Παρασκευή 2 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Οργή, αποκλεισμός και εσωτερικές διαφωνίες

Η καθημερινότητα της κατοχής σε φυλάκιο της Νάμπλους

Associated Press

Η καθημερινότητα της κατοχής σε φυλάκιο της Νάμπλους
ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Χιλιάδες εξοργισμένοι άνδρες των παλαιστινιακών σωμάτων ασφαλείας διαδήλωσαν, χτες, στην πόλη της Γάζας ζητώντας την καταβολή των μισθών τους, αλλά και εκφράζοντας ανοιχτά τη δυσαρέσκειά τους για τις κινήσεις και την πολιτική της κυβέρνησης της «Χαμάς». Οι διαδηλωτές αντέδρασαν, με τον τρόπο αυτό, στην ανακοίνωση του πρωθυπουργού Χανίγια ότι θα καταβληθούν κάποια χρήματα σε όσους λαμβάνουν μέχρι 330 δολάρια μισθό, δηλαδή μόλις σε 40.000 υπαλλήλους, αφήνοντας απλήρωτους για περισσότερο από 3 μήνες άλλους 100.000.

Οι συγκεντρωμένοι συγκρούστηκαν με τους φρουρούς του κτιρίου του Κοινοβουλίου στην πόλη της Γάζας, πέταξαν πέτρες σπάζοντας αρκετά τζάμια και έριξαν πυρά στον αέρα. Επέρριψαν την ευθύνη στη «Χαμάς», κατηγορώντας την ότι «παίρνει εντολές από εξωτερικά κέντρα» (αναφέροντας συγκεκριμένα το Ιράν και τη Συρία). Τάχθηκαν υπέρ της αποδοχής του σχεδίου που υπέβαλλαν οι φυλακισμένοι ηγέτες των μεγαλύτερων παλαιστινιακών οργανώσεων και της διενέργειας σχετικού δημοψηφίσματος, ενώ ζήτησαν τη διάλυση του σώματος ασφαλείας που συνέστησε η «Χαμάς» μόνο από ενόπλους της.

Το θέμα του δημοψηφίσματος, αλλά και το περιεχόμενο της πρότασης των φυλακισμένων ηγετών φαίνεται να διχάζει βαθιά τόσο τη «Χαμάς» όσο και την ισλαμιστική «Τζιχάντ». Την ώρα που στελέχη των οργανώσεων στη Γάζα απορρίπτουν το ενδεχόμενο αναγνώρισης του Ισραήλ, στα όρια του 1967, όπως προκύπτει από την πρόταση, αξιωματούχοι των οργανώσεων στη Δυτική Οχθη το αποδέχονται. Υπέρ της στάσης αυτής, τάσσεται, σύμφωνα με δημοσκόπηση, και το 89% των Παλαιστινίων.

Παραμένει ο οικονομικός εκβιασμός

Στο πλαίσιο της προσπάθειας αποκλεισμού της νόμιμα εκλεγμένης παλαιστινιακής κυβέρνησης, μετά και την απόφαση της ΕΕ να διακόψει τη χορήγηση της αποζημίωσης προς την Π. Αρχή, κινείται και χτεσινό ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Σύμφωνα με αυτό, αναγνωρίζεται η ανάγκη χορήγησης των χρημάτων (ώστε να μην υπάρξει αποσταθεροποίηση στην περιοχή, που ενδεχομένως οδηγηθεί σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις), αλλά παρατείνεται ο αποκλεισμός της κυβέρνησης της «Χαμάς». Προβλέπεται, δηλαδή, η χορήγηση μέσω Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, κατεύθυνση στην οποία προσανατολίζεται και η πρόταση του κουαρτέτου για τη δημιουργία ενός «προσωρινού διεθνούς μηχανισμού».

Την ίδια στιγμή, ενάντια στον οικονομικό στραγγαλισμό των παλαιστινιακών εδαφών και το μποϊκοτάρισμα της δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησής τους ετοιμάζονται να διαδηλώσουν το Σάββατο το απόγευμα στο Τελ Αβίβ, το «Μέτωπο για Την Ειρήνη και την Ισότητα - Χαντάς», (όπου κορμός είναι το ΚΚ Ισραήλ) σε συνεργασία με αρκετές φιλειρηνικές οργανώσεις όπως η «Γκους Σαλόμ», «Μπάλαντ», «Τα' αγιούς», αλλά και οργανώσεις υποστήριξης των Ισραηλινών αρνητών στράτευσης, όπως η «Γιες Γκβουλ». Ταυτόχρονα, ανάλογη διαδήλωση θα πραγματοποιηθεί στη Ραμάλα, με πρωτοβουλία του Κόμματος του Παλαιστινιακού Λαού και φιλειρηνικών οργανώσεων.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ