάν Παιδεία. Τις αποφάσεις αυτές τις έχουν ψηφίσει από κοινού με τους βιομηχάνους όλες οι σοσιαλδημοκρατικές και όλες οι νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις. Τις έχει ψηφίσει ο ΣΕΒ, τις έχει ψηφίσει η ΝΔ, τις έχει ψηφίσει και το ΠΑΣΟΚ. Αποτελεί κοινή τους στρατηγική.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τόσο ο κ. πρωθυπουργός, Κ. Καραμανλής, όσο και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, κ. Γ. Παπανδρέου, έχουν δημόσια ταχθεί υπέρ των ιδιωτικών πανεπιστημίων και έχουν επίσης δημόσια ταχθεί κατά του άρθρου 16 του Συντάγματος.

Αυτός είναι ο λόγος που τόσο επί κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ με υπουργό τον κ. Αρσένη όσο και τώρα επί ΝΔ, οι δυνάμεις του δικομματισμού υλοποιούν και στον τομέα της εκπαίδευσης τις απαιτήσεις του κεφαλαίου. Τις απαιτήσεις των μονοπωλίων. Αυτός είναι ο λόγος που το ΝΑΤΟ, οι ιμπεριαλιστικοί μηχανισμοί, οι πολυεθνικές ελέγχουν πολλά πανεπιστημιακά προγράμματα.

Στόχος αυτής της κοινής στρατηγικής - υπογράμμισαν τα στελέχη του ΠΑΜΕ - του κεφαλαίου και των πολιτικών του εκπροσώπων είναι:

-- Η διεύρυνση της ιδιωτικοποίησης και της κερδοσκοπίας.

-- Η διείσδυση των μονοπωλίων στην Παιδεία.

-- Η κυριαρχία των ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων.

-- Η υποβάθμιση της γνώσης.

-- Ο ολοσχερής έλεγχος της έρευνας από τις πολυεθνικές.

-- Η διαμόρφωση ενός νέου τύπου επιστήμονα, σύγχρονου ραγιά, που θα υποτάσσεται στο κεφάλαιο και θα θεοποιεί το ατομικό του βόλεμα και το μικροσυμφέρον του, ανασφαλή και δίχως αντιστάσεις.

Τα βασικά εργαλεία που χρησιμοποιούν στη χώρα μας για την επίτευξη αυτών τους των στόχων είναι η διάδοση των ψευτοθεωριών περί "διά βίου μάθησης", περί "κατάρτισης", περί "αγωγής", και τα ποικιλώνυμα προγράμματα. Στα βασικά εργαλεία συμπεριλαμβάνεται ο περιβόητος "κοινωνικός διάλογος" και ο αυταρχισμός, πότε πράσινος πότε μπλε.

Στην επίθεση πρωτοστατεί και η ΓΣΕΕ

Σ' αυτές τις μεθοδεύσεις η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ πρωτοστατεί. Με το λεγόμενο μη κερδοσκοπικό Πανεπιστήμιο που άνοιξε, με τη γραμμή της ταξικής συνεργασίας, με τους "κοινωνικούς διαλόγους", με τα προγράμματα κατάρτισης.

Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα απορρίπτει τις θεωρίες σας. Απορρίπτουμε τις προτάσεις και τις ταχτικές σας. Εμείς παλεύουμε για:

  • Ενιαία Λαϊκή Παιδεία. Δωρεάν και χρηματοδοτούμενη από τον κρατικό προϋπολογισμό σύμφωνα με τις σημερινές ανάγκες
  • Επιστημονική έρευνα στην υπηρεσία των σύγχρονων λαϊκών αναγκών
  • Κατάργηση κάθε ιδιωτικής δραστηριότητας. Κλείσιμο όλων των λεγόμενων μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων
  • Συντονισμένο αγώνα του κινήματος Παιδείας με το αγωνιστικό συνδικαλιστικό κίνημα
  • Να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο
  • Να μην καταργηθεί το άρθρο 16 του Συντάγματος
  • Κοινή δράση με την προοδευτική διανόηση και συντονισμός με το λαϊκό κίνημα. Για μια δημόσια Παιδεία κοινωνικό δικαίωμα
  • Κατάργηση των λεγόμενων σάμερσκουλ, όπως αυτά που διοργανώνει και προωθεί ο υποψήφιος υπερνομάρχης και καθηγητής κ. Πανούσης, που εμφανίζεται το καλοκαίρι να είναι υπέρ των ιδιωτικών πανεπιστημίων και το χειμώνα υπέρ των δημόσιων».

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ