Τετάρτη 7 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ
Ανησυχούν οι κατοχικοί από την έξαρση βίας

Από βομβιστική επίθεση στην ανατολική Βαγδάτη κατά σιιτικού τεμένους

Associated Press

Από βομβιστική επίθεση στην ανατολική Βαγδάτη κατά σιιτικού τεμένους
ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Τη δέσμευσή του να κάνει «ό,τι είναι δυνατόν για να περιοριστεί η βία και οι, διαφόρων ειδών, επιθέσεις από οποιουσδήποτε και αν γίνονται» επανέλαβε, χτες, ο Ιρακινός «πρωθυπουργός». Ο Νούρι αλ Μάλικι παραδέχτηκε, χτες, ότι ιδιαίτερα τον τελευταίο μήνα υπάρχει μεγάλη αύξηση της βίας, κυρίως στην ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας. Συμπλήρωσε, όμως, ότι έχει, ήδη, εκπονήσει ένα πρώτο σχέδιο αντιμετώπισης της κατάστασης και ότι θα τεθεί σε εφαρμογή τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Ο αλ Μάλικι απέφυγε να κάνει το οποιοδήποτε σχόλιο για την απαγωγή, περίπου, 50 ατόμων από κεντρικούς σταθμούς της Βαγδάτης, τη Δευτέρα. Οι απαγωγείς ήταν ντυμένοι με στολές αστυνομικών του υπουργείου Εσωτερικών. Χτες, σουνιτικά κόμματα ζήτησαν εξηγήσεις από το υπουργείο, που δήλωνε άγνοια και απέκρουε τις κατηγορίες περί εμπλοκής δικών του ανθρώπων στην απαγωγή.

Οι δηλώσεις του αλ Μάλικι συνέπεσαν με την ανακοίνωση του κεντρικού νεκροτομείου της Βαγδάτης, σύμφωνα με την οποία από τις αρχές του χρόνου μέχρι τα τέλη Μάη μόνο στη συγκεκριμένη υπηρεσία είχαν μεταφερθεί τα πτώματα 6.000 ανθρώπων, στη συντριπτική τους πλειοψηφία θύματα βίας. Οι ιρακινές αρχές εκτιμούν ότι ο ακριβής αριθμός των θυμάτων των διαφόρων επιθέσεων, των εκτελέσεων από παραστρατιωτικές ομάδες κλπ. είναι πολύ μεγαλύτερος, αφού οι περισσότεροι σοροί δε φθάνουν στα νεκροτομεία της χώρας.

Χτες, συνεχίστηκαν οι μακάβριες ανακαλύψεις με τον εντοπισμό 9 ανδρικών κεφαλιών έξω από την Μπαακούμπα, κοντά στην περιοχή όπου το Σάββατο είχαν βρεθεί άλλα 8. Σε διάφορα σημεία της χώρας εντοπίστηκαν επίσης αποκεφαλισμένα πτώματα, αλλά και σοροί ανθρώπων που είχαν εξαφανιστεί εδώ και λίγες ημέρες και όπως φαίνεται εκτελέστηκαν από αγνώστους.

Στη Βαγδάτη σημειώθηκαν δύο βομβιστικές επιθέσεις, τουλάχιστον, η μία στη νοτιοδυτική συνοικία Αμίλ και η άλλη στο κέντρο, με συνολικά 6 νεκρούς πολίτες και περισσότερους από 20 τραυματίες. Νεκρός από σφαίρες αγνώστων έπεσε άλλος ένας φοιτητής του Τεχνικού Πανεπιστημίου, ενώ ένας συνάδελφός του τραυματίστηκε. Τέλος, αργά το βράδυ της Δευτέρας, από βομβιστική επίθεση σε ιταλική στρατιωτική φάλαγγα κοντά στη Νασιρίγια σκοτώθηκε 1 Ιταλός στρατιώτης και τραυματίστηκαν 4.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ