Σελ. /40
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 27 Μάρτη 2013 - αριθ. φύλλου: 11510

35ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΣΕΕ
Ενισχυμένες οι δυνάμεις της ΔΑΣ στη νέα Διοίκηση

Οι δυνάμεις της ΔΑΣ (ΠΑΜΕ) έλαβαν 22,22% και 10 έδρες από 9 στο προηγούμενο Συνέδριο. Στυλοβάτης της ανταγωνιστικότητας και της ΕΕ η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ


ΣΕΛ.  12   -   13

ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΑΝΤΙΛΑΪΚΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ η συμφωνία για την Κύπρο

Ο μόνος δρόμος και για τον κυπριακό λαό είναι η πάλη του για την αποδέσμευση από την ΕΕ και την κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, με τη δική του εξουσία. Σ' αυτό το δρόμο πρέπει να συσπειρωθούν οι λαοί και των 27 κρατών - μελών της ΕΕ, για να περάσει ο πλούτος που παράγεται στα χέρια των λαών

  • Το ΚΚΕ καταδικάζει τη συμφωνία του Ευρωγκρούπ για την Κύπρο και εκφράζει την αλληλεγγύη του στον κυπριακό λαό για να αντιμετωπίσει τα αντιλαϊκά μέτρα που δρομολογούνται σε βάρος του.
  • Η εφαρμογή της συμφωνίας συνιστά κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης με δραματικές συνέπειες στη μείωση των μισθών, κατεδάφιση των ασφαλιστικών ταμείων - πρόνοιας, επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων, εκτίναξη της ανεργίας.
  • Η κρίση στην Κύπρο είναι ενδογενής, προϊόν του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης της Κύπρου και της ενσωμάτωσής της στην ΕΕ σε συνθήκες γενικότερης εκδήλωσης της κρίσης υπερσυσσώρευσης κεφαλαίων.
  • Η διαχείριση και εξέλιξη της κρίσης επηρεάζεται και από τις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις για το πώς θα μοιραστούν οι ζημιές και ποιοι θα ωφεληθούν από τους υδρογονάνθρακες στην περιοχή.
  • Επιβεβαιώνεται ότι το Κυπριακό ζήτημα, ως ζήτημα εισβολής και κατοχής, δεν ήταν δυνατό να επιλυθεί δίκαια μέσα στην ΕΕ.
  • Αποπροσανατολίζει σκόπιμα το λαό η συγκυβέρνηση που καλεί την ΕΕ να εκφράσει την αλληλεγγύη της. Είναι υποκρισία, γιατί οι σχέσεις ανάμεσα σε καπιταλιστικά κράτη είναι σχέσεις ανισοτιμίας και επιβολής του ισχυρότερου.
  • Οι θεωρίες του ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως των Ανεξάρτητων Ελλήνων και της Χρυσής Αυγής, για ανθελληνική εχθρότητα στη στάση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ή σε εχθρότητα κατά των χωρών του Νότου, καλύπτουν τις ευθύνες της ΕΕ και των αστικών κυβερνήσεων.

ΣΕΛ.  3

ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Βγαίνουν στους καταπέλτες στις 3 Απρίλη

Με 24ωρη πανελλαδική προειδοποιητική απεργία σε όλες τις κατηγορίες πλοίων και όλα τα λιμάνια της χώρας, την Τετάρτη 3 Απρίλη οι ναυτεργάτες, συνεχίζουν το δίκαιο αγώνα τους, που αφορά όλο το λαό, ενάντια στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης με τίτλο «ανασυγκρότηση του ΥΝΑ και άλλες διατάξεις».


ΣΕΛ.  15

Να ξεσηκωθούν οι λαοί

Το «όχι» της κυπριακής Βουλής στο σχέδιο του Γιούρογκρουπ και η αναζήτηση βοήθειας και σε άλλα ισχυρά καπιταλιστικά κράτη όπως η Ρωσία ήταν ενταγμένα στην αναζήτηση διεξόδου σε όφελος του κεφαλαίου, στα πλαίσια των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών. Η προσφυγή για βοήθεια πότε στο ένα και πότε στο άλλο ιμπεριαλιστικό κέντρο, όχι μόνο δε λύνει το πρόβλημα, αλλά το περιπλέκει περισσότερο, όπως αποδείχτηκε με τις αυταπάτες για την αξιοποίηση της καπιταλιστικής Ρωσίας, από την αστική κυβέρνηση της Κύπρου. Το εντάσσει βαθιά στη δίνη των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων και ανταγωνισμών. Μόνο σε συνθήκες εργατικής εξουσίας υπάρχουν δυνατότητες αξιοποίησης των αντιθέσεων και είναι ρεαλιστική η επιδίωξη ανάπτυξης αμοιβαία επωφελών οικονομικών σχέσεων με άλλες περιφερειακές χώρες. Αυτή η εξουσία θα επιδιώξει συνεργασία με κράτη και λαούς που αντικειμενικά έχουν άμεσο συμφέρον να αντισταθούν σε οικονομικά, πολιτικά και στρατιωτικά κέντρα του ιμπεριαλισμού. Θα επιδιώξει να αξιοποιήσει κάθε πρόσφορο ρήγμα που θα υπάρξει στο ιμπεριαλιστικό «μέτωπο» εξαιτίας των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων για τη διαφύλαξη των συμφερόντων του λαού. Ολα αυτά τα χρόνια, επιβεβαιώθηκε η θέση του ΚΚΕ ότι η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ δεν έλυσε αλλά αντίθετα περιέπλεξε και το εθνικό ζήτημα της Κύπρου, και θα επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο με την ενσωμάτωσή της στο ΝΑΤΟικό Συνεταιρισμό. Οι συγκεκριμένες εξελίξεις αναδεικνύουν την ανάγκη οι λαοί να ξεσηκωθούν ενάντια στον «ευρωμονόδρομο» και τα αντιλαϊκά μέτρα.ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ
Και με τη βούλα η πολιτική συνεργασία

ΣΕΛ.  6
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ναι σε απολύσεις και χαράτσι

ΣΕΛ.  27
ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ
Διαδηλώνουν ενάντια στη διάλυση των ΤΕΙ

ΣΕΛ.  40
«ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ»
Κλείνει το εργοστάσιο της Χαλκίδας

ΣΕΛ.  15
ΚΛΑΔΟΣ ΜΕΤΑΛΛΟΥ
Αύριο η πανελλαδική 24ωρη απεργία

ΣΕΛ.  15
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ 25η ΜΑΡΤΗ
Λαϊκές αποδοκιμασίες στους φασίστες

ΣΕΛ.  30
Οι φοιτητές δε θυσιάζουν τις σπουδές και το μέλλον τους για την πλουτοκρατία!

Αρθρο για τις Φοιτητικές και Σπουδαστικές εκλογές στις 17 Απρίλη.


ΣΕΛ.  28   -   29


Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org