Κυριακή 18 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Χαρατσώνουν και «τσεπώνουν»...

Οι γαλαζοπράσινοι καρεκλοκένταυροι της ΠΑΣΕΓΕΣ, αφού πρώτα χαράτσωσαν αγρίως τους αγροτοκτηνοτρόφους για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων της νέας ΚΑΠ, βρήκαν τώρα πώς να αξιοποιήσουν δεόντως... τα πολλά ευρώ που μάζεψαν.

Ετσι, προκλητικότατα και θρασύτατα, η διοίκηση της ΠΑΣΕΓΕΣ συγκάλεσε έκτακτη Γενική Συνέλευση των μελών της για τις 21 Ιούνη, βάζοντας ως ένα από τα δύο βασικά θέματα τις αμοιβές των μελών ΔΣ (αποζημιώσεις, έξοδα κίνησης και παράστασης). Δηλαδή, κάτι «πάμφτωχοι» κύριοι σαν τον πρόεδρο της ΠΑΣΕΓΕΣ Τζ. Καραμίχα, που λαμβάνουν μισθό 3.600 ευρώ το μήνα, συν 1.200 ευρώ από πιστωτική κάρτα και ποιος ξέρει πόσα άλλα συν ακόμα, θέλουν να πάρουν ακόμα περισσότερα! Το ίδιο ισχύει και για τους δύο αντιπροέδρους που λαμβάνουν τουλάχιστον 30.000 ευρώ το χρόνο, καθώς και για τα υπόλοιπα μέλη της διοίκησης που λαμβάνουν επίσης υψηλά ποσά. Οι κύριοι αυτοί, με τις πλάτες της κυβέρνησης, αφού πρώτα αυθαίρετα και παράνομα χαράτσωσαν αδίστακτα τους αγροτοκτηνοτρόφους, έρχονται τώρα χωρίς ίχνος ντροπής να νομιμοποιήσουν με έκτακτη Γενική Συνέλευση αυξήσεις στις αμοιβές τους. Θα το ανεχτούν αυτό οι αγρότες; Και οι αντιπρόσωποι των Ενώσεων που θα συμμετάσχουν στην έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΠΑΣΕΓΕΣ τι θα κάνουν; Θα ψηφίσουν ό,τι εισηγηθεί σχετικά ο κ. Καραμίχας;

«Ο ανταγωνισμός βλάπτει την υγεία»

Ανακλήθηκε από την αγορά, για προληπτικούς λόγους, γάλα με την επωνυμία «Ολυμπος Επιλεγμένο Ελαφρύ (1,5%) σε φιάλη ΡΕΤ των 2 λίτρων», διότι σε ορισμένες συσκευασίες διαπιστώθηκε η ύπαρξη ξένων σωματιδίων. Η εταιρία «Γαλακτοβιομηχανία Λάρισας Ολυμπος ΑΕ», που παράγει το συγκεκριμένο προϊόν, ανακοίνωσε ότι διατηρεί επιφυλάξεις για τον τρόπο και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε ο έλεγχος από τον ΕΦΕΤ κι αφήνει να εννοηθεί ότι μπορεί και να έπεσε θύμα «δολιοφθοράς», στο πλαίσιο του «ανταγωνιστικού πολέμου», που αναπτύσσεται, αδυσώπητα, ανάμεσα στις γαλακτοβιομηχανίες.

Βεβαίως, δεν είναι η πρώτη φορά που κάποια γαλακτοβιομηχανία κατηγορείται για «απροσεξία», η οποία δημιουργεί κινδύνους για τη δημόσια υγεία και είναι δύσκολο να πειστεί κανείς ότι, σ' αυτό το χώρο όπου «θεός είναι το κέρδος», υπάρχουν «αθώες περιστερές». Αλλά και να ισχύουν οι ισχυρισμοί της «Ολυμπος», τι αποδεικνύουν; Οτι «ο ανταγωνισμός βλάπτει σοβαρά τη δημόσια υγεία»...

Μια ακόμη απόδειξη

Οι πάντες γνωρίζουν ότι το 50% των γραμμένων φοιτητών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών δεν έχουν καμιά συμμετοχή σ' αυτό, αλλά παίρνουν μέρος μόνο στις καταλήψεις και τις διαδηλώσεις. Αυτά είπε ο κ. Θ. Βερέμης, πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας και πανεπιστημιακός καθηγητής, προχτές, στο βραδινό τηλεοπτικό δελτίο ειδήσεων του «ΑΛΦΑ».

Οι πάντες γνωρίζουν, βέβαια, ότι στους καταλόγους των ελληνικών Πανεπιστημίων είναι γραμμένοι όλοι όσοι πέτυχαν στις σχετικές εξετάσεις και γράφτηκαν σ' αυτά τις τρεις τουλάχιστον τελευταίες δεκαετίες, αλλά δεν μπόρεσαν για πολλούς και διάφορους λόγους - συνήθως βιοποριστικούς - να συνεχίσουν κανονικά τις σπουδές τους και να αποφοιτήσουν. Κι όπως όλοι καταλαβαίνουν, η συντριπτικά μεγάλη τους πλειοψηφία - αν όχι η ολότητά τους - έχει τραβήξει το δρόμο της και δεν έχει πλέον καμιά σχέση με την πανεπιστημιακή ζωή, το φοιτητικό κίνημα, κλπ.

Το γεγονός αυτό χρησιμοποιεί ως πρόσχημα ο κ. Βερέμης και μιλά περιφρονητικά για «αιωνίους» φοιτητές, επιχειρώντας να συκοφαντήσει τους αγώνες ενάντια στον προωθούμενο νόμο - πλαίσιο και την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης. Παρότι γνωρίζει πολύ καλά ποια είναι η πραγματικότητα. Εμείς σημειώνουμε απλώς και μόνον, ότι η συνειδητή και ωμή διαστρέβλωση της πραγματικότητας αποτελεί μια ακόμη, χαρακτηριστική απόδειξη των πραγματικών επιδιώξεων και στόχων της κυβέρνησης.

Η... αναβάθμιση του κ. Βερέμη

Πάντως, μια και ο κ. Θ. Βερέμης ισχυρίζεται ότι πασχίζει για την αναβάθμιση των πανεπιστημίων, των παρεχόμενων απ' αυτά γνώσεων, κλπ., κλπ., ας δημοσιοποιήσει την άποψή του, για το ζήτημα της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των καθηγητών στα πανεπιστήμια, με ικανοποιητικές, βέβαια και αντίστοιχες του ρόλου τους αμοιβές. Η πρόταση έχει κατατεθεί εδώ και χρόνια από το ΚΚΕ, αλλά δεν έχουμε ακούσει ποτέ τον κ. Βερέμη να τη σχολιάζει ή να παίρνει θέση στο συγκεκριμένο αυτό ζήτημα.

Από την άλλη, είμαστε σίγουροι ότι γνωρίζει ως πανεπιστημιακός και πρόεδρος του ΕΣΥΠ την υπάρχουσα και ραγδαία εξελισσόμενη κατάσταση στο χώρο των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ, στο πλαίσιο της προωθούμενης πολιτικής εμπορευματοποίησης και «σύνδεσης της Παιδείας με την αγορά». Αρκετοί καθηγητές έχουν συστήσει εταιρίες εκμετάλλευσης και διασπάθισης ευρωενωσιακών προγραμμάτων, άλλοι συνεργάζονται με ιδιωτικές επιχειρήσεις ή έχουν μετατραπεί ουσιαστικά σε υπάλληλοι των επιχειρήσεων, ενώ, μόνο λίγα δεν είναι τα φαινόμενα της εκμετάλλευσης της πανεπιστημιακής υλικοτεχνικής υποδομής και των φοιτητών στο προαναφερόμενο αλισβερίσι. Για να μην αναφερθούμε στο γεγονός, πως ολόκληρα τμήματα και σχολές βγαίνουν στο παζάρι, αναζητώντας «χορηγούς», αφού δεν έχουν χρήματα να λειτουργήσουν. Ακόμη, ποιοι καθορίζουν τους προσανατολισμούς και τα κριτήρια της όποιας επιστημονικής έρευνας και ποιοι ωφελούνται από τα αποτελέσματά της.

Προφανώς, γι' αυτή την... αναβάθμιση πασχίζει ο κ. Βερέμης...

Λιμάνι στον κάμπο!

Εγινε κι αυτό! Λιμάνι στον κάμπο!! Αναφερόμαστε στο «λιμανάκι» του Πηνειού, που εγκαινίασε προχτές ο δήμαρχος Λάρισας, Κ. Τζανακούλης, δηλώνοντας ότι, οσονούπω, ξεκινάει η πλωτή συγκοινωνία στην πόλη, σε συνεργασία με το αστικό ΚΤΕΛ. Ομως, το πώς θα γίνει κάτι τέτοιο όταν ο Πηνειός δεν είναι πλωτός - το καλοκαίρι στερεύει και το χειμώνα πλημμυρίζει - ενώ τα νερά του είναι πολύ μολυσμένα (είναι το δεύτερο σε μόλυνση ποτάμι στην Ευρώπη, μετά τον Πάδο στην Ιταλία) δεν μπήκε στον κόπο να εξηγήσει ο κυρ δήμαρχος. Το όλο ζήτημα θα είχε απλώς τη φαιδρή πλευρά του, αν δεν είχε ξοδευτεί πολύ χρήμα για να γίνουν τα έργα στο ποτάμι - το κόστος υπολογίζεται σε 1.376.040 ευρώ - κι αν δεν εντάσσονταν στην προσπάθεια της Δημοτικής Αρχής να παρουσιάσει «έργο» ενόψει και των ερχόμενων τοπικών εκλογών.

Βεβαίως, στη Λάρισα άρχισαν, ήδη, τα ανέκδοτα για την τάση του δημάρχου να αυτοπροβάλλεται ως «καινοτόμος» - παλιότερα πήγε να δημιουργήσει έφιππη δημοτική αστυνομία, αγόρασε και τα άλογα, αλλά «έκανε πίσω» όταν «τον πήραν στο ψιλό» - τη στιγμή που, στα οκτώ χρόνια της δημαρχίας του, δεν προχώρησε κανένα από τα ουσιαστικά έργα που έχει ανάγκη η πόλη και αφορούν σε μεγάλα προβλήματα, όπως το κυκλοφοριακό, η απομάκρυνση των σιδηροδρομικών γραμμών, η έλλειψη ελεύθερων χώρων κ.ά.

ΒΙΒΛΙΟ
Χαρίδημος και Κλημεντίνη

«Το βαπόρι από στιγμή σε στιγμή όλο και απομακρύνεται από το μουράγιο. Ο κόσμος που έμεινε εκεί να βολοδέρνει στον πόνο του, όλο και μίκραινε στο μάτι και οι φωνές του σταμάτησαν να ακούγονται. Λίγο ακόμα και το βαπόρι θα μοιάζει σαν μια μικρή, μια τόσο δα νησίδα καταμεσής μιας πλατιάς θάλασσας. Οι άνθρωποι που είναι επάνω του, οι πολλοί άνθρωποι κυριολεκτικά ο ένας πάνω στον άλλο αγκομαχούν, φωνάζουν, αναστενάζουν, κλαίνε, μοιρολογούν, μα κανένας δεν έχει διάθεση και τη θέληση να προσφέρει στον άλλο δυο λόγια παρηγοριάς»... Η ιστορία του βιβλίου αναφέρεται στη δεύτερη δεκαετία του περασμένου αιώνα. Οι ήρωες της ιστορίας γνωρίστηκαν στην αποβάθρα κάποιου λιμανιού της Ιωνίας, στην προσπάθειά τους να γαντζωθούνε σε κάποιο σαπιοκάραβο που θα τους μετέφερε στις ακτές τής απέναντι στεριάς, για να σωθούν. Μέσα από τον πόνο και τη δυστυχία γεννιέται ένας μεγάλος έρωτας, μια μεγάλη αγάπη. Σε μια φτωχή και ανήμπορη οικογένεια, κάπου ανάμεσα Πειραιά και Αθήνα, μέσα στους λαχανόκηπους, βρήκανε να στεγάσουν προσωρινά τα όνειρά τους. Οι προσπάθειες όμως του Χαρίδημου για ανεύρεση δουλιάς απέβησαν άκαρπες και αναγκάζεται να ξενιτευτεί... Ο αγώνας τους για την επιβίωση είναι ακριβώς το θέμα αυτού του βιβλίου από τον Κώστα Μανιά. Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή».

ΠΡΟΣΩΠΟ
Σόρεν Τζέσεν Πέτερσεν

Γρηγοριάδης Κώστας

Λίγες μέρες μετρά μέχρι την αναγκαστική αποχώρησή του από το θώκο της Υπατης Διοίκησης του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο ο Σόρεν Τζέσεν- Πέτερσεν. Ο «καλύτερος φίλος» των Κοσσοβάρων Αλβανών, όπως είχε αυτοδιαφημιστεί στο παρελθόν, «αποστρατεύεται» όχι απαραίτητα επειδή θέλει να «ασχοληθεί με προσωπικές οικογενειακές υποθέσεις», όπως ήταν η επίσημη αιτιολογία της παραίτησης...

Το καθεστώς βίας, ανομίας και διαφθοράς, που επικρατεί στο Κοσσυφοπέδιο, όχι μόνο αποδυναμώθηκε αλλά θέριεψε επί των ημερών του. Τόσο προκλητικά, που προκάλεσε, ενίοτε, την αμηχανία ανώτατων αξιωματούχων του ΟΗΕ αλλά και ορισμένων εκ των δυνάμεων που προωθούν ιμπεριαλιστικά σχέδια στην ευρύτερη περιοχή.

Η υπόθαλψη εγκληματικών στοιχείων του ΟΥΤΣΕΚΑ και η ανάδειξή τους σε ανώτερες θέσεις, όπως έγινε πριν λίγα χρόνια με την περίπτωση του πρώην πρωθυπουργού των Κοσσοβάρων Αλβανών Ράμους Χαραντινάι, συγκαταλέγονται στη μακρά λίστα των «επιτευγμάτων» του Δανού διπλωμάτη. Οπως και η παραχώρηση αστυνομικών, δικαστικών και άλλων εξουσιών στην ηγεσία των Κοσσοβάρων Αλβανών και ας τρομοκρατούνται καθημερινά οι Σέρβοι και οι άλλες μειονότητες της περιοχής κάτω απ' το ένοχο βλέμμα των ΝΑΤΟικών δυνάμεων κατοχής...

Ομως, απ' την άλλη πλευρά, αυτή ήταν και η αποστολή που του ανατέθηκε. Και σε ένα βαθμό την εκτέλεσε. Ενίοτε με φανατισμό, ενίοτε άτσαλα... Πάντως, την ιμπεριαλιστική λογική του «διαίρει και βασίλευε» την υπηρέτησε πιστά.


Δ.Ο.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ