Τετάρτη 7 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
«Εκτακτη κατάσταση» μετά το μπαράζ βίας...

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--

Σέρβοι αξιωματούχοι σε τέσσερις δήμους του Βόρειου Κοσσυφοπεδίου (όπου αποτελούν την πλειοψηφία του πληθυσμού) κήρυξαν τις περιοχές τους σε «κατάσταση έκτακτης ανάγκης». Ανακοίνωσαν επιπλέον διακοπή των σχέσεων με την Υπατη Διοίκηση του ΟΗΕ και τις τοπικές αρχές των Κοσσοβάρων Αλβανών σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το μπαράζ επιθέσεων που δέχεται η σερβική μειοψηφία το τελευταίο 10ήμερο, με αποτέλεσμα το θάνατο ενός νεαρού Σέρβου και το σοβαρό τραυματισμό άλλων δύο.

Οι Σέρβοι Κοσσοβάροι αξιωματούχοι απαίτησαν επίσης τη σύλληψη των δραστών των αναρίθμητων επιθέσεων κατά της σερβικής κοινότητας και κάλεσαν όσους ομοεθνείς τους εργάζονται στις υπηρεσίες εκπαίδευσης και υγείας της επαρχίας να σταματήσουν να αμείβονται από τις κεντρικές αρχές του Κοσσυφοπεδίου και να πληρώνονται από το Βελιγράδι.

Ακολούθησε κεντρική συγκέντρωση διαμαρτυρίας με τη συμμετοχή αρκετών χιλιάδων Σέρβων στο κέντρο της πόλης Ζβέτσαν, οι οποίοι διαμαρτυρήθηκαν για τη συγκάλυψη των εγκλημάτων που διαδραματίζονται εις βάρος των μειονοτήτων από τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ και του ΟΗΕ που έχουν αναπτυχθεί στην επαρχία από τον Ιούνη του 1999.

Μπροστά στις αντιδράσεις των Σέρβων του Βορείου Κοσσυφοπεδίου, ο επίτροπος της αστυνομικής δύναμης του ΟΗΕ στο προτεκτοράτο ψέλλισε ότι τα τελευταία εγκλήματα κατά της σερβικής κοινότητας «δεν είχαν εθνοτικά κίνητρα»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ