Σάββατο 23 Μάρτη 2013 - Κυριακή 24 Μάρτη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Μείγμα» ΟΟΣΑ

Σήμα κινδύνου εκπέμπει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), που επισημαίνει ότι η υψηλή ανεργία και η χαμηλή «ανταγωνιστικότητα» είναι τα δύο προβλήματα που απειλούν τη γαλλική οικονομία.

Το ενδιαφέρον εντοπίζεται στο «μείγμα πολιτικής» που προτείνει ο διεθνής ιμπεριαλιστικός οργανισμός για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της δεύτερης σε μέγεθος οικονομίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Με δύο λόγια, ο ΟΟΣΑ προτείνει (και όχι μόνο στη Γαλλία) τη μείωση των φόρων στα εταιρικά κέρδη, την αύξηση των απολύσεων των «ακριβών» εργαζόμενων και την πρόσληψη νέων με μειωμένους μισθούς και χωρίς ασφάλιση.

Ο ΟΟΣΑ συστήνει στη γαλλική κυβέρνηση να κινητοποιηθεί, ώστε να αναζωογονήσει την «ανταγωνιστικότητά» της και να δημιουργήσει θέσεις εργασίας. Ειδικότερα, στην τελευταία του έκθεση για τη γαλλική οικονομία σημειώνει ότι πρέπει άμεσα να διαχειριστεί τους παράγοντες, οι οποίοι ανακόπτουν την ανάπτυξη και διατηρούν σε υψηλά επίπεδα την ανεργία κατά τις τελευταίες δεκαετίες.

Ειδικότερα, στο πεδίο της οικονομίας, ο ΟΟΣΑ συστήνει μείωση των δαπανών, ώστε να ελεγχθεί το έλλειμμα και, ως συνέπεια, να μειωθεί η φορολογία στα εταιρικά κέρδη. Συστήνει, ακόμη, τη μεταρρύθμιση της εργατικής νομοθεσίας για τη διευκόλυνση των απολύσεων.

Συστατικό στοιχείο των προτάσεων του ΟΟΣΑ είναι η πρόσληψη νέων εργαζομένων με χαμηλές αμοιβές και μειωμένη Κοινωνική Ασφάλιση ως μέρος του προγράμματος για τη μείωση της ανεργίας...

Αναφερόμενος, τέλος, στο μείζον ζήτημα της ανεργίας των νέων από 15 έως 24 ετών, ο πρόεδρος του ΟΟΣΑ κ. Ανχελ Γκουρία υπογράμμισε πως «θα ήταν ενδεδειγμένο τα πολυάριθμα προγράμματα ενίσχυσης εισοδήματος να αντικατασταθούν από το πρόγραμμα ελάχιστου εισοδήματος για ενήλικες νεαράς ηλικίας, ώστε να περισταλεί η φτώχεια σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα»!


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ