Τρίτη 12 Ιούνη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΟΣΑ
Καλεί σε αύξηση ορίων συνταξιοδότησης και ... μοντέλο Χιλής

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Η «ιδανική λύση» για την εξασφάλιση επαρκών εισοδημάτων στην τρίτη ηλικία θα ήταν να καταστεί η ιδιωτική ασφάλιση υποχρεωτική διατείνεται έκθεση του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ), που χρησιμοποιεί και το γνωστό ιδεολόγημα του προσδόκιμου ζωής για την αναγκαστική αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, ενώ φέρνει ως παράδειγμα το μοντέλο της Χιλής, δηλαδή της πλήρους ιδιωτικοποίησης της ασφάλισης.

Οι κυβερνήσεις οφείλουν να αυξήσουν τα όρια εξόδου στην σύνταξη και να προωθήσουν ιδιωτικά συνταξιοδοτικά προγράμματα, προκειμένου να εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητα των εθνικών συνταξιοδοτικών ταμείων, εκτιμά η έκθεση ο ΟΟΣΑ. Και μάλιστα προτείνει συγκεκριμένα ότι η ηλικία συνταξιοδότησης θα πρέπει να αυξηθεί στα 65 στις μισές από τις χώρες του ΟΟΣΑ (Καναδάς, Ιαπωνία, Κορέα, Ελβετία, Τουρκία, Νέα Ζηλανδία, Μεξικό, Σουηδία κ.λπ.) και στα 67 με 69 χρόνια σε 13 άλλες (Γερμανία, Νορβηγία, Ισλανδία, Ισπανία, ΗΠΑ, Βρετανία, Δανία, Ιταλία κ.λπ.). Σύμφωνα με την έκθεση του ΟΟΣΑ «Προοπτικές για τις Συντάξεις το 2012», η αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης έχει δρομολογηθεί, ή προβλέπεται, σε 28 από τις 34 χώρες - μέλη του.

Οι μεταρρυθμίσεις που έχουν πραγματωθεί κατά την τελευταία δεκαετία μειώνουν τα επιδόματα κοινωνικής κάλυψης που θα διατίθενται στο μέλλον από τα δημόσια συνταξιοδοτικά συστήματα, σε γενικές γραμμές κατά 20% με 25%, τονίζει η έκθεση και οι εν ενεργεία εργαζόμενοι θα πρέπει να αναμένουν μία καθαρή, δημόσια, σύνταξη περίπου ισοδύναμη με το μισό των καθαρών κερδών τους, σε περίπτωση που αποσυρθούν εργασιακά στην επίσημα καθορισμένη ηλικία συνταξιοδότησης. Ομως στις 13 χώρες, που έχουν θεσπίσει υποχρεωτικά ιδιωτικά συνταξιοδοτικά προγράμματα (όπως η Αυστραλία, ή η Χιλή), οι συνταξιοδοτούμενοι μπορούν να ευελπιστούν ότι θα απολαύσουν το 60% των καθαρών κερδών τους. Ουσιαστικά, ο Οργανισμός έρχεται να επιβεβαιώσει ότι οι αντιασφαλιστικές ανατροπές έχουν γκρεμίσει συντάξεις και άλλες παροχές, αλλά και ότι η κατεδάφιση των δημόσιων συστημάτων Κοινωνικής Ασφάλισης στρώνει το έδαφος για να πιάσουν δουλειά οι μεγάλες ασφαλιστικές εταιρείες.

Στις δε χώρες όπου το εθνικό συνταξιοδοτικό σύστημα είναι σχετικώς αδύναμο και όπου τα ιδιωτικά προγράμματα έχουν καθαρά εθελοντικό χαρακτήρα (Γερμανία, Κορέα, ΗΠΑ, Ιρλανδία, Ιαπωνία), «μεγάλα τμήματα του πληθυσμού θα πρέπει να αναμένουν κάθετη πτώση των εισοδημάτων τους», επισημαίνει ο ΟΟΣΑ.

Τέλος, σε ανακοίνωσή του ο ΟΟΣΑ προειδοποιεί για το ενδεχόμενο της επιβράδυνσης της οικονομικής ανάπτυξης της Κίνας και της Ινδίας, περιφερειακές οικονομίες που ουσιαστικά συνιστούν αυτήν την περίοδο της βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης το κύριο αντίβαρό της.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με «λαγό» την έκθεση του ΟΟΣΑ(2018-08-18 00:00:00.0)
Ο Παγκόσμιος Χάρτης των αντιασφαλιστικών «μεταρρυθμίσεων»(2007-09-30 00:00:00.0)
«Καταργείται» η προοπτική ...συνταξιοδότησης(2007-06-10 00:00:00.0)
Στη δουλιά έως το ...τέλος(2006-06-18 00:00:00.0)
Σχέδια για σύνταξη στα ...68!(2005-12-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ