Η Κομισιόν αποφάσισε χτες οριστικά και τελεσίδικα την απαγόρευση από την 1/10/2000 της κατανάλωσης σπλήνας, μυαλού και άλλων οργάνων αιγοπροβάτων και βοοειδών σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ), επικαλούμενη «προστασία της δημόσιας υγείας» εξαιτίας της ασθένειας των «τρελών αγελάδων», που πλήττει ορισμένα κράτη-μέλη, κυρίως τη Βρετανία και την Πορτογαλία.
Πρόκειται για απόφαση που πλήττει αναίτια τόσο την ελληνική κτηνοτροφία όσο και την ελληνική παραδοσιακή διατροφή, αφού καταργεί διά «ευρωπαϊκού νόμου» το κοκορέτσι. Και μάλιστα, παρά τη σχετική απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας, που στη συνεδρίαση της 19ης Ιούνη δήλωσε αδυναμία να υιοθετήσει την πρόταση της Κομισιόν, μην έχοντας την απαραίτητη πλειοψηφία ψήφων ώστε να εγκρίνει ή να απορρίψει.
Στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας η Ελλάδα, η Ισπανία, η Αυστρία και η Φινλανδία καταψήφισαν την πρόταση απαγόρευσης της Κομισιόν, η Γερμανία απείχε και τα υπόλοιπα δέκα κράτη- μέλη υπερψήφισαν. Τα τέσσερα κράτη-μέλη διαμαρτυρήθηκαν με το σωστό επιχείρημα ότι η πρόταση απαγόρευσης της Κομισιόν για ολόκληρη την ΕΕ πλήττει αυστηρά χώρες που αποδεδειγμένα δεν έχουν κρούσματα της ασθένειας των «τρελών αγελάδων».
Παρ' όλα αυτά, ακριβώς επειδή το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας δεν κατάφερε ούτε να εγκρίνει ούτε να απορρίψει, η Κομισιόν, στη βάση της κοινοτικής νομοθεσίας, αποκτούσε αυτόματα το δικαίωμα να θεσμοθετήσει και αποφάσισε την οριστική απαγόρευση από την 1η Οκτώβρη 2000 για ολόκληρη την ΕΕ και όχι μόνο για τις χώρες στις οποίες αποδεδειγμένα έχουν κρούσματα της ασθένειας ESB.
Σύμφωνα με τη χτεσινή ανακοίνωση της Κομισιόν και τα 15 κράτη-μέλη υποχρεούνται να επιβάλουν από τη 1η Οκτώβρη 2000 σ' όλα τα σφαγεία την αφαίρεση και την καταστροφή: 1) των σπληνών προβάτων και αιγών κάθε ηλικίας, 2) του κεφαλιού, συμπεριλαμβανομένων μυαλού και ματιών, των αμυγδαλών, του νωτιαίου μυελού και των ειλεών όλων των αιγοπροβάτων και βοοειδών ηλικίας άνω των δώδεκα μηνών.
Η Βρετανία και η Πορτογαλία, όπου έχουν παρατηρηθεί και τα περισσότερα κρούσματα της ασθένειας ESB, υποχρεούνται σε αυστηρότερες απαγορεύσεις, αφού τα σφαγεία τους θα πρέπει να καταστρέψουν ολόκληρο το κεφάλι, εκτός της γλώσσας, για ζώα ηλικίας άνω των έξι μηνών, καθώς και ολόκληρη τη σπονδυλική στήλη και τα έντερα για ζώα ηλικίας άνω των τριάντα μηνών. Γι' αυτές τις δυο χώρες προβλέπονται και ειδικές ρήτρες απαγόρευσης σε σχέση με τον κίνδυνο μετάδοσης της ασθένειας από το αίμα των ζώων. Και για τα 15 κράτη-μέλη προβλέπονται δεσμευτικές διαδικασίες καταστροφής των ζωικών οργάνων, τα οποία θα χρωματίζονται μετά από αφαίρεση και θα αποτεφρώνονται σε ειδικούς χώρους που θα πρέπει να υπάρχουν σ' όλα τα σφαγεία είτε σε συγκεκριμένα μέρη.
Η απόφαση της Κομισιόν περιέχει και απαγόρευση εισαγωγής οργάνων από τρίτες χώρες, η οποία θα ισχύσει από την 1η Απρίλη 2001. Το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας υποχρεούται, πλέον, να εγκρίνει χωρίς συζήτηση την απόφαση της Κομισιόν στην επόμενη συνεδρίασή του (17 Ιούλη) και η «κοινή θέση» πρέπει να έχει υιοθετηθεί μέχρι τον ερχόμενο Σεπτέμβρη.