Τρίτη 9 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Επαφές Αχτισαάρι για Κοσσυφοπέδιο

ΣΟΦΙΑ.--

«Αισιόδοξος» για την εξεύρεση «λύσης» στο Κοσσυφοπέδιο πριν το τέλος του χρόνου δήλωσε χτες στην πρωτεύουσα της Βουλγαρίας ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για την περιοχή, Μάρτι Αχτισαάρι. Ο Αχτισαάρι παραδέχτηκε, εντούτοις, το αδιέξοδο που παρατηρείται στις συναντήσεις Σέρβων και Κοσσοβάρων Αλβανών στη Βιέννη, χαρακτηρίζοντας τις διαπραγματεύσεις «πρακτικές συνομιλίες». Επανέλαβε δε τις πιέσεις του στη σερβική μειονότητα του Κοσσυφοπεδίου καλώντας τη να «συμμετάσχει» στους «θεσμούς» της επαρχίας (Βουλή και κυβέρνηση)...

Ο Βούλγαρος υπουργός Εξωτερικών, Ιβάιλο Κάλφιν, δήλωσε μετά τη συνάντησή του με τον Αχτισαάρι ότι και μόνον η συμμετοχή Σέρβων και Κοσσοβάρων Αλβανών στις συνομιλίες της Βιέννης είναι «τεράστια επιτυχία» και υπενθύμισε ότι η Σόφια επιθυμεί την εξεύρεση μίας αμοιβαία αποδεκτής λύσης που δε θα διαταράσσει ούτε τα σύνορα, ούτε τις σχέσεις με τις γείτονες χώρες της περιοχής..

Με την επίσκεψή του στη Βουλγαρία ο Αχτισαάρι ξεκινά από χτες και ως τα μέσα του μήνα ένα νέο γύρο επισκέψεων και διαβουλεύσεων σε χώρες των Βαλκανίων, σε μία προσπάθεια να βολιδοσκοπήσει προθέσεις, πιθανώς απέναντι σε κάποιο πιο «κατασταλαγμένο» σχέδιο για το Κοσσυφοπέδιο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ