Τρίτη 9 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Μετά τη σφαγή, δίκες ανηλίκων

ΑΓΚΥΡΑ.- Ποινές 10 έως 15 ετών αντιμετωπίζουν τουλάχιστον τέσσερα παιδιά, από 13 έως 14 ετών, για την παραβίαση του νόμου περί διαδηλώσεων, στη δίκη τους στα Αδανα, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο NTV και την εφημερίδα Turkish Daily News. Το φοβερό αυτό «έγκλημα» των παιδιών έγινε τον περασμένο μήνα, στις διαδηλώσεις μετά τις κηδείες 14 μελών του ΡΚΚ σε διάφορες πόλεις της χώρας, όταν πάνω από 16 άνθρωποι, περιλαμβανομένων τριών μικρών παιδιών, σκοτώθηκαν από πυρά της αστυνομίας. Η δίκη σημειώνεται ενώ ο πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εμφανιζόταν «βασιλικότερος του βασιλέως», κατηγορώντας το ΡΚΚ ότι «εκμεταλλεύεται παιδιά για την τρομοκρατική του εκστρατεία». Το σχόλιο αυτό έκανε ο Ερντογάν σε ομιλία του στο Ντιάρμπακιρ, τα μέτρα ασφαλείας για την οποία ήταν δίχως προηγούμενο - με ελικόπτερα και χιλιάδες στρατιώτες και αστυνομικούς. Αξιοσημείωτα, ο Ερντογάν δεν αντάλλαξε καμία λέξη πέραν του τυπικού χαιρετισμού με τον δήμαρχο του Ντιάρμπακιρ, τον Οσμάν Μπαϊντεμίρ.

  • Η Τουρκία «ανακάλεσε» τους πρέσβεις της σε Γαλλία και Καναδά μετά την επικύρωση νομοθετημάτων για την Αρμενική Γενοκτονία, που η Αγκυρα δεν αναγνωρίζει ως τέτοια - αλλά αποτέλεσε το υπόδειγμα του Χίτλερ για τη σφαγή των Εβραίων. Η Αγκυρα είχε απειλήσει το Παρίσι προ μιας βδομάδας για «μεγάλη ζημιά», σε περίπτωση υπερψήφισης από τη γαλλική Βουλή του νόμου που θα επιτρέπει την άσκηση δίωξης εναντίον όποιου αρνείται ότι συνέβη γενοκτονική σφαγή των Αρμενίων στην Τουρκία.
  • «Δε θα προκηρύξουμε πρόωρες εκλογές», υποσχέθηκε χθες ο υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης του κόμματος Δικαιοσύνης & Ανάπτυξης, Αλί Μπαμπατζάν.
  • Τουρκικό δικαστήριο καταδίκασε πέντε αστυνομικούς σε ποινή κάθειρξης σχεδόν οκτώ ετών για δωροληψία κατά τη θητεία τους στη μεθόριο με τη Βουλγαρία, όπου το λαθρεμπόριο κάνει θραύση. Κάμερες ασφαλείας τους «έπιασαν» να λαμβάνουν εκατοντάδες φορές «φακελάκια» και δωροδοκίες. Αλλοι 22 αστυνομικοί απαλλάχτηκαν.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ