Τρίτη 9 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Αναμένονται εντάσεις

Οι μουσουλμάνοι της Θράκης, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Αθήνας, θα αποτελέσουν το προσεχές διάστημα το «όχημα», με το οποίο η Αγκυρα θα επιχειρήσει να παρακάμψει υποχρεώσεις που έχει αναλάβει έναντι της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Αξιοσημείωτο είναι πως με την αποχώρησή του από τη Θεσσαλονίκη, όπου στο περιθώριο της Διαβαλκανικής Διάσκεψης την περασμένη βδομάδα είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, ο Ταγίπ Ερντογάν επανέφερε ζήτημα σεβασμού των δικαιωμάτων των μουσουλμάνων της Θράκης και θέτει θέμα τζαμιών στην Αθήνα. Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι αυτές οι παρατηρήσεις του Τούρκου πρωθυπουργού δε συνοδεύτηκαν από καμία υποχώρηση για τα δικαιώματα του Οικουμενικού Πατριαρχείου και την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, ζητήματα για τα οποία η Αγκυρα δέχεται την πίεση της ΕΕ.

Ο Ερντογάν υποστήριξε ότι η Αγκυρα έχει κάνει πολλά βήματα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του Φαναρίου. «Εχουμε ήδη πραγματοποιήσει 11 βήματα», δήλωσε χαρακτηριστικά στους Τούρκους δημοσιογράφους μετά τη Διαβαλκανική Διάσκεψη και συμπλήρωσε ότι «παλαιότερα, στα πολεοδομικά σχέδια αναφερόταν η λέξη τέμενος/τζαμί, την οποία εμείς αλλάξαμε ως ευκτήριο οίκο. Ανακαινίζουμε εκκλησίες, ενώ εκείνοι δεν πράττουν τίποτα για τους ομογενείς μας στη Δυτική Θράκη. Δεν αποδέχονται τους θρησκευτικούς ηγέτες που εκλέγονται από τη μειονότητα. Αντιθέτως, εμείς παραβλέψαμε το γεγονός ότι έχουν εκλεγεί ως μέλη της Ιεράς Συνόδου πέντε με έξι ανώτατοι κληρικοί που δεν ήταν Τούρκοι πολίτες. Ετσι εξελέγη ο Βαρθολομαίος».

Για το θέμα των τζαμιών στην Αθήνα, ο Τούρκος πρωθυπουργός ανέφερε πως έθεσε το ζήτημα κατά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό. «Στην Αθήνα υπάρχουν δύο τζαμιά για την ανακαίνιση των οποίων όμως δε δίνουν άδεια. Αυτά τα ανέφερα στον κ. Καραμανλή», λέει ο Ερντογάν και προσθέτει ότι «μιλάμε συχνά για το Πατριαρχείο, δε συμβαίνει όμως το ίδιο και για τα δύο τζαμιά της Αθήνας». Μένοντας στο θέμα του Φαναρίου, ο Τούρκος πρωθυπουργός αναφέρει χαρακτηριστικά: «Αποδώσαμε στο Πατριαρχείο 188 ακίνητα και με τις νέες ρυθμίσεις που κάνουμε ενδεχομένως θα πάρουν και άλλα». Για το θέμα της Χάλκης ο Ερντογάν δήλωσε πως η Τουρκία θέλει την επίλυση του θέματος, αναφέροντας ότι θα μπορούσε να λειτουργήσει κάποιο παράρτημα, υπαγόμενο σε πανεπιστημιακή Θεολογική Σχολή. «Το δρόμο προς αυτή τη λύση θα μπορούσε να τον ανοίξει το Συμβούλιο Ανώτατης Εκπαίδευσης, το οποίο μπορεί να βρει κάποια μεθόδευση ανάλογη μ' αυτήν που εφαρμόζουμε στις τουρκογενείς δημοκρατίες», είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

Η Αθήνα

Στην Αθήνα, κύκλοι του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, αποτιμώντας τη συνάντηση Καραμανλή - Ερντογάν την περασμένη Πέμπτη, καταλήγουν στην εκτίμηση πως η Αγκυρα θα συνεχίσει να κρατά αδιάλλακτη στάση τόσο σε ό,τι αφορά σε ελληνοτουρκικά ζητήματα όσο και στο Κυπριακό. Η σκληρή στάση της Αγκυρας, σύμφωνα με την εκτίμηση της Αθήνας, δεν πρόκειται να αλλάξει λόγω της ενταξιακής της πορείας, καθώς φαίνεται πως η τουρκική ελίτ έχει ήδη περιγράψει το όριο πέρα από το οποίο δεν πρόκειται να υποχωρήσει, ούτε για χάρη της ένταξης της χώρας στην ΕΕ. Η υποχρέωση για αναγνώριση της Κύπρου αποτελεί για την Αγκυρα μια ευρωπαϊκή απαίτηση, η οποία δεν πρόκειται να ικανοποιηθεί, τουλάχιστον μέχρι να νομιμοποιηθεί το ψευδοκράτος.

Στη βάση αυτών των εκτιμήσεων, η ελληνική κυβέρνηση και το υπουργείο Εξωτερικών δηλώνουν πως η διπλωματία της χώρας προετοιμάζεται να αντιμετωπίσει μια περίοδο έντασης στα ελληνοτουρκικά.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ