Τετάρτη 7 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ - ΕΕ - ΗΠΑ - ΡΩΣΙΑ - ΚΙΝΑ
«Θετικές» οι πρώτες αντιδράσεις της Τεχεράνης

Για «πολύ ικανοποιητικό κλίμα» έκανε λόγο ο Σολάνα

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

«Πολλά θετικά σημεία αλλά και ορισμένες αμφισημίες» εκτίμησε ο επικεφαλής του Ανώτατου Ιρανικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, Αλί Λαριτζανί, ότι εμπεριέχονται στο «πακέτο» προτάσεων που του κόμισε, χτες, ο Χαβιέ Σολάνα. Ο Λαριτζανί υποστήριξε ότι χρειάζεται ένας γύρος διαπραγματεύσεων για να «αποσαφηνιστούν» αυτές οι αμφισημίες, τις οποίες, όπως δήλωσε, επισήμανε και στον Σολάνα, αλλά έσπευσε να χαρακτηρίσει το «πακέτο» των κινήτρων που απεργάστηκε η ευρωπαϊκή τρόικα (Γερμανία - Βρετανία - Γαλλία) και ενέκριναν ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα «ικανοποιητικό πλαίσιο συνεργασίας».

Οι πρώτες αυτές ιρανικές αντιδράσεις εκτιμήθηκαν, από αναλυτές, ως θετικότατες. Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια μιλούσε για «εξαιρετικά ικανοποιητικό και θετικό κλίμα». Μάλιστα, ο Σολάνα δήλωσε ότι έκανε απλώς «νύξη» στους συνομιλητές του για το ενδεχόμενο ύπαρξης συνεπειών σε περίπτωση που απορριφθεί το «πακέτο», καθώς, όπως είπε, δεν ήθελε να χαλάσει «την πολύ καλή ατμόσφαιρα».

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, τα κίνητρα που εμπεριέχει το «πακέτο» δεν είναι ευκαταφρόνητα. Οι χώρες που υποστηρίζουν τις προτάσεις, και κυρίως οι ΗΠΑ, δεσμεύονται να χορηγήσουν στο Ιράν πυρηνική τεχνολογία (αντιδραστήρες ελαφρού ύδατος) αλλά και εμπλουτισμένο ουράνιο, ενώ η Ουάσιγκτον αποδέχεται, επίσης, να άρει μερικώς το εμπάργκο απέναντι στο Ιράν προκειμένου να μπορέσει να προμηθευτεί πολιτικά αεροσκάφη και ανταλλακτικά για την πολιτική του αεροπορία που είναι σε εξαιρετικά κακή κατάσταση.

Οι υπόλοιπες χώρες υπόσχονται, επίσης, τεχνολογική και επιστημονική βοήθεια αλλά και εμπορικά και οικονομικά ανταλλάγματα, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζει το δέλεαρ της υποστήριξης της ένταξης του Ιράν στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου. Τέλος, σύμφωνα, πάντα, με τις ίδιες πηγές, το «πακέτο» φέρεται να ζητά «άρση» της διαδικασίας εμπλουτισμού ουρανίου χωρίς, όμως, να θέτει επιτακτικά το αίτημα για οριστικό τερματισμό της.

Η είδηση της αρχικής «θετικής» αντίδρασης των Ιρανών αξιωματούχων οδήγησε σε υποχώρηση της τιμής του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές. Η Γερμανίδα Καγκελάριος και ο Γάλλος Πρόεδρος, κατά την τακτική γαλλο-γερμανική συνάντηση κορυφής, εξέφρασαν την ελπίδα «το Ιράν να αποδεχτεί τη δέσμη των ανταλλαγμάτων».

Οι Ιρανοί αξιωματούχοι δεσμεύτηκαν να εξετάσουν σε βάθος τις προτάσεις που κόμισε ο Σολάνα χωρίς, όμως, να θέσουν κάποιο συγκεκριμένο χρονικό όριο για την απάντησή τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ