Παρασκευή 2 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Διογκώνεται ο θόρυβος για τη σφαγή στη Χαντίθα

Αλλη μια αιματηρή επίθεση σε κεντρική αγορά της Βαγδάτης

Associated Press

Αλλη μια αιματηρή επίθεση σε κεντρική αγορά της Βαγδάτης
ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Ξεχωριστή έρευνα για τη σφαγή της Χαντίθα, τον περασμένο Νοέμβρη κατά τη διάρκεια αμερικανικής επιχείρησης στην πόλη, ανακοίνωσε, χτες, η κυβέρνηση του Νούρι αλ Μάλικι. Οπως έγινε γνωστό ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή σχηματισμού επιτροπών από ειδικούς, ενώ ζήτησε σχετική συνάντηση με τις κατοχικές δυνάμεις.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται, όπως εκτιμούν πολλοί, να φέρει σε δυσκολότερη θέση τη διοίκηση των κατοχικών στρατευμάτων. Ηδη, στο πλαίσιο του αμερικανικού στρατού διεξάγονται δύο παράλληλες έρευνες καθώς, όπως υποστηρίζουν δημοσιογραφικές πληροφορίες, έχουν αρχίσει να εμφανίζονται αποδείξεις ότι οι αρχικές καταθέσεις των εμπλεκομένων πεζοναυτών είναι ψευδείς.

Αρχικώς, ο αμερικανικός στρατός είχε ανακοινώσει ότι 24 άμαχοι, κυρίως γυναικόπαιδα, σκοτώθηκαν από έκρηξη βόμβας και από διασταυρούμενα πυρά κατά τη διάρκεια μάχης με αντάρτες. Τα, μέχρι στιγμής, συλλεχθέντα στοιχεία, όμως, δείχνουν ότι μετά από την έκρηξη μιας βόμβας, από την οποία σκοτώθηκαν μόνο Αμερικανοί πεζοναύτες, οι συστρατιώτες τους, σε κατάσταση αμόκ, εισήλθαν στα παρακείμενα σπίτια και σκότωσαν όποιον έβρισκαν μπροστά τους. Αμερικανικά ΜΜΕ μιλούν, ήδη, για περιστατικό ανάλογων συνεπειών στην αμερικανική κοινή γνώμη με τη σφαγή στο Μάι Λάι, κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Βιετνάμ.

Χτες, διοικητές των αμερικανικών κατοχικών στρατευμάτων, σε μια προσπάθεια να κατευνάσουν το αρνητικό κλίμα που έχει αρχίσει να διαμορφώνεται εντός των ΗΠΑ, γνωστοποίησαν ότι θα γίνουν «μαθήματα ηθικής» σε όλους τους στρατιώτες που βρίσκονται στο Ιράκ, εντός των επόμενων 30 ημερών. Σύμφωνα με τις δηλώσεις αυτές, «όλοι θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι οφείλουν να φέρονται, και στο πεδίο της μάχης, ως ένοπλοι επαγγελματίες, που σέβονται ορισμένες βασικές αρχές που τους διαχωρίζουν από τους εχθρούς τους».

Κατά τα άλλα, συνεχίστηκαν, και χτες, οι επιθέσεις, κυρίως, στη Βαγδάτη. Στα νότια της πόλης αλλεπάλληλες επιθέσεις με όλμους, χωρίς προφανή στόχο, σκότωσαν 9 ανθρώπους και τραυμάτισαν 43. Στην ίδια περιοχή, την Τετάρτη, σκοτώθηκαν από βομβιστική επίθεση άλλοι 9 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 17. Ο Μάης, όπως φαίνεται, ήταν εξαιρετικά αιματηρός για το Ιράκ: σύμφωνα με στοιχεία της ιρακινής κυβέρνησης σκοτώθηκαν 1.055 Ιρακινοί, εκ των οποίων οι 95 αστυνομικοί, οι 28 στρατιώτες και οι 345 αντάρτες.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ