Παρασκευή 2 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΣΕΡΒΙΑ
Η Ράις σταματά τη «βοήθεια» λόγω στρατηγού Μλάντιτς

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Νέες οικονομικές πιέσεις άσκησαν χτες οι ΗΠΑ στη Σερβία, ανακοινώνοντας ότι σταματούν την περαιτέρω χορήγηση οικονομικής βοήθειας επειδή δεν έχουν συλλάβει τον πρώην στρατιωτικό ηγέτη των Σερβοβόσνιων Ράτκο Μλάντιτς.

Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις, σε ανακοίνωσή της ανέφερε ότι θα σταματήσει η χορήγηση βοήθειας 7 εκατ. δολαρίων προς τη σερβική κυβέρνηση «γιατί από τον περσινό Ιούνη ως σήμερα έχει συρρικνωθεί το επίπεδο συνεργασίας της Σερβίας με το Δικαστήριο της Χάγης». Αντίθετα, θα συνεχιστεί η διοχέτευση μέρους των 75.000.000 δολαρίων που έχει αποφασίσει να χορηγήσει για φέτος η κυβέρνηση του Τζ. Ου. Μπους σε «ανθρωπιστική βοήθεια» για το σερβικό λαό και «οικονομική ενίσχυση δημοκρατικών ιδρυμάτων» και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων...

Το ίδιο 24ωρο, ο πρόεδρος της σερβικής Βουλής Πρέντραγκ Μάρκοβιτς, συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Βόισλαβ Κοστούνιτσα και τον ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος Τόμισλαβ Νίκολιτς, για να συζητήσουν την επίσπευση της μαραθώνιας διαδικασίας επίτευξης συμφωνίας για τη σύνταξη νέου Συντάγματος. Αν και θεωρείται απίθανο να επιτευχθεί διακομματική συμφωνία γύρω από το νέο Σύνταγμα και να ψηφιστεί τελικά από τα 2/3 της 250μελούς σερβικής Βουλής, εντούτοις φαίνεται πως η σχετική διαδικασία ενεργοποιείται και πάλι ενόψει της επίσημης κήρυξης ανεξαρτησίας του Μαυροβουνίου (κατά πάσα πιθανότητα) το ερχόμενο Σάββατο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ