Παρασκευή 2 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΠΑΝΓΚΛΑΝΤΕΣ
Ωμή αμερικανική παρέμβαση στα... εργασιακά!

ΝΤΑΚΑ.- Οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων στην υφαντουργία και τα βίαια επεισόδια των τελευταίων ημερών - που αναζωπυρώθηκαν χτες -- «αμαυρώνουν τη διεθνή εικόνα του Μπανγκλαντές», αποφάνθηκε με ύφος αποικιακού κυβερνήτη η Πατρίσια Α. Μπούτενις. Ποια είναι η κυρία; Η πρέσβειρα των ΗΠΑ στη χώρα, όπου οι υφαντουργικές βιοτεχνίες και βιομηχανίες εξυπηρετούν κατά κύριο λόγο πολυεθνικές εταιρίες όπως η αμερικανική «Wal-Mart».

Η (μοιραία) σχέση των πολυεθνικών με τις υφαντουργίες του Μπανγκλαντές, που απασχολούν υπό ιδιαίτερα επαχθείς όρους και με διαβόητα ανεπαρκείς συνθήκες ασφαλείας χιλιάδες εργαζόμενους στη χώρα, έχει δημιουργήσει τρομακτικές κοινωνικές εντάσεις στην πάμπτωχη ασιατική χώρα. Τα υπερκέρδη 6 δισ. δολαρίων που εισπράττουν οι βιοτέχνες και βιομήχανοι είναι ένα προκλητικό ποσό συγκρινόμενο με τους μισθούς πείνας των εργαζόμενων, οι οποίοι πολλές φορές κλειδαμπαρώνονται και αλυσοδένονται (!) στις γραμμές παραγωγής ενδυμάτων και άλλων ειδών. Οι κινητοποιήσεις - και τα επεισόδια - προέκυψαν όταν οι εργαζόμενοι ζήτησαν το προφανές: Να βελτιωθούν οι συνθήκες εργασίας και να αυξηθούν οι αποδοχές τους. Η απάντηση της κυβέρνησης: Εστειλε ειδικές δυνάμεις στις περιοχές όπου γίνονταν διαδηλώσεις και ξέσπασαν ταραχές.

Στο μεταξύ, το «καυτό» εργασιακά καλοκαίρι επεκτείνεται και σε άλλους τομείς. Οι δάσκαλοι, που πραγματοποιούν κινητοποιήσεις με μισθολογικά και κλαδικά αιτήματα, ανακοίνωσαν χτες ότι άρχισαν απεργία πείνας επ' αόριστον.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ