Τρίτη 9 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΛΙΒΙΑ
Αναγνωριστικές κινήσεις

Βολιβιανοί εργάτες έξω από εταιρία κρατικής ιδιοκτησίας

Associated Press

Βολιβιανοί εργάτες έξω από εταιρία κρατικής ιδιοκτησίας
ΛΑ ΠΑΣ.-

Δύσκολος και φυσικά ακανθώδης και επικίνδυνος ο δρόμος αυτών των 180 ημερών που θα πρέπει να διανύσει η κυβέρνηση της Βολιβίας, που είναι και η προθεσμία προς τις ξένες εταιρίες για την εθνικοποίηση των φυσικών της πόρων.

Ηδη η Τετραμερής Συνάντηση στο Πουέρτο Ιγουάσου, μετά από επείγον αίτημα της Βραζιλίας, στέφθηκε με επιτυχία, καθώς, σύμφωνα με το ανακοινωθέν, Βραζιλία, Αργεντινή και Βενεζουέλα στηρίζουν απολύτως την κίνηση της κυβέρνησης Εβο Μοράλες και όχι μόνο αυτό, τονίζουν ότι η εθνικοποίηση είναι πράξη άσκησης της κυριαρχίας και θα συμβάλει με πολύ θετικό τρόπο στην «ενεργειακή ολοκλήρωση» και συνολικά στην ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας.

Παράλληλα, χτες, σύμφωνα με τον Χόρχε Αλβαράδο, επικεφαλής της κρατικής πετρελαϊκής εταιρίας (Yacimientos Petroliferos Fiscales Bolivianos - YPFB), η Βολιβία θα επανακαθορίσει την τιμή πώλησης του φυσικού αερίου, αυξάνοντάς την, κατά δύο περίπου δολάρια τη μονάδα, τουλάχιστον προς την πώλησή της στην Αργεντινή και τη Βραζιλία. Αύξηση που συνάδει με τα συμφωνηθέντα στο Πουέρτο Ιγουάσου, όπως τόνισε, σύμφωνα με την «Πρένσα Λατίνα», ο Αλβαράδο. Αύξηση «προς όφελος του λαού της Βολιβίας», καθώς επιφέρει τουλάχιστον 600 εκατομμύρια δολάρια επιπλέον ετήσια έσοδα.

Στο μεταξύ, σε «κλίμα κατανόησης» έληξαν οι συνομιλίες του εκπροσώπου της ισπανικής κυβέρνησης με τον Πρόεδρο της Βολιβίας σχετικά με το μέλλον των ισπανικών επενδύσεων στη χώρα. Υπενθυμίζεται ότι η εταιρία «Repsol» ελέγχει το 25% των αποθεμάτων φυσικού αερίου.

Το Νο2 της ισπανικής διπλωματίας Μπερναρντίνο Λεόν, που βρέθηκε στη Λα Πας προκειμένου να εξετάσει τις εξελίξεις μετά τις αποφάσεις του Εβο Μοράλες να εθνικοποιήσει τους φυσικούς πόρους, δήλωσε ότι κατανοεί τις αποφάσεις της βολιβιανής κυβέρνησης και ότι υπήρξε συμφωνία για περαιτέρω διάλογο «υπό το φως των νέων αποφάσεων». Σε ερώτηση για το ποιο μπορεί να είναι το μέλλον του ισπανικού κολοσσού «Repsol», ο αξιωματούχος τόνισε ότι αυτή την απόφαση θα τη λάβει η εταιρία.

Η «Repsol» θεωρείται ο πλέον σημαντικός ενεργειακός «παίκτης» στη χώρα μαζί με τη γαλλική «Total», τη βραζιλιάνικη «Petrobras» και την αγγλική ΒΡ.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org