Για άλλη μια φορά, ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) επιβεβαιώνει το ρόλο του στην πρώτη γραμμή των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι, τα τελευταία χρόνια, ο ΟΟΣΑ έγινε το κέντρο επεξεργασίας των πολιτικών για την προώθηση της «απασχολησιμότητας» και την κατεδάφιση των συστημάτων Κοινωνικής Ασφάλισης. Δεκάδες συνέδρια, συναντήσεις, μελέτες διεξάγονται για την επιβολή αυτών των πολιτικών.
Σε πρόσφατη μελέτη του ΟΟΣΑ για την «απασχόληση και το εισόδημα» σε 30 κράτη - μέλη του, σημειώνει ότι πολλά προβλήματα των συστημάτων Κοινωνικής Ασφάλισης οφείλονται στα χαμηλά ποσοστά απασχόλησης. Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της μελέτης, ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ, Ανχελ Γκούρβα, δήλωσε ότι «τα συστήματα που εμποδίζουν την απασχόληση είναι άδικα και πρέπει να αλλάξουν».
Ομως, λίγο αργότερα, εξήγησε τι εννοεί. Ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ διευκρίνισε ότι αναφέρεται στα «εμπόδια» που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι που θέλουν να εργαστούν και σε μεγάλη ηλικία...
Με δύο λόγια, η συνταγή του ΟΟΣΑ είναι: «Περισσότερα χρόνια στη δουλιά για καλύτερα εισοδήματα και καλύτερες συντάξεις»!
Αφού λοιπόν, κατά τον ΟΟΣΑ, για τα χαμηλά εισοδήματα και τις μικρές συντάξεις φταίει ότι οι εργαζόμενοι συνταξιοδοτούνται σε «μικρή» ηλικία, η λύση είναι προφανής: «Αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης».
Μάλιστα, οι ειδικοί του ΟΟΣΑ βαφτίζουν αυτήν την πρόταση «δυναμική πολιτική για την απασχόληση και τα εισοδήματα».
Μετά από αυτές τις διαπιστώσεις, η μελέτη προχωράει στο «διά ταύτα», δηλαδή το πώς θα πετύχουν οι κυβερνήσεις την αύξηση των ορίων «παραμονής στην εργασία».
Η πρόταση, την οποία φαίνεται να προκρίνει ο ΟΟΣΑ, είναι η παροχή «κινήτρων» στους εργαζόμενους για να μείνουν περισσότερα χρόνια στη δουλιά...