Παρασκευή 2 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Κατοχικός πανικός

ΚΑΝΤΑΧΑΡ και ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Επίδοξος βομβιστής αυτοκτονίας, ο στόχος του οποίου δεν έγινε γνωστός, σκοτώθηκε χτες όταν τα εκρηκτικά με τα οποία είχε παγιδεύσει το όχημά του πυροδοτήθηκαν πρόωρα, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές. Σύμφωνα πάντως με εκπρόσωπο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην επαρχία Φαράχ, η έκρηξη σημειώθηκε σε απόσταση μερικών εκατοντάδων μέτρων από αμερικανική βάση. Στο μεταξύ, στρατηγός των ενόπλων δυνάμεων του Αφγανιστάν είπε ότι οι Ταλιμπάν εξακολουθούν να ελέγχουν μεγάλα τμήματα της επαρχίας Ουρουζγκάν.

Οι δυνάμεις κατοχής γίνονται στο μεταξύ όλο και πιο νευρικές: Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν χτες, η κυβέρνηση του Καναδά ανακοίνωσε ότι αγοράζει κατεπειγόντως 25 τεθωρακισμένα «Nyala» της νοτιοαφρικανικής εταιρίας «BAE Land Systems OMC», έναντι 28 εκατ. δολαρίων ΗΠΑ, για τις δυνάμεις της στο Αφγανιστάν και ότι τα ελαφρά θωρακισμένα τζιπάκια «Μερτσέντες» που χρησιμοποιούνταν έως σήμερα θα παραμένουν μόνο εντός των ορίων των καναδικών βάσεων. Η καναδική δύναμη 2.300 ανδρών, μέρος της δύναμης κατοχής του ΝΑΤΟ, δέχεται όλο και πιο συχνές επιθέσεις από Ταλιμπάν και εφέτος έχασε 5 άνδρες.

Παράλληλα, η εφημερίδα «Γκλόουμπ & Μέιλ» αποκάλυψε χτες ότι οι καναδικές δυνάμεις λαμβάνουν διαταγές σύμφωνα με τις οποίες δεν ισχύουν οι συνθήκες της Γενεύης περί δικαίου του πολέμου και δικαιωμάτων των αιχμαλώτων πολέμου στο Αφγανιστάν!

Τέλος, χτες, με τη συνήθη υποκριτική του διγλωσσία, ο «πρόεδρος» του Αφγανιστάν Χάμιντ Καρζάι εμφανίστηκε να «καταδικάζει» τον τρόπο με τον οποίο κινήθηκαν οι Αμερικανοί τη Δευτέρα, όταν προκάλεσαν δυστύχημα και εν συνεχεία άνοιξαν πυρ εναντίον αμάχων πολιτών που διαμαρτύρονταν, με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν ταραχές.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ